Večernji list - Hrvatska

Pernar: Ovo je demokracij­a, ovo je njihova sloboda govora

Živi zid tražit će da se procijeni je li Reiner prekršio Poslovnik

-

Većina zastupnika osudila je Pernarovo nepoštivan­je Sabora, no dio ih je kritizirao i način na koji je Reiner vodio sjednicu Tea Romić Izbacivanj­em Ivana Vilibora Sinčića te iznošenjem Ivana Pernara iz sabornice rezultiral­a je jučerašnja burna rasprava o zahtjevu Tomislava Karamarka da se skine saborski imunitet mostovcima Boži Petrovu i Miri Bulju. Većina zastupnika osudila je Pernarovo nepoštivan­je Sabora, no dio ih je kritizirao i način na koji je predsjedaj­ući Željko Reiner vodio sjednicu. Naime, rasprava se proširila na prozivke oporbe o odnosima dviju vladajućih stranaka – HDZ-a i Mosta – ali i na podsjećanj­e na sve afere koje su se vezale uz Karamarka.

Odmicanje od teme?

Reiner je cijelo jutro opominjao zastupnike da se odmiču od teme pa su mu mnogi zamjerili da više od bilo kojeg drugog predsjedaj­ućeg preekstenz­ivno tumači Poslovnik i zabranjuje im da određene teme stavljaju u kontekst. Sam se Reiner pak pravdao činjenicom da se Sabor počeo pretvarati u sudište, što nije njegova uloga. Cijela je situacija eskalirala kada je za govornicu došao Ivan Vilibor Sinčić, koji je raspravu o skidanju imuniteta proširio na sve afere koje se vežu uz Karamarka objašnjava­jući da je time htio ući u srž Karamarkov­e tužbe, koji je Petrova optužio za klevetu jer je on ljetos izjavio da je Karamarko Vladu napustio zbog kriminalni­h radnji. Reiner je Sinčića opomenuo da se drži teme, što je uzrujalo Pernara koji je iz klupe počeo dobacivati da Reiner cijeli dan zastupnike prekida i oduzima im pravo riječi. Reiner ga je opomenuo da prestane, što Pernar nije poslušao pa mu je rekao da napusti sabornicu, što je ovaj također odbio. Tada je pozvana straža, no Pernar ni njih nije poslušao. – Reiner na fašistički način poput Hitlera vodi sjednice Sabora i postupa prema zastupnici­ma – objašnjava­o je Pernar stražarima, nakon čega je Reiner privremeno prekinuo sjednicu, a Pernar sve počeo snimati mobitelom i uživo prenositi na svom Facebooku.

‘Uzima si prevelike ovlasti’

Do Pernara i straže došli su i HSSov Krešo Beljak i Sinčić koji su straži govorili da si Reiner daje prevelike o vlasti, a sve je rezultiral­o Sinčićevim izvođenjem iz sabornice, a onda i Pernarovim iznošenjem. – Ovo je demokracij­a, ovo je HDZ, ovo je njihova politika slobode govora i demokracij­e, to su njihove metode – vikao je Pernar dok ga je nekoliko stražara iznosilo. Živi zid tražit će od Odbora za Ustav da procijeni je li Reiner svojim potezom prekršio Poslovnik Sabora. problemima plagijata i plagiranja...“te kako na to pismo nisam odgovorio i nisam „dakako, ništa učinio kako bi se konačno u hrvatskoj znanstveno­j, istraživač­koj i nastavnoj zajednici definirala mjerila i postupci za ocjenu plagijata i akademske čestitosti općenito.“Činjenice su sljedeće: moj je mandat rektora počeo krajem rujna 2006., te je godine imenovana „multidisci­plinarna skupina znanstveni­ka“koja je nakon široke rasprave na Sveučilišt­u napisala Etički kodeks, koji je Senat usvojio u svibnju 2007., nakon čega je konstituir­an Etički savjet koji je u skladu s Kodeksom i mojim rektorskim programom radio do kraja mog drugog mandata u rujnu 2014. Kako taj Savjet radi danas ne znam, možda bi g. Letici o tome mogli više reći oni koji su mu bliži nego meni pa bi i o tome mogao donijeti svoj „dakako“sud. Početkom 2008. kada je u moj tadašnji ured stiglo spomenuto pismo, Etički savjet je dakle već radio. U svakom slučaju, nitko mi od velikog broja znanstveni­ka s neupitnim referencam­a vezanim uz sve teme nije spomenuo da bi trebalo uključiti g. Leticu. Moram reći da ni sam ni u jednom trenutku nisam na takvo što pomislio. Ne bih ni danas jednostavn­o zato što mi, kao „općem pratitelju i čitatelju“, ni javno djelovanje ni tekstovi g. Letice nisu za to dali povoda. Naprotiv.

Ni javno djelovanje ni tekstovi g. Letice nisu mi dali povoda da ga uključim u rad. Naprotiv

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia