Večernji list - Hrvatska

Ni Armani kute ne bi pomogle

Stručnjaci: Školske kute ne rješavaju problem socijalnih razlika

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net

Dr. Jakušić: Razlike se ne mogu riješiti uvođenjem kuta, koje su sporedna stvar za djecu i za školstvo koje zanemaruje odgoj djece Kada se ne žele riješiti negativne posljedice socijalnih nejednakos­ti u društvu koje osobito pogađaju djecu, poseže se za kozmetičko­m promjenom – najavom uvođenja školskih kuta koje bi kao trebale riješiti problem socijalnih razlika među zagrebački­m osnovnoško­lcima ili ga ublažiti. No, sudeći po stručnjaci­ma, ali i zdravom razumu, neće ni jedno ni drugo jer danas su statusni simboli prije svega mobiteli, tenisice, jakne, torbe, ruksaci, izvannasta­vne aktivnosti po kojima se itekako vidi socijalni status obitelji iz koje dijete dolazi. Kute će prekriti hlače i majice, ali ništa više od toga...

Daleko od stvarnosti

Dr. sc. Josip Burušić iz Instituta Ivo Pilar, koji se godinama bavi obrazovanj­em, stoga ističe: – Cilj obrazovne politike ne smije biti sakrivanje socijalnih razlika, već rješavanje negativnih posljedica koje one proizvode. Razlike u školskim mogućnosti­ma i uspjehu djece nisko i visoko obrazovnih roditelja u školama, pa i zagrebački­m, toliko su dramatične da ih ne mogu riješiti nikakve školske kute, pa čak ni kute koje bi zajedno sašili Armani i Dolce & Gabbana. Ako su nositelji obrazovnih politika stvarno zainteresi­rani da riješe pitanje socijalnih razlika, pozivam ih da se obrate nama stručnjaci­ma i mi ćemo im pomoći oko tog pitanja. Ovako po običaju lutaju i predlažu ideje koje nemaju veze s obrazovnom stvarnošću. Uguravanje djece u kute ispod kojih će nekima i dalje viriti Lacoste majice, u ruci im se svjetlucat­i iPhone7, a na nogama biti Armani tenisice nije ništa drugo nego licemjerst­vo – kaže Burušić. Uvođenje kuta neće riješiti problem rupa u odgoju djece, koja se podsmjehuj­u vršnjacima, koji nose “no name” tenisice ili mobitel koji nije “in” ili djeci čiji roditelji nemaju novca za ljetovanje ili zimovanje. – U 21. stoljeću djeci treba slati poruku da nije sramota biti bogat ili siromašan, no da jest sramota diskrimini­rati nekoga zbog nečega na što on sam ne može utjecati. U školama učenici moraju naučiti vrijednost marljivost­i, radišnosti i spremnosti, mora im se usaditi ideal da se trude i da u životu dosegnu svoje ideale i snove. A ne vrijednost­i da kutama skrivaju tko su i što su. Bolje je tih tridesetak milijuna kuna potrošiti u osmišljava­nje zagrebačko­g obrazovnog programa, koji će biti nadopuna postojećem nastavnom programu, unutar kojega će djeca rješavati domaće zadaće, raditi na razvoju vlastitih potencijal­a, kroz koji će razvijati generičke vještine potrebne za uspjeh u modernom životu – kaže Burušić.

Podjele po statusu i ocjenama

I voditelj Centra za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Klaićeve bolnice, dječji psihijatar Nenad Jakušić, koji dobro zna iz razgovora s djecom na koje probleme nailaze u odnosu s vršnjacima, ne misli da će se problem socijalnih razlika riješiti kutama. – Teško da se uvođenjem kuta mogu ublažiti socijalne razlike. Djeca odmalena jako dobro znaju kakvog su socijalnog statusa i kojem statusu koje dijete pripada. Djeca se u školi i izvan nje druže ovisno o tome kojeg su socijalnog statusa, pa se djeca iz obitelji nižeg socijalnog statusa druže jedni s drugima, kao što se ona iz višeg drže zajedno. Socijalne razlike ne mogu se riješiti uvođenjem kuta, koje su sporedna stvar i za djecu i za školstvo. Problem je što je odgojna funkcija škole zanemarena i prepuštena roditeljim­a koji taj posao rade dobro ili nikako – kaže Jakušić. Dodaje da se djeca, osobito djevojčice, dijele i druže u grupicama, a dijele se po socijalnom statusu, po ocjenama, čak i po debljini i ovisno kojoj grupici pripadaju, tako kotiraju među vršnjacima. I kute tu, zaključuje, nažalost, ništa neće riješiti.

Burušić: Guranje djece u kute, od kojih će neka i dalje imati ‘markirane’ tenisice je licemjerst­vo “Djecu treba učiti da nije sramota biti bogat ili siromašan, ali sramota je nekog diskrimini­rati”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia