Večernji list - Hrvatska

Postaj: Nisam fiktivni kandidat da bi izbori izgledali demokratsk­i

- Iva.boban-valecic@vecernji.net

R. Postaj je član zagrebačke organizaci­je Mosta i direktor tvrtke Zaslon koja nudi savjetodav­ne i projektant­ske usluge. Rođen je u Hamburgu Iva Boban Valečić, Tea Romić Božo Petrov ipak je dobio protukandi­data za predsjedni­ka Mosta, a radi se o Robertu Postaju iz Zagreba. Iako svjestan činjenice da je Petrov uspješno vodio Most na dvojima parlamenta­rnim izborima, Postaj ne misli da je bez ikakve šanse. Odbija tumačenje da je tek fiktivni kandidat kako bi današnji izbori u Mostu izgledali demokratič­nije.

Vjeruje u moć argumenata

Postaj je uvjeren da će članstvo na izbornom saboru prepoznati njegov program kao kvalitetan. – Ne razmišljam o svojim šansama, nego da se članstvu osigura mogućnost izbora. Svi će članovi biti na izbornom saboru i kad im predstavim svoj program, na njima je da odluče. Vjerujem u moć argumenata, kao i u to da će članovi Mosta odlučiti po svojoj savjesti, a ja ću poštovati njihov izbor kakav god da bude – rekao nam je Postaj. Iako nije kritičan prema Petrovu, smatra kako bi neke stvari u Mostu ubuduće trebale biti drugačije, no o čemu se točno radi ne želi otkriti. – Pričekajte izborni sabor i sve će vam biti jasno – poručuje. Postaj je član zagrebačke organizaci­je Mosta i direktor tvrtke ZASLON d.o.o, koja nudi savjetodav­ne i projektant­ske usluge. Rođen je u Hamburgu, a u svom životopisu navodi da je stručni savjetnik za kreditiran­je nekretnina i dodjelu specijalni­h kredita. Svih 400 aktivnih članova Mosta, kojima su se ovih dana i formalno pridružili ministri Vlaho Orepić i Slaven Dobrović, na izbornom saboru u Branimir centru će elektronič­kim sustavom i po principu “jedan član – jedan glas” birati predsjedni­ka, dva potpredsje­dnika i glavnog tajnika stranke. Četvero izabranih činit će Predsjedni­štvo stranke, u koje će ući još i organizaci­jski tajnik po njihovu izboru. Za potpredsje­dnike su se kandidiral­i Ines Strenja-Linić, Robert Podolnjak, Miroslav Šimić te Branimir Karačić. Most će dobiti i novi statut, koji će predvidjet­i osnivanje Nacionalno­g vijeća, tijela zbog kojeg je Most dosad bio često prozivan za nedemokrat­ičnost. Njegovo podizanje na statutarnu razinu neće, međutim, znatno promijenit­i ni sastav ni način odlučivanj­a u Nacionalno­m vijeću. Statutom će se, naime, propisati da je ono savjetodav­no tijelo u koje će ući svi saborski zastupnici i ministri Mosta pa i oni koji se formalno ne žele učlaniti u stranku, nego ostati neovisni. Tako će u donošenju važnih političkih odluka sudjelovat­i i potpredsje­dnik Vlade Ivan Kovačić, koji i dalje želi ostati nezavisan, kao i Mostovi zastupnici poput Mara Kristića, Tomislava Panenića ili Mire Bulja. Naknadno će im se u Nacionalno­m vijeću moći pridružiti i predstavni­ci nezavisnih lista.

Grmoja kandidat za tajnika

Birat će se i devet članova Glavnog odbora i pet članova Nadzornog odbora stranke. Iz Mosta poručuju kako prerastanj­e iz lokalne u nacionalnu stranku neće poremetiti odnose unutar platforme nezavisnih lista. – Most će ostati kombinacij­a stranke i platforme – okupljamo nezavisne i postojat će Izvršni odbor koji će činiti Predsjedni­štvo stranke i predstavni­ci nezavisnih, dakle i dalje će se zajednički, maksimalno demokratsk­i donositi političke odluke – pojašnjava osnivač Mosta i kandidat za glavnog tajnika Nikola Grmoja.

 ??  ??
 ??  ?? Robert Postaj kandidirao se za predsjedni­ka Mosta na stranačkim izborima
Robert Postaj kandidirao se za predsjedni­ka Mosta na stranačkim izborima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia