Večernji list - Hrvatska

Sin uvjerenog nacista novi je šef diplomacij­e

Ministar vanjskih poslova je vicekancel­ar Sigmar Gabriel

- Silvije Tomašević

Socijaldem­okrati dobitnici u velikim promjenama na vrhu Njemačke, ali pitanje je koliko će one utjecati na izbore za Bundestag u rujnu redakcija@vecernji.net Sigmar Gabriel s položaja njemačkog ministra ekonomije preuzeo je jučer ministarst­vo vanjskih poslova, dužnost koju je do sada obnašao Frank-Walter Steinmeier, koji će u veljači postati predsjedni­k Njemačke, dužnost koju je do sada obnašao Joachim Gauck.

Dosta je velike koalicije

Prije negoli je postao predsjedni­kom Njemačke, dužnost koja znači izvanstran­ačko držanje, Gauck je bio član Stranke ujedinjeni­h socijalist­a. Steinmeier je član Socijaldem­okratske stranke (SPD) kojoj je na čelu Gabriel, koji je pak odustao od kandidatur­e za kancelara prepustivš­i taj položaj dosadašnje­m predsjedni­ku Europarlam­enta Martinu Schulzu. Velike promjene na vrhu Njemačke, ali koliko će one utjecati na parlamenta­rne izbore koji će se održati u rujnu i koliko socijaldem­okrati mogu ugroziti četvrtu kandidatur­u kancelarke Angele Merkel, članice demokršćan­a CDU? Može li, nakon 12-godišnje vladavine (premda u velikoj koaliciji sa SPD-om) Merkel na čelo njemačke vlade ponovno doći neki socijaldem­okrat, pa makar u koaliciji sa CDU-om? Gabriel je spoznao kako Schulz ima više šanse od njega na parlamenta­rnim izborima. „Kada bih se sada kandidirao, za- sigurno bih izgubio, a sa mnom i SPD. Martin Schulz ima veću priliku za pobjedu“, izjavio je Gabriel za Stern. Sva ispitivanj­a javnog mnijenja pokazuju kako birači više ne žele veliku koaliciju, a u glavama mnogih Gabriel je upravo oličenje velike koalicije, pošto osim što je od 2005. bio ministrom u Merkeličin­oj vladi, sve do ministra ekonomije i vicekancel­ara, a od jučer vodi njemačku diplomacij­u.

Teški oblik dijabetesa

„Schulz je pravi kandidat za kancelara“, kazao je Gabriel za agenciju DPA, a u intervjuu koji objavljuje Stern kaže kako za uspješno vođenje predizborn­e kampanje su potrebne dvije stvari: da cijela stranka stoji iza njega i da kandidat želi pobjedu svim srcem. Osim što Gabriel, čiji je otac Walter, koji je umro 2012. u 91. godini, bio uvjereni nacist, ima i problema sa zdravljem zbog diabetesa pa je tako pred ovaj Božić završio na hitnoj operaciji želuca, ali i još jedan privatni razlog za odustajanj­e od kandidatur­e za kancelara: u ožujku stiže još jedno dijete. Kao kandidat na izborima „viđao bih svoju obitelj još rjeđe nego sada i jako sam sretan odustajanj­em“, kazao je Gabriel. Istina, kao šef diplomacij­e neće imati manje posla, jer pred Europom stoje velike promjene, ali barem neće morati odlaziti na predizborn­e skupove. Moćni ministar financija, Wolfgagng Schäuble, je preslagiva­nje na vrhu Njemačke nazvao porazom za kršćanske demokrate. Točno je da socijaldem­okrati postaju jači, a to je, ako je biračima dosta velike koalicije, loša vijest za demokršćan­e i sudbinu Merkel. Frank-Walter Steinmeier (SPD) bio je ministrom vanjskih poslova već u prvoj Merkeličin­oj vlade velike koalicije 2005., a sada će kao šef države zaokružiti svoju politički karijeru. Njemačka se priprema za novu politiku, posebno nakon dolaska Donalda Trumpa na čelu SAD-a. List Frankfurte­r

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia