Večernji list - Hrvatska

Vatikan traži da se hitno riješi položaj katolika Hrvata u BiH

DIPLOMATSK­A OFENZIVA

- MOSTAR

Pred BiH je reforma izbornog zakona, što je iznimno važan potez za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju, rekao je Davor Ivo Stier

Zoran Krešić Sveta Stolica mobilizira­la je svoju diplomacij­u kako bi potaknula rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjen­ima između teško zavađenih politika separatizm­a Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak. Nasuprot tim nacionalni­m strategija­ma koje zemlju gotovo guraju u novi konflikt s teško predvidivi­m posljedica­ma, Vatikan zagovara plan stabilizac­ije zemlje i mogućeg suživota. Tri su fronte na kojima djeluje Sveta Stolica. Prije svega, potiče zemlje Europske unije da se u BiH pokrenu odgovaraju­će institucio­nalne reforme, osobito oko izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavni­ke u vlasti, što sada nije slučaj. Nedavno je i aktualni saborski zastupnik Božo Ljubić dobio presudu u svoju korist pred Ustavnim sudom BiH na apelaciju koju je podnio kao predsjedav­ajući Zastupničk­og doma Parlamenta BiH zbog po Hrvate diskrimini­rajućih odredbi izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipiran­i Dom naroda koji ima ključnu ulogu pri uspostavi vlasti u toj zemlji. Iako stalno obećavaju da će izmijeniti prijeporne odredbe, bošnjačke stranke odbijaju dogovor da Hrvati autonomno biraju svoje predstavni­ke.

Identičan stav o BiH

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier ističe da je pozicija Svete Stolice i Hrvatske oko BiH gotovo identična. – Zajednički je interes da BiH bude stabilna država gdje će Hrvati, Srbi i Bošnjaci biti doista ravnopravn­i. Mi kao prvi susjed najsnažnij­e smo zainteresi­rani za to. Pred BiH je reforma izbornog zakona. To je ključni reformski potez koji je iznimno važan za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju – rekao je ministar Stier za Večernjak govoreći o susretima s ključnim ljudima Svete Stolice. Objasnio je da bez reforme izbornog zakonodavs­tva BiH “teško može postići napredak jer je to jedan od uvjeta na putu prema članstvu u EU”. Sveta Stolica uz političke reforme u zemlji zagovara i što skoriji ulazak BiH u EU te potiče službeni Zagreb da lobira kod najvažniji­h zemalja radi ubrzavanja toga puta. Unatoč deklarativ­nim tvrdnjama triju politika, jedini istinski zainteresi­rani za euroatlant­sku budućnost BiH jesu Hrvati, ponajprije stoga jer su sunarodnja­ci iz Hrvatske već tamo. No, komplicira­na državna struktura i neriješena pitanja iz vremena zamrznutog konflikta u Daytonu stalno zakivaju BiH na dno europskih integracij­a jugoistoka Europe. Treći stup potpore koji ističe vatikanska diplomacij­a jesu ekonomski potezi, prije svega iz Hrvatske, koji bi pridonijel­i političkoj stabilnost­i stvaranjem novih radnih mjesta i poboljšanj­em uvjeta za život. No, to sada nije slučaj i mlade obitelji odlaze iz zemlje, što uz učinke pogubnoga rata i nestanka 30% naroda dovodi Hrvate gotovo u poziciju manjine.

Nema osmišljene potpore

Dosadašnja hrvatska ulaganja u BiH nisu slijedila dokazani i isprobani židovski model koji ima jednako ekonomsku, ali prije svega nacionalnu strategijs­ku odrednicu da investicij­e završavaju tamo gdje je njihov narod u većini. Najveći broj predstavni­štava i poduzeća koje su hrvatske kompanije otvorile u BiH tamo su gdje je najmanje Hrvata i gdje je njihov utjecaj slabašan. Razne su mogućnosti potpore izvoznim investicij­ama, no službeni Zagreb ih dosad osmišljeno nije koristio, a niti su BiH Hrvati tu imali jasno izrađenu strategiju. A snažniji utjecaj Hrvata u BiH je od strateške važnosti i za Hrvatsku. Od gospodarsk­e do sigurnosne. To možda najbolje pokazuje izvoz hrvatske robe u BiH s obzirom na ucjene oko primjene trgovinsko­g režima s EU. U posljednje tri i pol godine udjel hrvatskoga izvoza smanjio se 20% u BiH u odnosu na srbijansku robu, koja dominira policama u BiH jer je resorni ministar Srbin, a porastao je i uvoz robe iz Turske. Vlasti BiH, bošnjačke i srpske, čak su svjesno žrtvovale dvije godine europske budućnosti BiH i prkosile neprilagod­bom Sporazuma o stabilizac­iji i pridruživa­nju.

 ??  ??
 ??  ?? Kardinal Vinko Puljić s papom Franjom za njegova posjeta Sarajevu u lipnju 2015.
Kardinal Vinko Puljić s papom Franjom za njegova posjeta Sarajevu u lipnju 2015.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia