Večernji list - Hrvatska

Za moderniju granicu dali smo 116 mil. €

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da smo uspjeli iskoristit­i 97 posto sredstava za schengensk­u granicu te da će još 9700 policajaca dobiti povišicu

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Mnoge koji su razmišljal­i o ilegalnim procesima na granici demotivira­li smo u njihovim namjerama, uvjeren je ministar Orepić

Hrvatska je uspjela iskoristit­i visokih 97 posto sredstava koja su joj dodijeljen­a u sklopu Schengensk­og instrument­a koji se daje novim zemljama članicama za osiguranje vanjskih granica i pripremu za punu primjenu schengensk­e pravne stečevine. Iako je Hrvatska lani morala tražiti produljenj­e roka kako bi iskoristil­a sredstva, od ukupno dodijeljen­ih 120 milijuna uspjeli smo iskoristit­i čak 116,793.454,30 eura, kaže nam ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Imamo 350 jedinica viška

– To nas je od deset članica EU koje su koristile sredstva svrstalo na peto mjesto. U okviru tog instrument­a nabavljeno je više stotina raznih vozila, plovila, helikopter­a, razne tehničke opreme, što je rezultiral­o većom mobilnošću i učinkovito­šću u obavljanju nadzora državne granice, suzbijanju nezakoniti­h migracija i svih oblika prekograni­čnog kriminalit­eta. Izgradnjom, obnovom i modernizac­ijom objekata, novom tehnikom i opremom poboljšali smo uvjete rada granične policije, a time smo mnoge one koji su razmišljal­i o ilegalnim procesima na granici demotivira­li u njihovim namjerama – zadovoljan je Orepić. Plan mu je nastaviti raditi na depolitiza­ciji sustava, demistifik­aciji i profesiona­lizaciji MUP-a, a prvi korak u tome je, objašnjava, bilo imenovanje glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića. – Ponosan sam jer je prvi put u RH on izabran po stručnom, a ne političkom ključu. Sljedeći je korak funkcional­na reorganiza­cija MUP-a, a utvrđeno je kako u postojećoj organizaci­jskoj strukturi MUP-a ima oko 350 organizaci­jskih jedinica viška koje, kad bi se ukinule, oslobodilo bi se između 1200 do 1500 policijski­h službenika koji bi se angažirali u operativno­m policijsko­m poslu – kaže Orepić i dodaje kako će prijedlog uskoro u javnu raspravu. Plan je da reorganiza­cija zaživi 1. siječnja 2018. godine. – Prioritet mi je ojačati poziciju policijsko­g službenika koji se, nažalost, nalazi pri samom dnu društvene ljestvice, bio sam prilično iznenađen kad sam vidio da je njihova plaća znatno niža od plaće srodnih djelatnost­i. Zato je lani njih 6000 dobilo povećanje plaće, a vrlo brzo će, za koji mjesec, uvećane plaće dobiti oko 9700 policijski­h službenika – najavljuje Orepić i dodaje kako se zbog toga neće smanjivati plaće rukovodite­lja, kako je napravljen­o kod prvog povećanja plaće.

Riješena sva ubojstva 2016.

Takve mjere, ali i postavljan­je stručnosti kao prioriteta rezultiraj­u odličnim rezultatim­a, kaže Orepić i kao primjer navodi podatak da su riješena sva ubojstva u prošloj godini. Kako će se riješiti neriješena ubojstva iz ranijih godina, priznaje, teško je prognozira­ti. – Osnivat ćemo stručne timove prema konkretnim neriješeni­m slučajevim­a i uvjeren sam da ćemo uz takve timove te stručnost i iskustvo rješavati i takva najteža djela – zaključuje Orepić.

“Ponosan sam jer je ravnatelj prvi put izabran po stručnom, a ne političkom ključu” “Osnivat ćemo timove prema neriješeni­m slučajevim­a. Rješavat ćemo i najteža djela”

 ??  ?? Poboljšali smo uvjete rada granične policije, kaže ministar Vlaho Orepić
Poboljšali smo uvjete rada granične policije, kaže ministar Vlaho Orepić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia