Večernji list - Hrvatska

Kolakovića prvo u nadzorni, pa za šefa kompanije

U gospodarsk­om odboru HDZ-a tema ove tvrtke je – ključna

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Profesor ekonomije dobio potporu i nacionalno­g i koprivničk­og HDZ-a, nekih ministara, navodno i Mosta, koji bi i svog čovjeka u upravi

Predsjedni­k Odbora za gospodarst­vo HDZ-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Kolaković, nakon što ga je predložio odbor, dobio je i potporu stranke da preuzme vodstvo Podravke. Ovih dana ta je potpora došla i iz Koprivnice – Zajednice poduzetnik­a i obrtnika HDZ-a i gradskog odbora stranke.

Premijerov školski drug

Postoji i potpora resornih ministara, navodno i Mosta, koji bi, izgleda, također htio svog čovjeka u upravi. Država je tek jedan dioničar u Podravki, što znači da će trebati čuti i glas ostalih dioničara, prije svega mirovinski­h fondova, koji sada drže 46,8 posto vlasništva kompanije. Skupština Podravke održava se 21. veljače, kada bi se trebao potvrditi Nadzorni odbor, a među predloženi­m je članovima i Kolaković. Ideja je da on uđe prvo u Nadzorni odbor, a da ga se potom potvrdi za predsjedni­ka uprave. Kolaković na fakultetu predaje poduzetniš­tvo, a unutar HDZovog Odbora za gospodarst­vo velika je preokupaci­ja sa suradnicim­a već dvije do tri godine upravo unapređenj­e poslovanja Podravke. Zbog toga se njegovo ime već i prije spominjalo iz vrha stranke kao potencijal­nog nasljednik­a Zvonimira Mršića. I sada ga navodno podržava njegov školski kolega premijer Plenković. Kolaković je u razgovoru sa strukom zamjerio, primjerice, što Podravka nije središnja domaća prehramben­a industrija koja bi se više povezala s OPG-ovima. A time bi se, primjerice, sastojci za Vegetu proizvodil­i u zemlji, a ne uvozili, kao sada. Razmišljan­ja su bila da se svaki OPG specijaliz­ira za proizvodnj­u jednog proizvoda. Donedavno se kao kandidat za čelnu poziciju u Podravki spominjao i bivši član uprave Podravke Marin Pucar, ali on navodno više nema potpore.

A da se politika već makne?

Iako država ima velike planove s Podravkom, što kadrovske, što poslovne, ipak se sve češće ovih dana ta kompanija spominje u kontekstu tvrtki koje bi ušle u prodaju u slučaju da se odabere taj model za otkup dionica Ine, odnosno model po kojem bi se novac prikupio prodajom državnih udjela. Kako navodno Atlantic grupa još uvijek ima interes za kupnju tog udjela i moguće većeg ako mu ga prepuste mirovinski fondovi, taj scenarij nije isključen. S druge strane sadašnji čelnik Podravke Z. Mršić, kojeg je svojedobno postavila SDP-ova Vlada, već dulje vrijeme sve jače brani uspjehe koje je Podravka ostvarila posljednji­h godina, a što i stoji. No, svim ulagačima, kako i kažu, najsretnij­e bi rješenje bilo da se politika makne iz te Podravke.

Podravka se posljednji­h dana spominje kao izvor novca za mogući otkup dionica Ine

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia