Večernji list - Hrvatska

Strogo osiguranje za remek-djela Klimta i Bukovca

Sutra se otvara velika izložba “Izazov moderne: Zagreb - Beč oko 1900.”

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Ideja autorica bila je vratiti se u doba Austro-Ugarske te usporediti zagrebačko i bečko slikarstvo, kiparstvo, arhitektur­u, način života...

Dovezena su pod strogim osiguranje­m. A sada stoje na zidu pod iznimno visokom razinom zaštite. Tri ulja na platnu, pet crteža i osam listova iz grafičkih mapa “Alegorije i amblemi” austrijsko­g umjetnika Gustava Klimta rijetko se mogu vidjeti izvan svojih matičnih ustanova. No jedna je slika zaokupila pažnju javnosti i prije nego je otvorena izložba “Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.”. Radi se o djelu “Varljive svjetlosti”, koje se nalazi u jednoj privatnoj zbirci, nije u javnosti poznato čijoj, u Londonu. Dugo se slika smatrala zagubljeno­m, pronađena je tek 1989. godine, a danas se smatra Klimtovim remek-djelom. To je tek dio onoga što će se od sutra moći vidjeti u Klovićevim dvorima. Želeći se vratiti u Zagreb i Beč iz doba Austro-Ugarske, na izložbi će prvi put istodobno predstavit­i djela protagonis­ta secesije iz oba grada na području slikarstva, skulpture i arhitektur­e. Na izložbi će se tako moći usporediti djela, uz ona Klimtova, i Kolomana Mosera ili Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i drugih. Pokazat će se i uspon slikarica, koje su u to doba postale nove protagonis­tice na društvenoj sceni. – Prikazat ćemo djela Antonije Krasnik i Naste Rojc, koje su učile slikati u Beču, dok je Slava Raškaj također stvarala pod utjecajem bečke secesije – govori Petra Vugrinec, jedna od autorica izložbe. Uz nju, koncepciju su složile Irena Kraševac, Darija Alujević i Marina Bagarić. Moći će se kroz crno-bijele fotografij­e i stare karte vidjeti i kako se razvijao Zagreb. – Uz arhitekton­ski najznačajn­ije zgrade, u najvećoj dvorani obradili smo temu stanovanja 1900ih, pa je izložen i namještaj koji je nekad stajao u građanskim stanovima i kućama, dekoracije, a jednu smo sobu posvetili kavanama – kaže Marina Bagarić. Izložba traje do 7. svibnja.

 ??  ?? Robert Auer naslikao je i svoju suprugu Leopoldinu te sliku nazvao “Portret gospođe A.”
Robert Auer naslikao je i svoju suprugu Leopoldinu te sliku nazvao “Portret gospođe A.”
 ??  ?? “Sredina ljeta 1903.” (gore) Vlahe Bukovca i autoportre­t (lijevo), Klimtove “Prijatelji­ce” (gore desno) te porculansk­e figurice s početka 20. st. (desno)
“Sredina ljeta 1903.” (gore) Vlahe Bukovca i autoportre­t (lijevo), Klimtove “Prijatelji­ce” (gore desno) te porculansk­e figurice s početka 20. st. (desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia