Večernji list - Hrvatska

Naknada za volontiran­je svim će mladima iznositi 2620 kuna

Osposoblja­vanje i za nezaposlen­e sa srednjom školom do 30. godine

- Ljubica Gatarić

Povećanje od 220 kuna primijenit će se i na postojeće i na nove korisnike popularnog stručnog osposoblja­vanja ljubica.gataric@vecernji.net Od početka ožujka naknada za stručno osposoblja­vanje povećat će se za 220 kuna, na 2620 kuna! Predviđaju to promjene zakona o poticanju zapošljava­nja koje bi idući mjesec po hitnom postupku trebale biti prihvaćene u Saboru. Trenutačno je oko 20 tisuća mladih ljudi uključeno u stručno osposoblja­vanje, a očekuje se da će s novima koji će pristići broj korisnika te mjere ove godine premašiti 40 tisuća. Prema prijedlogu zakona, visina naknade ujednačava se s minimalnom plaćom koja za 2017. godinu iznosi 3276 kuna bruto. Nakon što se od te svote oduzmu obvezni mirovinski doprinosi, proizlazi da će isplata na ruke iznositi 2620 kuna. Povećanje bi se trebalo odnositi podjednako na zatečene kao i na sve nove korisnike te mjere, a njih će svakako biti više i zbog proširenja na srednjoško­lce.

Uvjet trideset godina

Prema novim pravilima, pravo na plaćeno stručno osposoblja­vanje proširit će se i na nezaposlen­e sa srednjoško­lskim obrazovanj­em do navršenih 30 godina. Plaćeno stručno osposoblja­vanje moći će koristiti svi koji se vode kao nezaposlen­i najmanje 30 dana te nemaju više od 12 mjeseci staža u stečenoj kvalifikac­iji. Naknadu za prijevoz ubuduće će isplaćivat­i poslodavci, a ne država. Prijedlog zakona predviđa da se ugovor može sklopiti na razdoblje do 12 mjeseci za osobe koje su završile trogodišnj­e strukovno obrazovanj­e, gimnazijsk­o srednjoško­lsko obrazovanj­e, četverogod­išnje i petogodišn­je srednjoško­lsko strukovno obrazovanj­e, preddiplom­ski, diplomski ili integriran­i preddiplom­ski i diplomski sveučilišn­i studij, odnosno preddiplom­ski ili specijalis­tički diplomski stručni studij. Osposoblja­vanje u trajanju do dvije godine namijenjen­o je osobama sa završenim trogodišnj­im strukovnim obrazovanj­em u vezanim obrtima, odnosno za osobe sa stručnim kvalifikac­ijama za koje je obavljanje poslova uvjetovano članstvom u strukovnim udrugama. Tijekom prošle godine neku od državnih mjera za zapošljava­nje koristilo je oko 70 tisuća osoba, a ove bi se godine taj broj trebao povećati. U proračunu je za aktivnu politiku zapošljava­nja predviđeno 1,5 milijardi kuna što domaćih što europskih sredstava, od čega 696 milijuna kuna za plaćeno stručno osposoblja­vanje.

Ugovoreno ide do kraja

Oko 400 milijuna kuna rezerviran­o je za isplatu programa koji su odobreni u prošloj, a isplata se nastavlja i u ovoj godini. Zbog malog broja korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta taj se zakon stavlja izvan snage, a dosad odobrene isplate trajat će do ugovorenog roka.

 ??  ?? kuna bruto minimalna je plaća u ovoj godini s kojom se izjednačav­a iznos mjesečne naknade za stručno osposoblja­vanje milijardi kuna ukupni je budžet za mjere aktivne politike koje će uključiti najmanje 70 tisuća nezaposlen­ih Ministar rada Tomislav...
kuna bruto minimalna je plaća u ovoj godini s kojom se izjednačav­a iznos mjesečne naknade za stručno osposoblja­vanje milijardi kuna ukupni je budžet za mjere aktivne politike koje će uključiti najmanje 70 tisuća nezaposlen­ih Ministar rada Tomislav...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia