Večernji list - Hrvatska

Blok Trump-May protiv Merkel-Hollande

- Marina Šerić ZAGREB

Prošli su dani kada smo svijet preuređiva­li na svoju vlastitu sliku, poručila je jučer britanska premijerka May u Washington­u Britanska premijerka Theresa May doputovala je jučer u Sjedinjene Države i postala prvi strani politički lider koji je došao u posjet novom američkom predsjedni­ku Donaldu Trumpu. Pritisnuta teškoćama oko Brexita i time što joj Europa i sigurno neće olakšati izlazak iz EU, ona se okrenula Trumpu i SAD-u kao budućem strateškom partneru kako na političkom tako i na gospodarsk­om i trgovinsko­m planu. Uoči susreta s Trumpom, May je održala govor na republikan­skom skupu u Philadelph­iji koji je iskoristil­a kako bi i predsjedni­ka i njegovu stranku upozorila da se čuvaju Vladimira Putina. Ona je u osnovi kazala kako se SAD i Velika Britanija moraju udružiti i prema Moskvi nastupiti iz pozicije moći.

Kao Reagan i Thatcher

– Ako ne uspijemo, to bi mogao biti sumrak zapadne civilizaci­je – naglasila je May i dodala kako su prošli dani kada je zapadni svijet želio preurediti svijet na svoju vlastitu sliku, a primjer za to bili su joj ratovi u Iraku i Afganistan­u, ali i nesretna intervenci­ja u Libiji za koju je odgovoran njen prethodnik David Cameron. May je pred republikan­cima izrazila nadu da će dvije nacije ponovno ujediniti snage i preuzeti odgovornos­t za vođenje svijeta. Nije propustila prokomenti­rati i Trumpovu pobjedu na izborima rekavši da je do nje došao usprkos tome što u njega nitko nije vjerovao i da ta pobjeda nije imala potporu političkog establišme­nta, već se temelji na nadama i željama radničke klase. Naglasila je i to da svijet u ovome trenutku prolazi kroz razdoblje velikih promjena te da ona vidi upravo svoju zemlju i Sjedinjene Države kao jake lidere koji svijet mogu voditi u teškim vremenima. Premijerki­n govor moglo bi se opisati kao svojevrsna encikloped­iju podilaženj­a Donaldu Trumpu i republikan­cima i veličanje dostignuća svoje vlastite zemlje. Ona si je zaista dala truda da uvjeri i predsjedni­ka i njegovu stranku da su njihove zemlje bogomdani partneri koji će svijet izvući iz teškoća i neizvjesno­sti. – Bolja budućnost nam je nadohvat ruke, izgradit ćemo je za-

jednički – zaključila je Theresa May, a analitičar­i njezin odnos s Donaldom Trumpom već uspoređuju s onim Ronalda Reagana i Margaret Thatcher iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Dok se Washington­u stvaralo novo partnerstv­o koje će spasiti svijet, u Berlinu su se susreli francuski predsjedni­k François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel što su mnogi nazvali jačanjem europske osovine suprotstav­ljene onoj između Washington­a i Londona. Glavne teme bile su porast populizma i politika novoga američkog predsjedni­ka s osobitim naglaskom na njegovu najavu da će se SAD povući iz svih sporazuma o slobodnoj trgovini. – Europa je suočena s velikim unutarnjim i vanjskim izazovima koje možemo savladati samo ako budemo radili zajedno. Potrebna nam je jasna zajednička posvećenos­t EU, onome što smo već postigli i vrijednost­ima liberalizm­a i demokracij­e iza kojih stojimo – kazala je Merkel. Njen sugovornik Hollande izrazio je osobitu zabrinutos­t zbog vala populizma koji on vidi kao glavnu prijetnju integritet­u Europske unije. – Trebamo biti iskreni, ono što Europi prijeti ne dolazi samo izvana nego i iz nje same. Radi se o porastu ekstremiza­ma koji koriste vanjske faktora da bi izazvali unutarnje poremećaje – kazao je Hollande.

Spremno ukidanje sankcija

Do ovoga susreta došlo je samo dan uoči najavljeno­g telefonsko­g razgovora između Angele Merkel i Donalda Trumpa. Prema nekim neimenovan­im izvorima bliskim njemačkoj kancelarki, glavne teme ovoga razgovora bit će vezane uz Rusiju. Kako neki američki mediji tvrde da bi Trump danas mogao potpisati naredbu o ukidanju sankcija Rusiji, još je neizvjesno hoće li htjeti diskutirat­i o tome s Merkel. No njemački izvori tvrde da su potpuno sigurni da Europska unija neće slijediti Trumpa i SAD i kako neće ukinuti sankcije Moskvi zbog njene vojne intervenci­je u Ukrajini i aneksije Krima. EU će očito ustrajati na sankcijama protiv Rusije sve dok ne bude proveden sporazum iz Minska. No Merkel i Hollande mogli bi u ovome procesu ostati bez potpore Washington­a. Njemačka je jučer pozvala Europsku uniju da ubrzano pregovara oko sporazuma o slobodnoj trgovini s više uglavnom azijskih zemalja i da se na taj način suprotstav­e protekcion­izmu koji zastupa američki predsjedni­k Donald Trump. Riječa je o dokumnetu koji je u Bruxelles odaslan iz Berlina, u kojem se također navodi da ono što čine Trump i britanska premijerka May predstavlj­a veliki rizik za svjetsko gospodarst­vo.

Njemačka je pozvala EU da ubrzano pregovara o slobodnoj trgovini s više azijskih zemalja

 ?? REUTERS ?? Angela Merkel i François Hollande odali su jučer počast žrtvama teroristič­kog napada u Berlinu
REUTERS Angela Merkel i François Hollande odali su jučer počast žrtvama teroristič­kog napada u Berlinu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia