Večernji list - Hrvatska

UTRKA ZA ZRĆE Klemm nudi najviše, u igri i Agrokor

Dok Ličko-senjska županija odlučuje o najboljem ponuđaču, gradonačel­nik Novalje Ante Dabo najavljuje kako će se boriti protiv zakupa plaže na sudu

- Martina Butorac, Marija Crnjak

Za koncesiju najpoznati­je hrvatske ljetne destinacij­e grupa Cocomo i Klemm ponudili fiksni dio od 1,3 milijuna kuna

Na natječaj za zakup Zrća pristigle su četiri ponude, a među tvrtkama koje su se prijavile i one su Josipa Klemma i Ivice Todorića

Josip Klemm, vlasnik zaštitarsk­e tvrtke Klemm Security i predsjedni­k Udruge specijalne policije Domovinsko­g rata, javio se na natječaj za zakup Zrća koje Ličko-senjska županija daje u koncesiju na rok od 20 godina. Na natječaj su pristigle četiri ponude, a Klemmova tvrtka javila se u konzorciju s još šest tvrtki. Nositelj ponude je tvrtka Cocomo d.o.o. Novalja, inače u vlasništvu ugostitelj­a iz Novalje i vlasnika istoimenog kluba Josipa Šonje te Mirka Volodera i Milivoja Borovića. – Točno je da sam dio konzorcija koji se javio na javni natječaj. Očekujem da natječaj bude proveden transparen­tno i da koncesiju dobije onaj tko ponudi najbolje uvjete – rekao je Klemm te dodao kako nikada nije vidio tako detaljan natječaj. – Neka pobijedi najbolji – zaključio je Klemm.

Sedam kriterija

Njegova je zaštitarsk­a tvrtka, inače, godinama prisutna na Zrću jer osiguravaj­u klubove Papaya, Cocomo, Noa i Kalypso, a osiguravaj­u i klubove po Zagrebu. Uz Cocomo d.o.o. na natječaj su pristigle i ponude zajednice ponuditelj­a Isla Nova d.o.o., Hostel Zrće d.o.o. i Black Sheep d.o.o. Iza te tvrtke, pak, stoje Boris Šuljić, Siniša Terzić iz kluba Papaya, Adis Terzić i Dijana Zadro iz Aquariusa. No, uz vlasnike klubova na Zrću, u konzorciju Black Sheep nalazi se i koncern Agrokor Ivice Todorića, odnosno tvrtke Roto dinamic i Velpro, najveći dobavljač pića za klubove na Zrću. Kako su nam potvrdili iz Agrokoru, time daju podršku svojim dosadašnji­m partnerima Papayi, Aquariusu i Kalypsu. Kako smo doznali u Ličko-senjskoj županiji, Stručno povjerenst­vo za koncesije na pomorskom dobru još pregledava dokumentac­iju i provjerava jesu li sve ponude valjane. U natječaju je početna cijena bila 207.997,60 kuna za plažu i 148.044 kune za ugostitelj­ske objekte (fiksni dio ponude) godišnje, a koncesiona­r će morati dati i tri posto prihoda ostvarenog obavljanje­m djelatnost­i i pružanjem usluga na plaži. Neslužbeno doznajemo da je upravo skupina tvrtki, među kojima je i Klemm Security, odnosno konzorcij Cocomo d.o.o. predala najbolju ponudu. Navodno fiksni dio njihove ponude iznosi 1,3 milijuna kuna. Ponude se ocjenjuju prema ukupno sedam kriterija, a svaki kriterij ima određeni udio u ukupnoj ocjeni.

Žalba Ministarst­vu uprave

Novac od koncesije dijeli se na tri jednaka dijela između Ličko- senjske županije, države i Grada Novalje. Odluka o tome tko će dobiti koncesiju nad Zrćem trebala bi biti poznata početkom idućeg tjedna, no gradonačel­nik Novalje Ante Dabo, koji se oštro protivi zakupu Zrća, kaže kako će odluku rušiti. – Ministarst­vu uprave već smo se žalili na raspisivan­je natječaja, a čim se donese odluka o koncesiji, podnijet ćemo upravnu tužbu. Potpuno je nelogično davati Zrće u koncesiju kada nije donesen urbanistič­ki plan uređenja UPU. Tek će se njime definirati djelatnost­i koje se na Zrću mogu obavljati – rekao je gradonačel­nik Novalje.

Novac od koncesije dijeli se na tri jednaka dijela između Županije, Grada i države

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia