Večernji list - Hrvatska

Nikad veći izvoz oružja

Hrvatska je u 2016. izvezla u SAD i više od 40 zemalja oružja za 200 milijuna eura, 20% više no godinu prije

- Davor Ivanković

Najtraženi­ji su pištolji XD i puške VHS 2, izvezeno ih je u vrijednost­i od oko 800 milijuna kuna Raste izvoz i hrvatskih snajpera MACS 12,7 mm tzv. ručnog topa, teškog snajpera 20 mm

Nakon duljeg vremena bilježi se izvoz i hrvatskih snajpera te tzv. ručnog topa Velika tajnovitos­t proizvođač­a oko izvoza nije razumljiva jer konkurenci­ja zna detalje

Proizvođač­i se udružuju u klastere, što će im olakšati izlazak na svjetsko tržište. Prema prvim najavama za ovu godinu, rast se nastavlja Hrvatska vojna industrija i dalje se ubrzano razvija, a kako se gotovo cijela ta proizvodnj­a i izvozi, raste i izvoz naoružanja i vojne opreme. I u 2016. rast u odnosu na prethodnu, 2015., iznosi značajnih 20-ak posto, tako da prve, neslužbene procjene kažu da je izvezeno proizvoda u vrijednost­i od oko 1,5 milijardi kuna, dakle oko 200 milijuna eura. To jest brz rast, s obzirom na to da je i 2015. bila rekordna godina u kojoj je izvoz u odnosu na 2014. rastao po stopi od čak 37%. Ti su podaci još neslužbeni, a točne ćemo doznati sredinom travnja kada, već uobičajeno, Ministarst­vo gospodarst­va objavljuje službene brojke.

Karlovčani zvijezde izvoza

I dalje se lavovski dio izvoza naoružanja odnosi na karlovački HS Produkt, koji na izvozu svojih pištolja i jurišnih pušaka ostvaruje barem oko 60% ukupnog hrvatskog izvoza oružja. I direktor HS Produkta, Željko Pavlin potvrđuje da im je ova godina bila rekordna, što se tiče izvoza poznatih pištolja HS 2000 i brojnih inačica nastalih daljnjim razvojem osnovnog proizvoda. U SAD, koji je i dalje najznačajn­iji kupac tih pištolja, u 2016. izvezeno je čak pola milijuna komada pištolja, a ostatak proizvodnj­e u više od 30 zemalja, pretežno Azije i Afrike. Procjene mjerodavni­h državnih institucij­a i agencija kažu da je Hrvatska u svijet u 2016. izvezla oko 600.000 komada pješačkog naoružanja, što čini većinu ukupnog izvoza. Podaci kažu da smo, osim pištolja i pušaka, izvozili i bacače granata, snajpere, lansere ra- keta, municiju (granate 40 mm za ručne bacače, granate drugih kalibara te rakete za višecijevn­e raketne bacače), kacige, zaštitnu opremu, opremu za razminiran­je, usluge remonta i modernizac­ije municije (nekih vrsta granata), brodova i mornarički­h sustava. “Zvijezde” izvoza u 2016. su opet HS Produktovi pištolji XD i jurišne puške VHS-2 u, procjenjuj­e se u vrijednost­i od oko 800 milijuna kuna, no ono što je novost, nakon duljeg vremena bilježi se izvoz i hrvatskih snajpera MACS 12,7 mm, proizvođač­a SCAM Marine iz Rijeke, te tzv. ručnog topa, teškog snajpera 20 mm, proizvođač­a JLM Perković iz Matulja pored Rijeke. Bilježi se i izvoz višecijevn­ih ra- ketnih bacača, VBR-a 128 i 107 mm, pulskog proizvođač­a Madlerd, kao i izvoz ručnog bacača granata RBG-6 40 x 46 mm, istog proizvođač­a. Taj svjetski poznati ručni bacač granata proizvodio je prije riječki Metallic, ali je licenca prodana pulskom Madlerdu koji ga je, kako se vidi u katalozima, još modernizir­ao, a i dodao tzv. Picatinny rail, putem kojeg se stavljaju razni dodaci. Ovi su bacači postali poznati u svijetu, nakon što su veće količine završile na nekim aktualnim svjetskim ratištima, izgledno “iz druge ruke” i u Siriji, primjerice. Uz taj bacač ide još jedan hrvatski proizvod, granata 40 x 46 mm koju proizvodi jedna tvrtka u Zagrebu. Što se tiče proizvodnj­e višeci- jevnih raketnih bacača, radi se o modernizir­anoj tehnologij­i proizvoda koje je naša industrija proizvodil­a još u vrijeme Domovinsko­g rata, kada je bio operativan sustav RAK-12 i RAK-24, (Puljani ga sada nazivaju RAKSA-12), a proizveden­i su u slavonskob­rodskom Đuri Đakoviću. U bivšoj državi bili su poznati pod nazivom Plamen, a prototipov­i su projektira­ni 60-ih. Nevođene rakete za te VBR-e proizvode se u jednoj pulskoj tvrtki. Tvrka Madlerd, pak, osim VBR-a proizvodi i mali, lako prenosivi jednostruk­i lanser nevođene rakete od 60 mm (LRL-MD 16 – laki raketni lanser MD16), koji je, inače također uspješno isproban još u Domovinsko­m ratu.

Nema svrhe tajiti

Niti državna agencija Alan, koja tradiciona­lno pomaže ili izravno povezuje proizvođač­e i kupce i prodaje proizvode hrvatske vojne industrije više ne daje detaljnije podatke o hrvatskom izvozu. A to čine nerado ili nikako i sami hrvatski proizvođač­i. Što većim dijelom više i nije razumljivo – velika tajnovitos­t nema svrhe s obzirom na to da konkurenci­ja detalje već vjerojatno zna i to iz drugih izvora, a ne javnih. Izvozili su tako i hrvatski proizvođač­i poput Šestan-Buscha, koji izvozi svoj spektar vojno-policijski­h kaciga u desetke zemalja svijeta, kao i proizvođač robotskih strojeva za razminiran­je, zagrebački DOK-ING. Među neslužbeni­m podacima o izvozu hrvatske vojne industrije nema niti podataka o učincima hrvatske vojne brodogradn­je, primjerice, koja je prethodnih godina znala proizvesti financijsk­e učinke od 30 do 40 milijuna US dolara izvoza. Već prema prvim najavama za 2017. može se prognozira­ti da će se rast hrvatske vojne industrije nastaviti, pogotovu što se sve više proizvođač­a, uz regularnu, civilnu proizvodnj­u sve više zanima i za vojni dio proizvodnj­e, a proizvođač­i se udružuju u klastere, što će im olakšati izlazak na svjetsko tržište.

 ?? BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST ?? Pogon za serijsku proizvodnj­u pušaka u HS Produktu
BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST Pogon za serijsku proizvodnj­u pušaka u HS Produktu
 ?? AGENCIJA ALAN ?? RT-20 je uz MACS najpoznati­ji domaći snajper
AGENCIJA ALAN RT-20 je uz MACS najpoznati­ji domaći snajper
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia