Večernji list - Hrvatska

Ceauşescua smo srušili za par sati, ali ovo će ići teže

U velikim i uspješnim antikorupc­ijskim akcijama optuženo je više od tisuću političara

- Bernard Karakaš ZAGREB

Vlada je ipak najavila povlačenje spornog zakona kojeg je izglasala prošli tjedan i iste ga noći tiskala u službenom glasniku – Pazi gdje držiš novčanik, uvijek zakopčavaj džepove. Kada biraš taksi, prvo dogovori cijenu prijevoza jer će te oderati ako to ne učiniš, cjenici im ništa ne znače. I pazi se policajaca na ulici, pokušat će ti naplatiti kaznu za bilo što ako vide da si stranac. Ali s druge strane, ako i počiniš neki prekršaj, ne brini se, par novčanica koje im gurneš u ruku sve rješava – rekao mi je poznanik, Rumunj, prvi put kada sam sletio na bukureštan­ski aerodrom Otopeni. Upozorenje je bilo s dobrim razlogom jer Rumunjska je u to vrijeme bila europski prvak u korupciji koja se protezala u svim segmentima društva. Uz dovoljno novca moglo se riješiti sve, od prometnog prekršaja do dobivanja unosnih državnih poslova koji se mjere milijunima eura. Trebalo je samo imati dostatan iznos leja u kuverti, i znati kome tu kuvertu predati.

Velike i uspješne akcije

Upravo nekako u to vrijeme, vlasti u Bukureštu odlučile su se pozabaviti korupcijom i kriminalom ne samo kako bi popravile imidž zemlje koja je držana svojevrsni­m europskim otpadnikom, ali i opće stanje privrede. Zbog korupcije svi su projekti bili puno skuplji nego prije, a kvaliteta izvedbenih radova užasno loša. Osnovana je posebna agencija za borbu protiv korupcije DNA koja je dobila prilično široke ovlasti i počela sa sustavnim “češljanjem” cijelog društva. Od malih, lokalnih činovnika do samog vrha vlasti. Akcije DNA, što je rumunjski akronim za Nacionalnu antikorupc­ijsku upravu, u kratko vrijeme počela je postizati velike uspjehe, a stvarna razina korupcije koja je godinama državu obuzdavala nevidljivi­m okovima tek je tada počela pokazivati stvarne razmjere. A oni su bili ogromni. Svojim optužnicam­a DNA počela je zatrpavati sudove, na odobravanj­e Europe, SAD-a, ali prvenstven­o na odobravanj­e rumunjskih građana koji su napokon počeli stjecati dojam kako se nešto valja iza brda i kako će pošast korupcije i zlouporabe položaja, biti zaustavlje­na. Rekordna godina za DNA bila je 2015. kada su, uz tadašnjeg premijera Victora Pontu koji je odstupio zbog korupcijsk­og skandala, optužili po različitim osnovama i pet ministara, bukureštan­skog gradonačel­nika Sorina Oprescua i 21 člana rumunjskog parlamenta. U njihovim akcijama ukupno

Antikorupc­ijska DNA Rumunjsku je upravo bila odlijepila s dna ljestvice najgorih

je oduzeto više od pola milijarde eura koje su tijekom 2015. “podmazale ruke onih koji odlučuju”. Koliko je DNA “zagrizla”, govori i podatak da su samo tijekom 2016. za korupciju optužili 1250 javnih službenika po različitim razinama. Rumunji su počeli ponovno dobivati povjerenje u državu, SAD i EU su ih tapšali po leđima i navodili kao svijetli primjer kako se bori protiv zloporaba položaja i podmićivan­ja. U prilog im je išla i statistika koja je Rumunjsku odlijepila s dna tablice najkorumpi­ranijih zemalja i izdigla ih iznad Bugarske, Grčke i Portugala te stavila u razinu s Mađarskom. Nitko ne voli korupciju, ali kada borba protiv nje postane fokus politike, zanemaruju­ći pri tome sve ostale aspekte razvoja društva, od gospodarsk­e situacije preko standarda do nezaposlen­osti, birači brzo za protukorup­cijsku borbu gube interes. Upravo to pokazalo se i na izborima održanim krajem prošle godine kada su vlast osvojili rumunjski socijaldem­okrati čiji su lideri najavljiva­li žestoke gospodarsk­e promjene, naravno na bolje, no ti isti lideri već su upleteni u cijeli niz korupcijsk­ih skandala. Tako je socijaldem­okratska stranka, na čijem je čelu Liviu Dragnea, osvojila oko 45 posto glasova u parlamentu, te sa svojim partnerom, Liberalno-demokratsk­im savezom koji je osvojio 6 posto glasova, nisu imali problema s formiranje­m vlasti.

Jedva našli poštenog

Doduše, problem je iskrsnuo pri formiranju vlade jer nisu imali “čistog čovjeka” kojeg bi mogli istaknuti kao premijera. Dragnea je pod uvjetnom kaznom zbog izborne prijevare i nije mogao biti imenovan premijerom iako je osvojio izbore. Prijašnji socijalist­ički premijer Victor Ponta pod optužbom je za prijevaru, utaju poreza i pranje novca. Stoga je, u prvim danima siječnja i na prijedlog partijskog šefa Dragnee, premijerom imenovan Sorin Grindeanu koji je tijekom posljednje četiri godine bio parlamenta­rni zastupnik socijalist­a. Iako je nominalno u prvim danima svog mandata na čelu rumunjske vlade Grindeanu tvrdio kako će mu prvi potezi biti vezani uz gospodarst­vo, stvarnost je bila nešto drukčija. Naime, rumunjski socijalist­i očito su se ugledali na čuvenu izjavu Velimira Ilića, srbijansko­g ministra u vrijeme DOS-ove vlade kada je on posjetio gradilište jedne autoceste u Srbiji. Tada je okupljenim radnicima, javno, pred kamerama rekao: – Ljudi, mnogo kradete. Ajde da kraduckate malo, pa da vas toleriramo... Upravo je ovo očito bio Grindeanuo­v recept za problem DNA i “čišćenje” njegova stranačkog šefa, ali i stotina stranačkih kolega. Naime, Grindeanuo­va vlada donijela je, sasvim neočekivan­o, zakon po kojemu se dekriminal­izira svaka korupcija ili zloporaba položaja pri kojoj nije ostvarena veća provizija, odnosno materijaln­a korist veća od 44.400 eura. A takva provizija isplaćuje se u više od 99 posto slučajeva čime su automatski svi oni osuđeni za korupciju “nižih razmjera” predodređe­ni za hitno puštanje na slobodu. Zakon je izglasan na sjednici vlade održanoj kasno navečer prošlog utorka na kojoj je jedina najavljena tema bila projekcija proračuna za 2017. Koliko im se žurilo, pokazuje i činjenica da je zakon odmah i objavljen u službenom glasniku Rumunjske koji je tiskan u 1 iza ponoći, kako bi se, odmah po isteku deset dana, pustile tisuće sadašnjih zatvorenik­a, a uskoro dužnosnika vladajuće stranke. Stotine tisuća Rumunja izašle su na ulice Bukurešta i svih većih gradova kako bi prosvjedov­ale protiv ove odluke, no još uvijek je pitanje hoće li odluka biti suspendira­na. – Mi smo mijenjali vlast u Rumunjskoj silom u vrijeme Ceauşescua. Osuđen je i smaknut u samo nekoliko sati. No vremena su sada drukčija, i nisam siguran da će prosvjedi nešto postići. Ostaje nam da čekamo izbore, kaže Ion Apostu, jedan od novinara koji prati tamošnje korupcijsk­e afere. No izbori su još uvijek daleko i pitanje je koliko Rumunji dugo pamte, ali i kakva će doista biti situacija za četiri godine. Vlada je najavila povlačenje zakona, no jasno je u kojem pravcu vladajući političari dišu. I hoće li glasačima korupcija, koja će sada u ponovo početi bujati, biti primarno pitanje koje će vagati na izborima.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Prosvjedni­ci u ratu s policijom: neki kažu da ih ovo podsjeća na 1989.
REUTERS Prosvjedni­ci u ratu s policijom: neki kažu da ih ovo podsjeća na 1989.
 ?? REUTERS ?? Zakon je prošao uz blagoslov rumunjskog predsjedni­ka Iohannisa
REUTERS Zakon je prošao uz blagoslov rumunjskog predsjedni­ka Iohannisa
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia