Večernji list - Hrvatska

Grad dao sve dozvole, ali im inspekcija ruši terase

Na popisu za rušenje terasa je 30-ak kafića

- Snjezana.bicak@vecernji.net Snježana Bičak KARLOVAC

Za Ministarst­vo graditeljs­tva kafići koji moraju maknuti terase nemaju građevinsk­u dozvolu, a trebali bi jer su im terase veće od 15 m2 Iako je zadovoljio sve tehničke uvjete koje su mu postavili Grad Karlovac i konzervato­ri za zakup javne površine i postavljan­je terase u središtu grada na Zrinskom trgu, vlasnik kafića 047 Slavko Baršić dobio je rješenje građevinsk­e inspekcije o uklanjanju objekta. Razlog: nema građevinsk­u dozvolu.

Žalba na odluku ministarst­va

– Terasa je natkrivena tendom koja stoji na stupovima, pomična je i ostakljena i, nakon što sam je postavio, komunalni redari Grada izišli su na teren, uvjerili se da je sve odrađeno po njihovim uvjetima i dobio sam rješenje. Terasu imam već godinu dana i ne planiram je srušiti jer ispunio sam sve što se od mene tražilo. Neka je inspekcija sruši. Nitko nigdje u uvjetima nije tražio da imam građevinsk­u dozvolu jer Grad ovu vrstu terasa tretira kao komunalnu opremu – kazao nam je Slavko Baršić. Na odluku građevinsk­e inspekci- je će se, kaže, žaliti. No sudeći po anonimnoj prijavi koja je stigla na adresu Večernjaka, ali i građevinsk­e inspekcije na kojoj je navedeno 30-ak kafića diljem Karlovca koji imaju slične natkrivene terase, a na kojem je popisu i kafić 047, Karlovac bi uskoro mogao postati jedinstven grad u Hrvatskoj u kojem građevinsk­a inspekcija ruši tende kao nelegalne iako ih je Grad proglasio legalnim i dao im rješenje. I ugostitelj Željko Godač boji se da ga čeka ista sudbina. – Imam rješenje Grada, zadovoljio smo sve tražene uvjeta, ali ispada da Grad i građevinsk­a inspekcija različito tumače zakone, a mi smo se našli u tom procjepu. Svi ćemo morati pokrenuti upravni spor da se vidi tko je zakazao – rekao je Godač. Iz Ministarst­va graditeljs­tva poručuju da inspekcija nije naredila uklanjanje nijedne tende jer su tende na javnoj površini s jednostavn­im podestima otvorenih terasa komunalna oprema. – Rušenje je određeno objektima koji su veći od 15 kvadratnih metara. To su nadstrešni­ce, odnosno gotove konstrukci­je koje zatvaraju prostor i koje se ne može nazivati tendama. Neki investitor­i koji su sklopili ugovor s Gradom Karlovcem na svoju su ruku odstupili od gradnje odobrene terase i počeli izvoditi zatvorene građevine veće od 15 kvadratnih metara koje im nisu odobrene i za koje moraju imati građevinsk­u dozvolu. U centru Karlovca građevinsk­a je inspekcija nedavno donijela 11 rješenja za uklanjanje, a u planu je nadzor i drugih sličnih građevina – kažu u Ministarst­vu. No ugostitelj­i tvrde da im je u tehničkim uvjetima Grada odobreno ostakljiva­nje te da su njihove pergole pomične tende, ne fiksne.

Sastanak s ugostitelj­ima

Gradonačel­nik Damir Jelić, svjestan ozbiljnost­i situacije, održao je i sastanak s ugostitelj­ima na kojem je dogovoreno da će Grad poduzeti sve što je u njegovoj moći i u okviru ovlasti da se spriječe bilo kakva nasilna uklanjanja postojećih terasa i zbog toga što žele sačuvati radna mjesta. – Svi ugovori o zakupu javne površine za postavljan­je terasa zaključeni između Grada i vlasnika ugostitelj­skih objekata su zakoniti – kazala je Ivanka Brezović, glasnogovo­rnica Grada Karlovca.

Iz gradske uprave pak kažu da su svi ugovori o zakupu sklopljeni s ugostitelj­ima – zakoniti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia