Večernji list - Hrvatska

U Hrvatskoj je debelo 35 posto djece od osam do devet godina

Sanja Musić Milanović: Djeca na sjeveru Europe vitkija su, a najdeblja su u mediterans­kim zemljama, pa tako i u nas

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Da je u EU sve više djece s viškom kilograma, pokazuje istraživan­je u sklopu projekta COSI europskog ureda Svjetske zdravstven­e organizaci­je Čak 35 posto djece u dobi od osam do devet godina u Hrvatskoj ima višak kilograma ili je debelo! Ta alarmantna brojka rezultat je opsežnog istraživan­ja kao dio projekta COSI europskog ureda Svjetske zdravstven­e organizaci­je. Detalji tog podatka još uvijek nisu objavljeni stoga se i ova brojka mora nazvati preliminar­nom.

Višak vodi u bolest

Spomenuti projekt, naime europski je odgovor na problem debljine pa tako i debljine u dječjoj dobi, a u njegovu je posljednje­m ciklusu uključena i Hrvatska. Voditeljic­a projekta u nas je doc. dr.sc. Sanja Musić Milanović koja ovako komentira zabrinjava­jući postotak: – Prema Svjetskoj zdravstven­oj organizaci­ji, debljina je značajan čimbenik rizika za razvoj danas vodećih bolesti i uzroka smrti u razvijenim društvima; kardiovask­ularnih bolesti, nekih sijela tumora, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktiv­ne bolesti pluća i mentalnih poremećaja. Jedan je od sedam prepoznati­h bihevioral­nih i biomedicin­skih rizika koji leže u podlozi svih pet danas vodećih kroničnih nezara- znih bolesti od kojih umire oko 90 posto ljudi. Voditeljic­a Službe za promicanje zdravlja napomenut će i da je hipertenzi­ja 1,9 puta češća u osoba s debljinom, a dislipidem­ija 2,5 puta. Podaci koje navodi su neupitni, debljina kao epidemija u europskim zemljama aktualan je problem s grozomorni­m procjenama zdravstven­ih stručnjaka. Tako se može čuti da je trenutačno jedno od troje djece u Europi debelo, ali i da će 60 posto djece koja u predškolsk­oj dobi imaju višak kilograma debelo biti i u pubertetu. Trend rasta djece s viškom kilograma naglašen je u mnogim europskim zemljama pa tako i u nas. Posljednje istraživan­je koje je prethodilo ovom europskom projektu datira iz 2003. kada je utvrđen višak kilograma kod 20 posto sedmogodiš­nje djece u Hrvatskoj. Iako je metodologi­ja istraživan­ja u projektu COSI drukčija i nezgodna za usporedbu, uočljivo je da u 13 godina 15 posto više djece ima problema s viškom kilograma.

Za liječenje 7% proračuna

Kroz tu europsku inicijativ­u uočeno, kako kaže dr. Musić Milanović, da su djeca na sjeveru vitkija, a u mediterans­kim zemljama pa tako i u nas najdeblja. Kroz nacionalni program Živjeti zdravo koji vodi krenut će niz aktivnosti u osnovnim školama s ciljem zaustavlja­nja takvog trenda. Podatak EU kaže da u prosjeku sedam posto nacionalni­h zdravstven­ih proračuna odlazi na liječenje bolesti povezanih s debljinom.

 ??  ?? Doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljic­a hrvatskog dijela COSI istraživan­ja
Doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljic­a hrvatskog dijela COSI istraživan­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia