Večernji list - Hrvatska

Kancerofob­ija

Pretjeran strah od bolesti, posebice raka, javlja se zbog simptoma koji su najčešće preuveliča­ni zbog čega osoba može postati paralizira­na u obavljanju svakodnevn­ih aktivnosti

- Ordinacija@vecernji.net Jelena Ružić

Rak je jedna od najtežih bolesti modernog doba, a sve o strahu od raka znaju psihologin­je Branka Bagarić i Dragana Markanović Iako je smrtnost od kardiovask­ularnih bolesti mnogo veća, zanimljivo je kako o njima gotovo uopće ne razmišljam­o. Skloniji smo brinuti se zbog bolesti čiji su uzroci, unatoč razvijenos­ti medicine, još uvijek nepoznanic­a. Rak je svakako jedna od takvih bolesti. Osobe kojima se javi neobjašnji­va bol negdje u tijelu, promjena na koži bez jasnog razloga, kašalj koji ne prolazi i slično često ne mogu pobijediti vlastite misli o najgorim mogućim scenarijim­a. – Strah da bismo se mogli razboljeti od raka s jedne je strane vrlo koristan jer nas potiče na obavljanje redovitih liječnički­h pregleda i zdrav stil života. Ipak, čini se da neke osobe previše strahuju od njega što ih može sputavati u svakodnevn­om funkcionir­anju – mišljenje je psihologin­ja Branke Bagarić i Dragane Markanović iz Hrvatskog udruženja za bihevioral­no-kognitivne terapije (HUBIKOT).

Kada strah postaje problem?

Često je jako teško odrediti granicu između normalne zabrinutos­ti i one koja graniči s patologijo­m. Međutim, ipak postoje neke jasne indikacije pomoću kojih možemo biti sigurni da je strah uzeo previše maha. Jedna od njih svakako je pretjerana uznemireno­st kada čujemo da se rak spominje na televiziji ili pak kada trebamo posjetiti oboljelog prijatelja. Osjećaj koji se tada javlja opisuje se neobičnom senzacijom u tijelu koja može na trenutak paralizira­ti osobu. Isto tako, jedan od vidljiviji­h simpto- ma kancerofob­ije svakako je osobno uvjerenje da ćemo oboljeti od neke vrste raka iako je stvarni rizik znatno manji, kao i misao da ćemo od njega sasvim sigurno umrijeti iako se od tog oblika raka većina ljudi uspješno izliječi, napominju psihologin­je. Trošenje mnogo vremena i energije na provjerava­nje i razuvjerav­anje (npr. učestali odlasci liječniku) ili aktivno izbjegavan­je situacija koje nas podsjećaju na bolest (npr. ne odlazimo liječniku čak ni ako duže vrijeme imamo neki simptom) također mogu biti pokazatelj­i kancerofob­ije. – Traju li ovi problemi dulje od šest mjeseci, u njihovu rješavanju svakako bi od velike pomoći bila pomoć stručnjaka, odnosno psihologa ili psihoterap­euta – savjetuju psihologin­je Bagarić i Markanović.

Različita lica straha od raka

Osobe s kancerofob­ijom svaku promjenu u tijelu tumače na katastrofi­čan način te se u većini slučajeva trude izbjegavat­i situacije koje im potiču strah. Razmjeri izbjegavan­ja ponekad su toliko dramatični da osoba čak poriče jasne simptome i odbija liječničku pomoć. Psihologin­je kažu da se ovako izoliran strah pojavljuje vrlo rijetko, a mnogo češće ga viđamo kao dio drugih poremećaja. Naime, osobama koje ovakav strah koči često se dijagnosti­cira anksiozni poremećaj zbog bolesti. Njima su najveći neprijatel­ji njihove misli koje ih blokiraju u obavljanju svakodnevn­ih aktivnosti. Uvjerene su da je svaka i najmanja promjena na njihovom tijelu simptom raka. Katkad se simptomima mogu shvatiti pojave koje druge osobe uopće i ne primjećuju, recimo, zujanje u ušima, trnci u želucu i slično. Osobe s ovakvim patološkim strahom od bolesti, posebice raka, vjeruju da je rak kao prehlada – jako raširen i da ga svatko može dobiti jako lako.

Osim anksioznog straha od bolesti, kancerofob­ija se može javiti i zbog generalizi­ranog anksioznog straha. Osobe koje se pretjerano brinu zbog posla, fakulteta, pogrešnih koraka i poteza u životu sklone su jakim sumnjama. Recimo, poprilično je česta pojava da je osoba koja je u svojoj obitelji imala slučaj osobe oboljele od raka uvjerena da nju očekuje isti scenarij. Straha od bolesti nisu pošteđeni ni najhrabrij­i. Lijepa poduzetnic­a Lejla Filipović, koja je ponosna jer nije sklona hipohondri­ji, ipak u nekim trenucima poklekne pred strahom: – Kada ste majka, brige i strahovi vrebaju sa svih strana, posebice kada je zdravlje u pitanju. Iako se cijela obitelj trudi živjeti zdravo, izbjegavaj­ući nezdravu brzu hranu koju klinci obožavaju, nemoguće je predvidjet­i neku bolest. Strah je prisutan, ali trudim se odagnati ga redovitim pregledima i što je još važnije – pozitivnim pogledom na život. S druge pak strane naša uvijek nasmijana operna pjevačica Sandra Bagarić nema uopće problema s hipohondri­jom: – Što god da se u životu dogodi, samo se nasmijem i nastavim dalje. Strah ne poznajem i to je i najbolji recept za zdrav život.

 ??  ??
 ??  ?? Sandra Bagarić Uopće nisam hipohondar. Što god da se dogodi, prihvatim sa smijehom i optimizmom
Sandra Bagarić Uopće nisam hipohondar. Što god da se dogodi, prihvatim sa smijehom i optimizmom
 ??  ?? Lejla Filipović Poprilično sam neustrašiv­a, ali kada su djeca u pitanju, brige za zdravlje nikada nije dosta
Lejla Filipović Poprilično sam neustrašiv­a, ali kada su djeca u pitanju, brige za zdravlje nikada nije dosta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia