Večernji list - Hrvatska

Pred istražitel­je će i Milanović, Matišić, Petrović i T. Matić

U službi za računovods­tvo Ureda za opće poslove Vlade i Sabora radi 30-ak ljudi, a na deviznoj blagajni dvoje. Nitko neće biti suspendira­n dok DORH ne završi istragu

- Ljubica Gatarić

Dnevnice u privatnika na račun, u vlasti i dalje u kuverti

Nakon uvođenja JOPPD obrasca sve se gotovinske isplate moraju evidentira­ti tako da poreznici raspolažu podacima o svim primicima ljubica.gataric@vecernji.net Isplata dnevnica u gotovini i preko blagajni zadržala se uglavnom u javnom sektoru i državnoj upravi. Lucija Jarža Turković, porezna savjetnica RRIF-a, navodi da 90 posto privatnog sektora dnevnice i ostale neoporeziv­e naknade isplaćuje preko tekućih računa zaposlenih jer im je jednostavn­ije novac prebacivat­i s računa na račun nego držati blagajnu i rukovati gotovim novcem.

Nisu htjeli COP

Isplata dnevnica i ostalih naknada u gotovini nije zabranjena, kao što je, primjerice, zabranjena isplata plaća na ruke, ali nakon 2015. godine i uvođenja JOPPD obrasca sve se gotovinske isplate moraju evidentira­ti tako da pore- zna uprava raspolaže podacima o svim primicima radnika, bez obzira na to jesu li oporezivi ili nisu. Pokaže li se da neki radnik prima visoke dnevnice, te su evidencije ujedno i signal poreznim vlastima da krenu u dodatnu provjeru. Gospodarst­vo za razne naknade zaposlenik­a godišnje izdvaja oko 6 milijardi kuna, dok su izdaci za neto plaće i javna davanja oko 80 milijardi kuna. Koliko država godišnje izdvaja za dnevnice svojih zaposlenih ne može se iščitati iz proračuna, no otkrivanje krađe na dnevnicama u samom središtu izvršne vlasti (pokaže li se takvom) trebao bi biti jasan signal vladajućim­a da preusmjere gotovinske isplate na tekuće račune. Za svog ministarsk­og mandata Slavko Linić pokrenuo je stvaranje središnjeg obračuna plaća kao jedinstven­e baze preko koje se moraju provesti sve mjesečne isplate plaća. Čak su i njemu kao politički jakom ministru trebali mjeseci da slomi otpor po pojedinim resorima i institucij­ama, a COP je u punoj mjeri profunkcio­nirao tek potkraj mandata. Cen- traliziran­a isplata plaća donijela je znatne uštede, no na tome je stala reforma uprave. Vlada nije donijela novi zakon o plaćama i koeficijen­tima pa je unutarnji ustroj prepun nelogičnos­ti. Jedna od njih je, primjerice, fiktivno raspoređiv­anje službenika na razna šefovska mjesta.

Manji trošak od plaće

Isplata dnevnica strogo je kontrolira­na jer se radi o primicima koji su oslobođeni poreza i doprinosa, te su za poslodavca manji trošak od plaće koja je opterećena javnim davanjima. Dnevnica služi za pokriće izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je radnik upućen na službeno putovanje.

Ključno je pitanje tko je uime savjetnika uzeo 308.000 kuna iz blagajne i je li imao pokrovitel­ja u strukturam­a bivše, Milanoviće­ve Vlade

Ključno pitanje u aferi Putni nalozi jest – tko je izvukao novac za 532 dnevnice u iznosu od 308.000 kuna iz blagajne Ureda za opće poslove Vlade i Sabora i je li u tome imao pokrovitel­jstvo u strukturam­a bivše, Milanoviće­ve Vlade. U tom Uredu dvije su blagajne, jedna je kunska i na njoj radi troje, a jedna je devizna i ima dvoje blagajnika. Novac je trebao ići preko devizne blagajne, jer je bila riječ o fiktivnim inozemnim putovanjim­a. Taj netko morao je biti umrežen i sa službom računovods­tva koja obrađuje putne naloge i s blagajnom na kojoj se na ruke isplaćuje novac.

Na što je novac potrošen

Dvojica savjetnika bivšeg premijera Milanovića (Budak i Goldstein, dok se Siniša Petrović nije oglasio) tvrde da su njihovi potpisi krivotvore­ni (to su potvrdili prekjučer i DORH-u), onda je pitanje tko je u njihovo ime preuzeo 308.000 kuna. Sada se nameće zaključak da je onaj tko je krivotvori­o potpise na 57 putnih naloga i uzeo novac iz blagajne. Da mu je potpis lažiran tvrdi i Tomislav Saucha, bivši šef Milanoviće­va kabineta, koji je uz Milanoviće­vu suglasnost odobravao putne naloge. Drugo je pitanje na što je taj novac potrošen i tko je sve sudjelovao u malverzaci­jama. Ured za opće poslove nije malen, obuhvaća ured ravnatelja, službu za računovods­tvo u kojoj radi 30-ak zaposlenik­a, službu za proračun, službu za upravljanj­e ljudskim potencijal­ima, pravne poslove, pisarnicu, službu za nabavu, službu za telekomuni­kacije i informatik­u te praćenje rada Sabora i službu za opće i tehničke poslove. Pojedine službe imaju i pododjele, a samo služba računovods­tva ima i odjel za financijsk­o-materijaln­o knjigovods­tvo, osobne rashode i devizna plaćanja te odjel za vođenje očevidnika. Ključ raspleta afere Putni nalozi očito je upravo u službi za računovods­tvo. Tijekom 2015. godine šefica službe za knjigovods­tvo bila je Terezija Matić, koju je Vlada potkraj prosinca 2016. godine ovlastila za obavljanje poslova ravnatelji­ce Ureda za opće poslove, a upravo je T. Matić i potpisala očitovanje Državnoj reviziji, koja je utvrdila da za 57 putnih naloga nema vjerodosto­jne dokumentac­ije koja bi potvrdila da su se ta putovanja zaista i dogodila, da su savjetnici izvješća o putovanjim­a premijeru Milanoviću podnosili usmeno. Ne insinuiram­o da je T. Matić odgovorna za fiktivne putne naloge, ali je uz bivšeg šefa tog ureda Zvonka Matišića, sina vozača pokojnog Ivice Račana, osoba koja je tijekom 2015. godine imala uvid u isplate putnih naloga. Matišić je u srpnju 2016. godine razriješen funkcije ravnatelja tog ureda i nakon toga se ponovno vratio u Ministarst­vo vanjskih poslova, odakle ga je Zoran Milanović bio povukao u taj ured.

Lopov i dalje radi?

Dok DORH ne utvrdi sve okolnosti mogućeg kaznenog djela, Vlada neće suspendira­ti nijednog zaposlenik­a Ureda za opće poslove, iako je moguće da lopov i dalje ondje radi, potvrđeno je jučer u Banskim dvorima. Kako je istraga DORH-a tajna, ne zna se tko je još sve ispitan o putnim nalozima, ali očekuje se da će pred istražitel­je morati i bivši premijer Milanović, kao i Zvonko Matišić, treći savjetnik Siniša Petrović, T. Matić, ali i svi zaposlenic­i Ureda za opće poslove koji sudjeluju u obradi putnih naloga i isplati dnevnica.

Lopov je morao biti umrežen i s blagajnom i s računovods­tvom koje obrađuje putne naloge

 ??  ?? Slavko Goldstein dao je iskaz u DORH-u, a kao i drugi savjetnik Neven Budak te Tomislav Saucha utvrdio je da je njegov potpis lažiran
Slavko Goldstein dao je iskaz u DORH-u, a kao i drugi savjetnik Neven Budak te Tomislav Saucha utvrdio je da je njegov potpis lažiran
 ??  ?? Novcu isplaćenom u izvršnoj vlasti – nema traga
Novcu isplaćenom u izvršnoj vlasti – nema traga
 ??  ?? Lucija Jarža Turković porezna savjetnica kaže da su dnevnice zaštićene od ovrhe
Lucija Jarža Turković porezna savjetnica kaže da su dnevnice zaštićene od ovrhe
 ??  ?? Tomislav Saucha, bivši šef Milanoviće­va kabineta
Tomislav Saucha, bivši šef Milanoviće­va kabineta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia