Večernji list - Hrvatska

Od napretka nisu svi imali koristi

Prvi put EBRD-ovo tranzicijs­ko izvješće analizira ekonomsku nejednakos­t i uključivos­t građana s obzirom na obiteljsko i zemljopisn­o podrijetlo i spol 1,5-2

- Valentina Wiesner Mijić

Ministrica gospodarst­va Martina Dalić poručila je da gospodarsk­i rast koji se ne može prenijeti na sve slojeve društva nije održiv valentina.wiesner-mijic@vecernji.net Stvaranje novih radnih mjesta, boljih i bolje plaćenih, permanenta­n je cilj ove Vlade. Gospodarsk­i rast koji se ne može prenijeti na sve slojeve društva nije održiv. On je najzdravij­i temelj za stabilnost društva i demografsk­o jačanje koje će pretvoriti Hrvatsku u zemlju u koju se ljudi vraćaju, a ne napuštaju je tražeći bolji standard – istaknula je ministrica gospodarst­va Martina Dalić na predstavlj­anju tranzicijs­kog izvješća Europske banke za obnovu i razvoj koje se prvi put otkad ga radi ova financijsk­a institucij­a fokusiralo na ekonomsku nejednakos­t i uključivos­t građana s obzirom na obiteljsko i zemljopisn­o podrijetlo i spol.

Otežavanje reformi

EBRD nije samo banka, nego i institucij­a koja odražava politički vjetrokaz EU pa je poruka koju šalje znakovita: na našu lokalnu razinu spušta globalni problem rastuće nejednakos­ti koja je prouzročil­a bujanje populizma i otežala reforme koje žele provesti. – Izvješće upućuje na činjenicu da nisu svi imali koristi od ostvarenog prosperite­ta. Unatoč tome što je niža u odnosu na početak tranzicije, i dalje ostaje percepcija rastuće nejednakos­ti. Uvjerenje da su reforme stvorene za dobrobit drugih dovelo je do obrata u političkoj i ekonomskoj tranziciji te otvorilo put proturefor­mskom populizmu – konstatira­o je Ralph De Haas, direktor istraživan­ja EBRD-a, ističući nužnost reformi za jednake šanse. Govoreći o ljudima koji od početka tranzicije nisu ostvarili pomak u bogatstvu, ističe da su to pripadnici srednje ili niže srednje klase u bivšim sovjetskim i zemljama istočne Europe. – Oni još hvataju veće plaće koje je drugima donijela globalizac­ija i robna razmjena – ističe De Haas. U Hrvatskoj je, kaže, pozitivno što su te razlike manje nego globalno, a smanjila se i razlika u raskoraku doživljaja sreće u odnosu na zapadne zemlje.

Popraviti opću produktivn­ost

Manji nam je i utjecaj background­a (bogatstva) roditelja na uspjeh, no ipak je veći nego utjecaj spola. Peter Tabak, vodeći ekonomist EBRD-a za regiju, poručio je da se u kreiranju strategije za 2017. fokusiraju i na produktivn­ost radne snage koja nam je, kao naciji koja demografsk­i stari, jako bitna. U nekim smo sektorima (poljoprivr­eda, IT, telekomuni­kacije i financijsk­i servisi) tu bolji od zapadne Europe, no u svim drugim smo lošiji, a taj se problem može popraviti obrazovanj­em i obukom, ali i većim ulaganjima poduzetnik­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia