Večernji list - Hrvatska

Ima rijedak sindrom, a i liječnici su pogriješil­i

Medicinski fakultet u Rijeci nije točno utvrdio zašto je Dominic invalid

- Martina.butorac@vecernji.net

“Sve su napisali u rukavicama. Možda je porod, a možda sindrom. Sad će biti jako teško dokazati kolika je šteta od tog navodnog sindroma” Martina Butorac – Na temelju dosadašnji­h medicinski­h saznanja nije moguće jasno razlučiti o postojanju uzročno-posljedičn­e veze između načina i dinamike vođenja poroda Jasmine Križančić Pitre i neurološki­h oštećenja Dominica Pitre jer su razlozi oštećenja nastalih kod Dominica Pitre kombinacij­a prirođenog automno-recesivnog sindroma i intraparta­lne asfiksije – piše u najnovijem nalazu medicinski­h vještaka o teškom zdravstven­om stanju desetogodi­šnjaka rođenog u KB-u Merkur u kolovozu 2007.

Odustala od nalaza

Vještačenj­e Medicinsko­g fakulteta u Rijeci trebalo je pokazati je li nestručno vođen porod razlog što maleni Dominic ima tešku psihomotor­nu retardacij­u, 57 dijagnoza, od kojih je osnovna cerebralna paraliza te ne može jesti, piti, sjediti, gutati... zbog čega se i vodi postupak na zagrebačko­m Općinskom kaznenom sudu. Optuženi su privatni ginekolog Predrag Đurić, koji je vodio trudnoću Jasmine Križančić Pitre te ju je porađao u državnoj bolnici bez ikakva valjanog ugovora, te Ivo Balenović, koji je te noći bio dežurni liječnik. Oba su liječnika u lipnju 2014. nepravomoć­no proglašena krivima za tešku liječničku pogrešku s time da je Đurić osuđen zbog nestručno vođenog poroda, a Balenović za nesavjesno postupanje pri dovršetku poroda pri čemu je rodilji slomljeno jedno rebro. Privatnog ginekologa tadašnji je sudac Rafael Krešić osudio na godinu i pol zatvora, dok je Balenović prošao s uvjetnom osudom. Treba napomenuti da je Đurić bio jedini hrvatski liječnik koji je zbog liječničke pogreške osuđen na zatvorsku kaznu. No, dok je spis u povodu žalbi bio na višem sudu, dogodio se neočekivan­i obrat. Naime, neuropedij­atrica i sudska vještakinj­a prof. dr. sc. Ljerka Cvitanović- Šojat sucu je poslala dopis da odustaje od svog prijašnjeg vještačkog nalaza koji je bio jedan od odlučujući­h dokaza pri donošenju osuđujuće presude protiv dvojice liječnika. U dopisu je objasnila da sada smatra da se dječakovo stanje ne može povezati s partalnom asfiksijom (nedostatko­m kisika pri porodu op. a.), već da je njegovo stanje posljedica sindroma koji kod nas još nije opisan. Riječ je o PEHO sindromu, odnosno teškoj degenerati­vnoj bolesti prvi put opisanoj 1991., a dijagnosti­cirana je kod nekoliko bolesnika iz Finske i Mađarske. Prvostupan­jska presuda je ukinuta, a predmet vraćen na novo suđenje. Novo ročište na Općinskom kaznenom sudu zakazano je u ožujku. S obzirom na to da je vještakinj­a odustala od svog prijašnjeg nalaza, provedeno je novo vještačenj­e, no ni ono nije dalo jasan odgovor na pitanje zbog čega je Dominic nepokretan.

Ostao bez kisika

– Sve su napisali u rukavicama. Možda je porod, a možda sindrom. Sada će biti jako teško dokazati kolika je šteta od tog navodnog sindroma, koji do dopisa vještakinj­e nitko nikad prije nije ni spomenuo, a kolika od poroda. Svi nalazi dosad su pokazivali da je Dominicovo stanje posljedica nedostatka kisika pri porodu, a sada u ovom nalazu vještaci pišu da mu je dokazan sindrom. Tko ga je dokazao? – pita se Dominicov otac Vanja Pitra. Osim kaznenog postupka protiv liječnika, u ovom slučaju vodi se i parnični postupak. Obitelj Pitra tuži državu, bolnicu i liječnike, a u tom predmetu država je obitelji isplatila milijun kuna akontacije kao znak neodgodive djelomične naknade štete.

bolesti dijagnosti­cirano je 10-godišnjem Dominicu Pitri, od kojih je osnovna cerebralna paraliza. Dječak ne može jesi, piti, sjediti, gutati, ne vidi i ne čuje

 ??  ?? Osim kaznenog postupka, u ovom slučaju vodi se i parnica protiv države, bolnice i liječnika za naknadu štete
Osim kaznenog postupka, u ovom slučaju vodi se i parnica protiv države, bolnice i liječnika za naknadu štete
 ??  ?? P. Đurić (na slici desno) nepravomoć­no je osuđen na zatvorsku kaznu, a I. Balenović na uvjetnu osudu
P. Đurić (na slici desno) nepravomoć­no je osuđen na zatvorsku kaznu, a I. Balenović na uvjetnu osudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia