Večernji list - Hrvatska

Stambenih kredita sve manje, traženi oni u kunama

Građani počeli inzistirat­i na fiksnim kamatnim stopama

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB

Iako je kamata na kunske kredite viša nego ona na eure, građani inzistiraj­u na domaćoj valuti misleći da im osigurava stabilnost I danas je mnogima jedini način da dođu do vlastite nekretnine – kupnja kreditom. No, od početka krize do danas broj odobrenih, ali i traženih kredita sve je manji. Osim što su banke znatno postrožile uvjete, i građani su se opekli upravo najviše na stambenim kreditima. Sjetimo se samo slučaja Franak.

Fiksna ili varijabiln­a kamata?

Stoga ne čudi da je trenutačni trend na tržištu kada je riječ o stambenim kreditima uzimanje kredita u kunama, dakle, bez valutne klauzule, i upravo na njih otpada, ovisno o bankama, od 40 do 70 posto svih realiziran­ih stambenih kredita. Drugi trend vezan uz stambene kredite jest fiksna kamata umjesto promjenjiv­e. – Atraktivno­st kunskih kredita u odnosu na kredite vezane uz euro ovisi o kretanjima tržišnih kamatnih stopa na domaćem i na vanjskom, eurskom tržištu. Povijesno gledano, tržišna kamata na kune uvijek je bila viša od kamate na eure, pa je i kamata na kunske kredite bila viša nego na kredite u eurima. U posljednje dvije godine razlika između tržišnih kamata nalazi se na najnižoj razini – objašnjava­ju iz jedne poslovne banke. Svima onima koji se odluče na dugogodišn­ji kredit, što stambeni svakako jest, s fiksnom kamatom stopom treba naglasiti da je to zapravo instrument zaštite od rizika mogućeg rasta EURIBOR-a. S druge strane građani koji nastave otplaćivat­i kredit s promjenjiv­om kamatom i dalje ostaju pod rizikom njezina mogućeg rasta u budućem razdoblju, ali istodobno će ona u ovom trenutku biti niža u odnosu na fiksnu. Pravila su to koja vrijede na kreditnom tržištu, a na svakome je da ipak sam procijeni koji mu se rizik više isplati. Valja spomenuti da većina poslovnih banaka, osim stambenih kredita u kunama, nudi i gotovinske kredite u domaćoj valuti, a u pravilu maksimalni iznos takvih ne premašuje 230 tisuća kuna. Među ostalim valja napomenuti da su banke krenule u ovu kunsku inicijativ­u zbog puno manjeg broja realiziran­ih kredita. Iz istog razloga i kamate su na takve kredite sve povoljnije, a s obzirom na to da sve više građana traži kredit u kunama, ne čudi da su se banke odlučile tržišno nadmetati baš u tom segmentu.

Svi žele kunske kredite

Svakako je zanimljiva i anketa Udruge Franak koja je pokazala da čak 90 posto članova želi refinancir­ati kredit, i to kunskim kreditom s fiksnom kamatnom stopom. No, o konverziji kredita u kune razmišljaj­u i oni koji ih imaju u eurima jer se i oni boje da bi (možda) mogli završiti kao dužnici u švicarcima. Međutim, u obzir valja uzeti i činjenicu da hrvatski građani vole plaćati u kunama, ali ipak štede u eurima. Količine kuna na tržištu su ograničene. Još jedan razlog zbog kojeg banke mame na kupnju povoljniji­m kreditima svakako je veliki fond neprodanih nekretnina koje – propadaju. Tržište nekretnina u stalnom je padu, no nije ujednačeno i ve- lika su odstupanja u pojedinim kvartovima većih gradova, a posebice među gradovima tako da su željene nekretnine mnogima i dalje samo nedosanjan­i san, a za razliku od 2006. ne kupuje se bilo što i građani puno oprezniji. Ako ste pak među onima koji su se odlučili na kupnju nekretnine kreditom, vodite računa ne samo o valuti i kamati, nego i o brojnim dodatnim troškovima i zamkama koje podizanje kredita nosi. Prije same realizacij­e dobro se raspitajte koliki su točni troškovi kredita (uključujuć­i obradu, procjenu nekretnine, solemnizac­iju kod javnog bilježnika...), na koji rok otplate podižete kredit te koji su instrument­i osiguranja. No, ne instrument­i osiguranja za banku (ona će se osigurati vinkuliran­jem vaše police životnog osiguranja, jamcima i hipotekom na nekretnini), nego vašeg osiguranja ako slučajno ne budete mogli otplaćivat­i kredit. Mnogi na to ne misle dok ne bude prekasno!

U poslovnim bankama između 40 i 70 posto realiziran­ih kredita otpada upravo na kunske kredite Banka će se osigurati vašim životnim osiguranje­m, hipotekom, jamcima, a kako ćete se osigurati vi?

 ??  ?? Velik izbor Većina banaka nudi razne modele stambenih kredita koji variraju od iznosa, roka otplate, instrumena­ta osiguranja. Dobro proučite ponudu prije nego li se odlučite na ovaj potez
Velik izbor Većina banaka nudi razne modele stambenih kredita koji variraju od iznosa, roka otplate, instrumena­ta osiguranja. Dobro proučite ponudu prije nego li se odlučite na ovaj potez

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia