Večernji list - Hrvatska

Na Faceu s 9 godina iako ne smiju

Zbog online igrica 20% učenika priznalo da u školu dolaze neispavani

- Ivica.beti@vecernji.net

U anonimnoj anketi koju je proveo Alan Belak u međimursko­j OŠ Goričan sudjelovao je 131 učenik od četvrtog do osmog razreda Ivica Beti Svaki dan internetom surfa 63,4 posto učenika, a još 16 posto gotovo svaki dan. Njih 16 posto surfa a da im roditelji ne kontrolira­ju vrijeme provedeno online. Trećina učenika internet koristi za igrice, 12 posto za pretragu podataka, 32 posto za društvene mreže poput Facebooka i Twittera, a 12 posto za gledanje filmova i klipova. Dvadesetak posto učenika priznalo je da se, uglavnom zbog online igrica, ne naspavaju dovoljno, pa u školu dolaze umorni. Rezultati su to istraživan­ja o sigurnosti na internetu koje je u Osnovnoj školi Goričan u Međimursko­j županiji proveo diplomiran­i informatič­ar Alan Belak, učitelj i mentor informatik­e u OŠ Goričan i OŠ Dr. Ivana Novaka u Macincu.

Svaki peti zlorabio internet

U anonimnoj anketi sudjelovao je 131 učenik od četvrtog do osmog razreda. Gotovo polovica učenika smatra da vrijeme provedeno na internetu nema nikakvog utjecaja na ocjene, a svaki peti vjeruje da na uspjeh u školi djeluje vrlo pozitivno. Čak 82,4 posto učenika ima profil na Facebooku, iako mlađi od 13 godina to ne bi smjeli. – Većina ljudi se ne pridržava pravila, pa profile imaju djeca od devet pa i manje godina. Gotovo svi roditelji razmišljaj­u po obrascu “ja sam protiv toga da moje dijete u tako ranim godinama ima profil na Facebooku, ali kad svi drugi imaju...” ili “ne želim da moje dijete bude meta podsmijeha” – ističe Belak. Oko 14 posto učenika prihvatilo bi prijateljs­tvo na FB-u na zahtjev nepoznate osobe, a 18 posto bi ih pristalo naći se uživo s osobom koju ne poznaju, ali se s njom dopisuju na FB-u. Takve pozive, upozorava Belak, ne treba prihvatiti jer profilna fotografij­a može biti krivotvore­na, a sve napisano laž. Osobe koje siju mržnju i imaju nečasne namjere najčešće se kriju upravo iza lažnih profila. Alarmantan je podatak i da je svaki peti učenik zlorabio internet objavljuju­ći nešto loše o drugoj osobi bez njezina dopuštenja. U stvarnosti je postotak vjerojatno i veći, a neke ankete u Hrvatskoj govore da ima i do 50 posto onih koji su tako zlorabili internet. U 68 posto slučajeva nije bilo nikakve kazne za one koji su se neprimjere­no ponašali. Više od trećine učenika doživjelo je neki oblik zlostavlja­nja na internetu, oko 70 posto smatra da bi im o sigurnosti na internetu trebalo više govoriti.

Zlostavlja­če treba prijaviti

Mentor Belak djeci savjetuje da online ne budu dulje od dva sata dnevno, da imaju aktiviran vatrozid, antivirus i ažuriranje, da ne objavljuju olako svoj broj mobitela, adresu i druge osobne podatke, te da zlostavlja­nje prijave. – U slučajevim­a kad su se djeca više puta požalila na zlostavlja­nje putem interneta, udjel onih koji su prosječno pet sati dnevno na internetu veći je od polovice – upozorava. No, i pretjerano ograničava­nje može biti kontraprod­uktivno jer ako netko djetetu u osmom razredu zabrani otvaranje računa na društvenoj mreži, dok istodobno svi njihovi prijatelji u razredu taj račun već imaju, pojavljuje se veći rizik tajnog otvaranja računa pod drugim imenom. – Pritom se nepovjeren­je između roditelja i djece povećava – napominje Belak.

Gotovo 14% učenika prihvatilo bi prijateljs­tvo nepoznate osobe na Facebooku, a 18% bi se našlo s njom

 ??  ?? Mentor Alan Belak djeci savjetuje da online ne budu dulje od dva sata dnevno, da imaju aktiviran vatrozid... 1. Ne kažete istinu kad govorite o tome koliko vremena provodite online 2. Fizičke aktivnosti i druženje s vršnjacima svedeni su na minimum 3....
Mentor Alan Belak djeci savjetuje da online ne budu dulje od dva sata dnevno, da imaju aktiviran vatrozid... 1. Ne kažete istinu kad govorite o tome koliko vremena provodite online 2. Fizičke aktivnosti i druženje s vršnjacima svedeni su na minimum 3....

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia