Večernji list - Hrvatska

Afera Putni nalozi za Državnu reviziju i Vladu nije bila značajna

Tek su novinari HRT-a istražili jesu li trojica Milanoviće­vih savjetnika stvarno putovali u inozemstvo i dobili 307.785 kuna

- Marinko Jurasić, Petra Maretić Žonja ZAGREB

Očigledno je i Oreškoviće­va Vlada smatrala da su putni nalozi sporni samo zbog toga što ne sadrže “izvješće s puta” pripisujuć­i to šlamperaju Iako je nalaz Državne revizije o poslovanju Vlade Zorana Milanovića u 2015. godini, objavljen u rujnu 2016., do prekjučer nitko nije reagirao na taj nalaz. Državno odvjetništ­vo RH jučer je na upite medija o spornim isplatama dnevnica trojici posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, odgovorilo kako će “nadležno državno odvjetništ­vo razmotriti nalaz Državne revizije u kojem su utvrđene nepravilno­sti u vezi s isplatama za putne naloge i poduzeti zakonom propisane radnje kao i u svim slučajevim­a kada je riječ o nalazima Državne revizije”.

“Nepravilno­sti nisu značajne”

Kako to da čak ni Vlada Tihomira Oreškovića koja se očitovala Državnoj reviziji o spornim putnim nalozima nije izvijestil­a DORH!? Odgovor se možda krije u zadnjoj rečenici nalaza Državne revizije: “Revizijom za 2015., utvrđene nepravilno­sti i propusti koje se odnose na naknade prema ugovorima o djelu, dnevnice za službena putovanja i javnu nabavu nisu značajne te nisu utjecale na istinitost financijsk­ih izvještaja i usklađenos­t poslovanja sa zakonima i drugim propisima, te je izraženo bezuvjetno mišljenje.” Zar nepravilno­st, pa i sumnja u kriminal “težak” 307.785 kuna, nisu značajni za Državnu reviziju ili je i za njih bilo nevjerojat­no da 57 naloga za službena putovanja trojice savjetnika u inozemstvo, te isplata ukupno čak 532 dnevnice nemaju stvarno pokriće. Premda njihovo obrazložen­je i samo dovodi u sumnju jesu li se putovanja dogodila jer “putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodosto­jna dokumentac­ija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno”, zaključno Državna revizija stavlja naglasak na to da uredan i vjerodosto­jan putni nalog između ostalog “treba sadržavati i izvješće s puta”. Očito, i Oreškoviće­va Vlada je to tumačila kao šlamperaj ne istražujuć­i jesu li dvojica savjetnika uistinu bila svaki po više od pola godine u inozemstvu, a treći 160 dana. Tek su novinari HRT-a prekjučer pitali dvojicu savjetnika i Tomislava Sauchu.

U 2015. nisu putovali

Slavko Goldstein za HRT je rekao da kao savjetnik za kulturu nikad nije putovao u inozemstvo, niti je ikad dobio dnevnice. Neven Budak bio je jednom na službenom putu, ali 2014. u Australiji, i to su jedine dnevnice koje je dobio kao savjetnik za znanost. – Nalaz Državne revizije upućuje na to da je netko krivotvori­o moj potpis kako bi si mogao isplatiti inkriminir­ani iznos od najmanje 160 inozemnih dnevnica koje se u 2015. godini vode na moje ime. Zbog toga namjeravam DORH-u podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelj­a – odgovorio je i nama jučer Budak. I Siniša Petrović, koji je bio savjetnik za europske poslove, odgovorio nam je da je putovao s premijerom nekoliko puta u Bruxelles u tijeku 2012. te 2013. u Helsinki s Mladenom Pejnovićem i Tamarom Obradović Mazal, dok 2015., koliko se sjeća, nije putovao za Vladu, niti je primio ikakvu naknadu temeljem putnih naloga. Sporne naloge trebao je potpisati Tomislav Saucha, predstojni­k Milanoviće­va Ureda: – Riječ je o malom uredu, malo nas je putovalo i sigurno bih se sjetio da sam potpisao 57 putnih naloga. Nadam se da se radi o grešci, a ako ne, onda je riječ o podmetanju ili teškom kaznenom djelu. U ponedjelja­k ujutro idem zbog svega u DORH i podnijeti ću kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe – kaže Saucha sumnjajući da je netko krivotvori­o njegov i potpise savjetnika. Da nije bilo novinarske istrage, samoinicij­ativne ili temeljem dojave nekoga tko se “sjetio” spornih naloga, slučaj se ne bi otkrio. U potonjoj varijanti krije se i odgovor zašto baš sada.

Iz DORH-a je medijima jučer najavljeno da će razmotriti sporni nalaz Državne revizije Ni S. Petrović nije primio dnevnice. Opravdane su sumnje u krivotvore­nje potpisa četvorice aktera

 ??  ?? Ako nema izvješća sa putovanja, postavlja se pitanje jesu li se ona dogodila
Ako nema izvješća sa putovanja, postavlja se pitanje jesu li se ona dogodila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia