Večernji list - Hrvatska

Đoni je pričao u svoje ime, ali klub nas mora više poštovati

Veterani će igrati humanitarn­u utakmicu pa zamrznuti rad

- Ozren.marsic@vecernji.net Ozren Maršić

Veliki dio svojih života ugradili smo u klub, ne želimo da nas se sotonizira, da smo samo uzimali, krali – ogorčen je Ivan Buljan Oko Hajduka i dalje je velika priča skandal što se zbio u Novalji na Pagu kada se nekadašnji slavni igrač, ali i bivši klupski djelatnik Vilson Džoni s govornice obrušio na predsjedni­ka Ivana Kosa. Džoni je, kako sam kaže, bio pripit, nije to bilo ni mjesto ni vrijeme za neke unutrašnje obračune. Hajduk i njegove igračke legende, odnosno veterani, nisu u nekim dobrim odnosima, to se zna, ali svečanost na večeri Društva prijatelja stvarno nije bila mjesto za nekakvo razračunav­anje. Toga je svjestan i predsjedni­k Udruge veterana Hajduka Iko Buljan. Proslavlje­ni igrač jasno je kazao što misli o svemu.

Nisu željeli klupski novac

– Još se jednom mogu samo ispričati svima uime veterana, Viliju (Džoni, nap.a.) nije bilo mjesto za govornicom, posebno ne zbog toga što je ispalo da govori uime veterana. On može imati svoje stavove, može govoriti što hoće i protiv koga hoće kada iznosi što osobno misli, može se i šetati gol po gradu ako želi, ali ne može bez dogovora govoriti uime bivših igrača – kazao je Buljan. Uskoro će Udruga veterana odlučiti što i kako dalje, ali sada će stati na loptu. – Odigrat ćemo već unaprijed dogovorenu humanitarn­u utakmicu za jednu djevojčicu, da nije riječ o humanosti, otkazali bismo nastup. Idućih nekoliko mjeseci zaustavit ćemo djelovanje, sastati se s klupskim vodstvom i onda krenuti dalje. Mi smo veliki dio svojih života ugradili u klub, smeta nam što nas se sotonizira, ispada da su bivši igrači samo uzimali, krali, jeli na račun Hajduka. Nema mjesta generalizi­ranju, svatko od nas ima svoje ime i prezime – kaže Buljan. Nije tajna da su veterani ogorčeni odnosom prema sebi, među Hajdukovim pristašama stvorila se nekakva slika o uhljebima i ljudima koji su upropastil­i Hajduk. A bijeli dres nosilo je na stotine igrača i ružno je da se u današnje vrijeme bilo tko srami reći da je igrao za Hajduk. – Ne želimo upravljati Hajdukom, ali želimo biti dio kluba, naš će se glas čuti. To smo dužni Hajduku – jasan je Buljan. Pred Hajdukovim veteranima je slaganje, određivanj­e jasnih pravila, ali i sa strane Hajdukovog vodstva potrebno je više sluha, osjećaja prema bivšim igračima. Do ovog Džonijeva istupa neke stvari počele su se pomicati, nedavno je vodstvo kluba ponudilo veteranima 150 tisuća kuna kako bi lakše djelovali, ali oni su to odbili baš iz želje da ne ispadnu nekakvi tipovi koji žele biti na klupskoj grbači.

Kos: Izgladit ćemo odnose

Ako je suditi prema riječima predsjedni­ka Kosa, priča o Hajduku i njegovim veteranima dobit će sretan završetak. – U 106-godišnjoj povijesti upravo su bivši igrači oni koji su uvelike zaslužni za slavu i veličinu Hajduka. Nogomet je prije svega strast i emocija, a tu emociju u ljudima, pogotovo u najmlađima, mogu prije svega potaknuti igrači kroz svoju vještinu i borbenost. Uprave i predsjedni­ci prolaze, a pamti se igrače i tako to treba biti. Naša je obveza brinuti se o povijesti, promovirat­i velike igrače, pozitivne osobe i vrijednost­i koje smo naslijedil­i. To je ne samo obaveza nego i naš interes. Nije ništa novo da su pojedinci imale izuzetne nogometne vještine, bili svjetski nogometaši, ali to nije popraćeno ljudskim karakteris­tikama. Kad nestane vještina kojoj su se svi divili, ostane samo taj drugi dio i tu se pojedinci ne snalaze. Zbog učestalih ekscesa pojedinaca na loš glas došli su svi veterani što je nedopustiv­o. Upravo zato sam inicirao osnivanje udruge veterana koja će imati svoj statut, pravila, prava i obaveze. Na taj način su u prilici samostalno regulirati odnose i pomoći nam da očuvamo i ugled kluba i ugled veterana – kazao je Kos.

Naša je obaveza brinuti se o igračima koji su pisali povijest jer predsjedni­ci i uprave su prolazni, legende vječne IVAN KOS predsjedni­k Hajduka Nitko od nas ne želi upravljati Hajdukom, ali želimo biti dio kluba, to smo mu dužni IVAN BULJAN nekadašnji igrač bijelih

 ??  ?? Đoni (desno) više nije želio šutjeti iako nije izabrao najbolji trenutak za napad na klupsko vodstvo
Đoni (desno) više nije želio šutjeti iako nije izabrao najbolji trenutak za napad na klupsko vodstvo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia