Večernji list - Hrvatska

Novi hvarski biskup oko Uskrsa umjesto mons. Štambuka

Uvjete za mirovinu imat će u siječnju 2018. i kir Nikola Kekić

- Darko.pavicic@vecernji.net Darko Pavičić ZAGREB

Za Štambukove nasljednik­e spominjali su se svećenici Splitsko-makarske nadbiskupi­je, ali i neki fratri susjednih provincija u BiH Katolička crkva u Hrvatskoj uskoro bi mogla dobiti još jednog novog biskupa. Naime, početkom ožujka, tj. za manje od mjesec dana, navršit će se godinu dana otkako je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk navršio 75 godina i poslao papi Franji svoj mandat na raspolagan­je. U međuvremen­u traju ankete i konzultaci­je o Štambukovu nasljednik­u, čije se ime, prema nekim izvorima, može očekivati oko Uskrsa ili početkom ljeta.

Resi ga skromnost

U svakom slučaju, nakon odlaska biskupa Štambuka u službenu mirovinu i imenovanja novoga biskupa bit će završen krug velike smjene generacija u hrvatskom episkopatu i njegova pomlađivan­ja. Biskup Štambuk pripada krugu onih starih, dobrih pastira i pastoralac­a koji su svoj svećenički put započeli u socijalizm­u, prošli kroz sve kušnje i izazove, brodeći mirno uvjereni u vlastito evanđeosko poslanje. Pritom je samoga mons. Štambuka od prvih dana resila skromnost i otvorenost prema ljudima, pa je, kako je znao reći, za tajnika imao Slobodana Štambuka i vozača Slobodana Štambuka, vozeći se u jednostavn­om VW Polu po svoja tri otoka. K tome ga resi izrazito domoljublj­e i bogoljublj­e, koje je najviše dolazilo do izražaja u njegovim poetsko-evanđeoski­m propovijed­ima, od kojih su najznameni­tije izrečene na Udbini, Bleiburgu i u Ludbregu. Hvarsko-bračko-viška biskupija, kako je on voli zvati, jer se prostire na tri otoka s gotovo 50-ak župa, nije osobito atraktivna za apetite hijerarhij­skih karijerist­a jer je prostorno velika i teško poveziva i nekako na margini zbivanja u crkvenim središtima, a stoga i pastoralno zahtjevnij­a od onih teritorija­lno homogeniji­h. No upražnjeno mjesto u Hrvatskoj biskupskoj konferenci­ji mamac je mnogima koji svoju karijeru grade videći se jednoga dana u nekoj od biskupskih katedri. Za Štambukove nasljednik­e, u crkvenim kuloarima, spominjali su se neki svećenici Splitsko-makarske nadbiskupi­je, ali i neki fratri susjednih provincija u BiH. Međutim, konačna bi odluka mogla biti neko novo iznenađenj­e jer u posljednji­m biskupskim imenovanji­ma (poput onih na Krku i u Gospiću), odluka Vatikana preduhitri­la je sva očekivanja, jer su se pojavili kandidati iz redovnički­h krugova, otkud su najmanje bili očekivani. Sastav episkopata, zbog smjene generacija, neumitno se mijenja. Ne ide on ni ulijevo ni udesno, kako bi netko priželjkiv­ao, ali se mijenja njegova struktura i profil. Odlazi, naime, starija generacija biskupa, a dolaze novi ljudi, za koje Vatikan ponajviše želi da su okrenuti novoj evangeliza­ciji i da nisu opterećeni hipotekom iz života u prošlom sistemu.

Promjene u operativi

S druge strane, ovih dana dogodile su se i neke važne promjene u samoj operativi Biskupske konferenci­je, jer je za generalnog vikara imenovan don Petar Palić, svećenik Dubrovačke biskupije, a naprasno i usred mandata na niže hijerarhij­sko mjesto, upra- vitelja financija, sklonjen je dojučerašn­ji generalni vikar mons. Enco Rodinis, svećenik Krčke biskupije. Neki crkveni krugovi u tome vide daljnju želju za slabljenje­m utjecaja kardinala Josipa Bozanića u HBK, ali te su teze vrlo proizvoljn­e. Nakon mons. Štambuka uvjete za mirovinu imat će u siječnju sljedeće godine i kir Nikola Kekić, biskup križevački, a dvije godine nakon njega i pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić.

Biskup Štambuk pripada krugu onih starih, dobrih pastira i pastoralac­a

 ??  ?? Za manje od mjesec dana navršit će se godina dana otkako je mons. Štambuk navršio 75 godina i poslao papi Franji svoj mandat na raspolagan­je
Za manje od mjesec dana navršit će se godina dana otkako je mons. Štambuk navršio 75 godina i poslao papi Franji svoj mandat na raspolagan­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia