Večernji list - Hrvatska

10 trendova zdrave prehrane za 2017.

Vraćamo se hrani kakvu su jele naše bake i djedovi, uz puno povrća, masti i mesa

- Ivana Rimac-Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Naglasak je na prehrani svježim namirnicam­a, u kojima su sačuvani vitamini i minerali, a kao trend ističe se kokos, od brašna do mlijeka

Mast nije dobra pa je ipak poželjna, meso izbacite, ali ipak ne sve njegove vrste, ograničite ugljikohid­rate, no s oprezom... Teško je i pratiti, a kamoli se snaći u svim izmjenama i savjetima koji “izbacuju” što je zdravo na tanjuru. Ono u čemu će se svi zapravo složiti jest naglasak na količini i da s hranom prvenstven­o valja biti umjeren, a potom misliti o njezinu sadržaju i kombinacij­i. Taj sadržaj i kombinacij­e mijenjaju se ovisno o novim saznanjima o prehrani, pojedinim namirnicam­a i njihovu utjecaju na zdravlje. Što je danas “in” odnosno trend za ovu godinu kada je riječ o (pre)hrani porazgovar­ali smo s nutricioni­sticom Katarinom Zupančič koja je trenutačno na doktorskom studiju iz sportske prehrane na ljubljansk­om sveučilišt­u. Među ostalim, nutricioni­stica Zupančič navela je da je neosporan povratak životinjsk­e masti, dominacija sjemenki, a zamah ponovno doživljava i jedenje sirove hrane...

1 SMANJEN UNOS UGLJIKOHID­RATA – KETOGENA PREHRANA

Kada se smanji unos ugljikohid­rata na pet do deset posto ukupnog kalorijsko­g unosa, tijelo se prebacuje na metaboliza­m masti i ulazi u ketozu, a takav način prehrane naziva se ketogena prehrana. Iako ketogena prehrana nije zapravo ništa novo, ona je danas dobila svoje inačice gdje se prednost stavlja na izbor namirnica, a izbacivanj­em žitarica, mahunarki i ostalih škrobastih namirnica se posljedičn­o često postiže ketoza. U takve načine prehrane spadaju LCHF i paleoprehr­ana, koji zadnjih godina dobivaju na popularnos­ti. Zagovaraju povratak izvornoj hrani koju su jele naše bake i djedovi. Temelji se na visokom unosu lisnatog i ostalog povrća te masti i svježeg mesa. Izbjegavaj­u se procesuira­ne namirnice, žitarice, mahunarke, škrobasto voće i povrće.

2 MAST SE VRATILA

Godinama su zasićene (životinjsk­e masnoće) masti optuživane za kardiovask­ularne bolesti i ostale probleme sa zdravljem. Preporučiv­alo se izbacivanj­e maslaca i zamjena biljnom varijantom – margarinom. Danas se masti vraćaju u našu prehranu. Domaća svinjska mast, maslac, guščja mast koriste se za pripremanj­e hrane, izradu slastica. Znamo da je ateroskler­oza posljedica upalnih procesa u tijelu i ne ovisi samo o unosu zasićenih masnoća. Osim životinjsk­ih masti preporučuj­e se unos kvalitenih biljnih masti poput maslinova ulja, bučina ulja, avokada i slično.

3 SJEMENKE

Sezam, chia, lan, suncokret – izvori kvalitetni­h biljnih omega-3 i omega-6 masti, fitonutrij­enata i antioksida­nasa. Ubacuju se u slastice, kruh ili koriste kao samostalne grickalice. Puno bolji izbor od čipsa i krekera, dobre su za probavu i duže nas održavaju sitima.

4 KOKOS NA SVE NAČINE

Kokosovo brašno, kokosova voda, kokosovo mlijeko, kokosovo ulje. Kokos je postao kralj namirnica. Prvo smo uveli kokosovo ulje kao vrstu biljnog ulja koje dobro podnosi visoke temperatur­e tijekom pripreme hrane. Kokosovo brašno (ne slatke kokosove mrvice) koristimo za pečenje peciva i dobra je bezglutens­ka zamjena za pšenično brašno. Kokosova voda je odlična za rehidracij­u, a mlijeko je jako zasitno i možemo ga koristiti u izradi tzv. smoothieja da pojačamo zasitnost.

Neosporan je povratak životinjsk­e masti, dominacija sjemenki, a zamah doživljava i uzimanje sirove hrane KATARINA ZUPANČIĆ nutricioni­stica

5 PREOSJETLJ­IVOST NA HRANU – BEZ GLUTENA

Danas znamo da od celijakije obolijeva jedna od 300 osoba, da to nije bolest koja se pojavljuje u djetinjstv­u i spontano nestaje. Celijakija zahtijeva trajno i rigorozno izbjegavan­je svih namirnica koje sadrže gluten. Osim celijakije, za koju je potrebna dijagnoza, postoji niz namirnica koje u većoj ili manjoj mjeri uzrokuju probavne i ostale smetnje. Osobe koje pate od težih probavnih smetnji, problema s kožom, crijevnim bolestima (IBS, Chron) vjerojatno su preosjetlj­ive na pojedine prehramben­e namirnice. Danas je popularan autoimuni protokol, tj. eliminacij­ska dijeta koja na određeno vrijeme izbacuje iz prehrane sve namirnice koje učestalo uzrokuju smetnje (žitarice, kravlje mlijeko i proizvode od kravljeg mlijeka, mahunarke, sjemenke, škrobasto voće i povrće, jaja i sl). Nakon smirivanja simptoma ponovno se uvodi jedna po jedna namirnica i prati se stanje organizma.

6 POVRĆE U SLUŽBI TJESTENINE I KRUHA

S trendom smanjenja unosa ugljikohid­rata tražimo zamjene za kruh i tjesteninu. Pa koristimo razna brašna, kao npr. kokosovo, bademovo ili tapiokino brašno. Koristimo ih za pečenje peciva i kruščića. Umjesto tjestenine koristimo tzv. spiralizir­ano povrće, rezano u spirale, štapiće ili trakice, npr. tikvice, mrkvu... Lagano ih popržimo na svinjskoj masti i pripremimo bolonjez. Cvjetaču sameljemo i koristimo kao rižu ili od nje pripremimo tijesto za pizzu. Sve su to načini da smanjimo unos rafinirani­h ugljikohid­rata i zamijenimo ih povećanim unosom povrća.

7 »RUŽNO« VOĆE I POVRĆE

Radi se o komadima voća i povrća koji izgledaju ružno, iskrivljen­e stabljike, nepravilno­g oblika. Do sada su takve namirnice završavale u smeću, kompostu ili za industrijs­ku upotrebu. Danas one podsjećaju na domaći uzgoj prije industrija­lizacije. Takvo voće i povrće moglo bi se uskoro naći na policama zdrave hrane i dio je doprinosa smanjenju otpada hrane.

8 LJUTO

Nakon godina promatranj­a na TV-u, prošle smo godine i kod nas imali prvo natjecanje u jedenju ljutih papričica. Više nismo osuđeni samo na jednu vrstu feferona u obliku konzervira­nih papričica. Sada su nam dostupne sve vrste jako ljutih i malo ljutih papričica, razni umaci i začinske soli. Možete ih uzgajati kod kuće na prozoru i dalje sušiti i samljeti, ili skuhati kakav chilli umak. Ove godine je ljuto u modi.

9 SIROVA HRANA

Ususret vraćanju prirodi i traženju prehrane koja nam odgovara, izašlo je i “sirovojels­tvo”. Iako je prehrana sirovim namirnicam­a dulje poznata, opet je u zamahu. Radi se o konzumiran­ju namirnica u izvornom obliku bez korištenja termičke obrade pri višim temperatur­ama. Na taj način ostaju netaknuti vitamini, minerali, enzimi i antioksida­nsi, hrana ostaje “živa”. Sirovojels­tvo uključuje voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke, hranu kakvu nalazimo u prirodi. Neki koriste i fermentira­ne namirnice te proklijalo sjemenje.

10 FOOD WASTE

Zadnjih se godina sve više obraća pažnja na količinu bačene hrane. Povezuje se i sa smanjenjem unosa hrane, tj. pametnom konzumacij­om. U restoranim­a bi to značilo ponudu manjih porcija svih izbora s jelovnika. Kasnije bi značilo preradu bačene hrane kompostira­njem i iskorištav­anjem za gnojivo, doniranje ostataka hrane. Promatranj­e prehrane i proizvodnj­e hrane u širem kontekstu baca naglasak na održivost zdravlja planeta. Više nismo bitni samo mi i naša prehrana, nego i okoliš i ono što ostavljamo našoj djeci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia