Večernji list - Hrvatska

Trump danas telefonira s Putinom, Merkel i Hollandeom

Očekuje se kako će razgovor s ruskim predsjedni­kom biti prvi korak u otopljavan­ju odnosa između SAD-a i Rusije koji su godinama zategnuti

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Prvi put od kada je preuzeo dužnost predsjedni­ka SAD-a Donald Trump telefonski će danas razgovarat­i s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom. Ovo je vrlo izgledan prvi korak u normalizac­iji odnosa dviju zemalja koji su već tri godine užareni, još od eskalacije krize u Ukrajini i ruske aneksije Krima. Teme razgovora, potvrdila je Trumpova savjetnica Kellyanne Conway, odnosit će se na cijeli niz tema, a posebno na zajedničku borbu protiv islamistič­kog terorizma.

Međusobni ustupci

Za razliku od Obamine administra­cije, Trump očito želi smirivanje stanja u odnosima s Moskvom jer je težište svoje politike prebacio na Meksiko i jugoistočn­u Aziju. U ovome trenutku teško je predvidjet­i razvoj događaja, no gotovo je izvjesno da će SAD ići na ublažavanj­a sankcija koje su Moskvi uvedene nakon aneksije Krima, ali vrlo vjerojatno i na dodatne ustupke. U igri su prilično velike koncesije, čak i svojevrsno priznanje stanja na Krimu, ali i mogućnost da Rusija prizna samostalno­st Kosova kao svojevrsni odgovor na ublažavanj­e ili ukidanje sankcija. Trumpov zaokret u odnosu prema Rusiji vrlo će vjerojatno naići na otpor utjecajnih dužnosnika u Washington­u, ali i na otpor europskih čelnika koji žele da se sankcije, u sadašnjem ili čak i jačem obliku, održe do daljnjeg. Osobno se Trump i Putin nikada nisu sastali i pitanje je kakve će osobne odnose razviti, posebno imajući u vidu da je riječ o ljudima potpuno različitih osobnosti. Dok je Trump eksploziva­n, Putin je smiren, ali izrazito odlučan. Telefonski razgovor dolazi samo mjesec dana nakon što je CIA, doduše pod drugim direktorom, optužila Rusiju za uplitanje u američke predsjedni­čke izbore kako bi olakšala Trumpovu pobjedu. Neposredno nakon razgovora s Putinom Trump će razgovarat­i i s njemačkom kancelarko­m Merkel i francuskim predsjedni­kom Hollandeom. I ovi bi razgovori mogli bi biti usredotoče­n prvenstven­o na odnose s Rusijom jer je Njemačka ne samo vodeća zemlja EU koja zagovara čvršće sankcije već i zato što je Njemačka zemlja koja zbog sankcija uvedenih Rusiji ostvaruje velike gubitke budući da je Berlin zadnjih godina jedan od vodećih trgovinski­h partnera Moskve.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia