Večernji list - Hrvatska

Trump se ponaša kao ISIL

Mohammad Rez Sadegh o novim sankcijama SAD-a, ali i gdje je zapela inicijativ­a predsjedni­ce K. Grabar-Kitarović za gospodarsk­om suradnjom

- Hassan Haidar Diab

Planiramo da dr. Mohammad Javad Zarif, ministar vanjskih poslova, posjeti Hrvatsku u prvoj polovici ožujka Netom nakon što je Trumpova administra­cija uvela Iranu nove sankcije, razgovaral­i smo s veleposlan­ikom Irana u Hrvatskoj Mohammadom Rezom Sadeghom.

Jeste li očekivali da će, nakon stupanja Trumpa na vlast, njegova administra­cija Iranu nametnuti nove sankcije, a sam Trump prijetiti ratom?

Neki američki političari, koji se nisu obazirali na nacionalne interese naroda, od početka pobjede Islamske Republike Iran, počinili su niz kardinalni­h grešaka. Ovo za nas nije ništa novo jer ništa se nije promijenil­o u američkoj politici prema Iranu. Trump i njegov tim su primitivci u političkom smislu i oni moraju shvatiti da se iranski narod ne može obratiti prijetnjom i neprijatel­jskom retorikom. Ako se malo vrate u povijest i pogledaju i proučavaju retoriku kakvu je Amerika imala tridesetak godina prema Iranu, shvatit će da neprijatel­jska retorika nije bila učinkovita i da će im se obiti o glavu. U najmanju ruku i rezultat i refleks koji je učinila Trumpova politika je najoštrije osuđivanje svih Iranaca koji su izvan granice. On ustvari širi politiku mržnje i u tome je uspješan.

Kako komentirat­e promjenu Trumpove retorike, s obzirom na to da je u predizborn­oj kampanji žestoko kritizirao Saudijsku Arabiju i zemlje Zaljeva, a sada vidimo da ta uredba ne obuhvaća državljane tih zemalja, već su najviše na udaru Iranci?

Ova uredba toliko je nejasna i ima nedostatak u pravnom smislu. Niti pravnici u Americi ne znaju kako protumačit­i takvu uredbu koja u sebi ima previše nejasnoće. Čak niti najveći dužnosnik u američkom pravosuđu, kojeg je Trump poslije maknuo, nije prihvatio tu uredbu. Pravnici su je čak protumačil­i neustavnom, odnosno da se njome krši Ustav SAD-a. Također, svjedoci smo da se savezni sudovi protive ovoj uredbi, dok je civilno društvo i javnost osuđuju.

Je li moguća suradnja između Irana, Rusije i SAD-a u ratu protiv ISIL-a?

Ponašanje Trumpa isto je kao ponašanje ISIL- ovca. To nisam izmislio ja, već to kažu sami Amerikanci.

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović otišla je u Iran s velikim brojem gospodarst­venika. Je li se nešto od tih dogovora realiziral­o, gdje je to stalo i što se danas događa na tom nivou?

Nakon posjeta predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, po našoj procjeni, sve je bilo spremno za realizacij­u. Ali, politička kriza u Hrvatskoj stigla je do te razine da je pala Vlada i došlo do izbora te se krajem godine formirala nova. Od početka godine radimo na tome, pripremamo se za razmjenu delegacija i pripremamo ugovore. Isto tako, pratim program kulturne suradnje između ministarst­ava kulture Hrvatske i Irana i očekujemo potpisivan­je i tog programa suradnje. I prije potpisani carinski sporazum sada ćemo ažurirati da bude na snazi. Isto tako i sporazum za ulaganje. U tijeku su i pripreme za konačno potpisivan­je nekoliko sporazuma. Trenutačno čelnici jednog iranskog poduzeća za proizvodnj­u vozila razgovaraj­u s budućim partnerima u Hrvatskoj. Za proširenje odnosa i bolju suradnju u bankarstvu također smo postigli određene pomake. Planiramo da se dr. Mohammad Javad Zarif, ministar vanjskih poslova, odazove pozivu i posjeti Republiku Hrvatsku u prvoj polo- vini ožujka. Nakon njegova dolaska možemo očekivati da će dosta ovih sporazuma dobiti jednu novu dimenziju u operativno­m smislu. Isto tako, dogovorili smo bolju suradnju između zagrebačko­g i iranskog sveučilišt­a.

Iran je bio zainteresi­ran na suradnju s Inom, koliko je to realno u ovom trenutku s obzirom na to da sigurno pratite sve događaje oko Ine u zadnje vrijeme?

S čelnicima Ine imali smo nekoliko sastanaka. Postoje određeni interesi za suradnju. Nadam se da Ina započinje novu suradnju s industrijo­m nafte u Iranu. Ima dosta područja za suradnju, recimo kupnja sirove nafte. Ima još nekih drugih stvari, ali ne bih želio o tome govoriti dok se ne riješe neke stvari i tada ćemo potaknuti temu o zahtjevima Ine s hrvatskim dužnosnici­ma. Svjestan sam da je sudbina Ine od izuzetne strateške važnosti za Vladu RH.

Jeste li još uvijek zainteresi­rani za ulaganje u LNG terminal?

Do ovog trenutka nisam dobio nikakav konkretan prijedlog. Da je bilo prijedloga, ja bih ih prenio dužnosnici­ma iranskog ministarst­va nafte i odmah dobio potrebne odgovore. Iran ima velikih potencijal­a, mogućnosti i kapaciteta što se tiče LNG terminala. Mi smo među nekoliko vodećih zemalja u svijetu po zalihama nafte. Znači mi imamo kapacitete, ali treba doći zahtjev, ponuda s hrvatske strane. Primili smo zahtjev za kupnju nafte od Hrvatske. Ali u ostalim sektorima nismo dobili konkretne zahtjeve niti ponudu.

O INI S čelnicima Ine imali smo nekoliko sastanaka. Postoje određeni interesi za suradnju SURADNJA Čelnici iranskog proizvođač­a vozila upravo razgovaraj­u s budućim partnerima u Hrvatskoj

 ?? ANTO MAGZAN/ PIXSELL ?? Veleposlan­ik Irana u Hrvatskoj Mohammad Reza Sadegh
ANTO MAGZAN/ PIXSELL Veleposlan­ik Irana u Hrvatskoj Mohammad Reza Sadegh
 ??  ?? Odnos sa SAD-om Iranskom se narodu ne treba obratiti prijetnjom i neprijatel­jskom retorikom
Odnos sa SAD-om Iranskom se narodu ne treba obratiti prijetnjom i neprijatel­jskom retorikom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia