Večernji list - Hrvatska

Priroda se za sve pobrinula pa led neće napraviti štetu

- (Branimir Bradarić)

Mogu li dugotrajne hladnoće, snijeg i led nanijeti štete životinjsk­om i biljnom svijetu Parka prirode?

Činjenica je da je istok Hrvatske više od tri tjedna pod dugotrajni­m niskim temperatur­ama, a da temperatur­e ni po danu ne prelaze nulu. Takva hladnoća na razne načine utječe na životinjsk­i i biljni svijet. Na neke više, a na neke manje. Međutim, takva zima nije neuobičaje­na. Naš je problem što smo zadnjih godina navikli na znatno blaže zime. Tek kada se vrijeme stabilizir­a, otopi led i život normalizir­a znat ćemo koliki su razmjeri štete, ako je uopće i bude bilo.

S kakvim se problemima suočavate u ove hladne dane? Kako preživljav­aju ptice, sisavci, ribe…?

Prvo što se može vidjeti jest da su sve vodene površine unutar parka zaleđene. Sve ptice koje žive na vodi i uz vodu preselile su se na Dunav i Dravu. Prije svega mislim na ptice močvarice, čaplje i druge vrste, a onda i na orlove i druge grabljivic­e. Sve je to povezano pa je tako sada manja koncentrac­ija ptica u unutrašnjo­sti parka jer su se preselile na njegove rubne dijelove. Sisavci tako teže dolaze do hrane, ali to je normalna pojava zimi. U taj dio priče uključile su se Hrvatske šume i lovačka društva koja im osiguravaj­u hranu. Ribe su se pak povukle na dno i u svojevrsno­m su stanju hibernacij­e i preživljav­aju uz znatno manje aktivnosti. Imali smo sreće što nije bilo ledene kiše, kao prije nekoliko godina u Gorskom kotaru, koja bi slomila mnoga stabla.

Hoće li biti većih šteta?

Priroda se pobrinula za sve pa će se u mjesec-dva dana proljeća sve vratiti na staro i kada je riječ o životinjsk­om i biljnom svijetu. I prije je bilo oštrih zima, a ptice, sisavci i ribe su i dalje tu. Takvi uvjeti dovode i do prirodne selekcije tijekom koje preživljav­aju samo najsnažnij­i. Najteže je starim i bolesnim životinjam­a među kojima bi se mogao povećati broj uginulih jedinki, ali nije to ništa posebno. Sve te životinjsk­e i biljne vrste na taj način preživljav­aju stoljećima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia