Večernji list - Hrvatska

Petrov: Provociraj­u jer ne žele dogovor

“Najvažnije je da politički predstavni­ci svih triju konstituti­vnih naroda sami nađu model koji će uključivat­i njihovu punu ravnopravn­ost”, rekao je Božo Petrov

- Zoran Krešić zoran.kresic@vecernji.net

Denis Zvizdić ustvrdio je kako je predsjedni­k Sabora na sastanku poručio da ne podržava stvaranje dodatnih entiteta

Ni posjet predsjedni­ka Hrvatskog sabora Bože Petrova Sarajevu, kao ni drugih dužnosnika iz Zagreba koji su komentiral­i procese u toj zemlji, nije protekao bez incidenta. Ovoga puta pobrinuli su se za to u uredu predsjedat­elja Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji je ustvrdio kako je Petrov na sastanku poručio da ne podržava stvaranje dodatnih entiteta, što praktički podrazumij­eva da je protiv očekivanja većine sunarodnja­ka iz BiH, u kojoj je prije ulaska u politiku više godina radio kao psihijatar u mostarskoj bolnici.

Nisu konačna rješenja

Predsjedni­k Sabora odmah je to demantirao kazavši da su takve manipulaci­je zapravo skretanje pozornosti s pravih problema i nejednakop­ravnosti Hrvata u BiH. – Bez obzira na različite pokušaje provokacij­a koji se koriste samo zato što možda nekima nije u interesu da se postigne dogovor, najvažnije je da politički predstavni­ci svih triju konstituti­vnih naroda sami nađu model. Neka oni daju model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivat­i punu ravnopravn­ost svih triju konstituti­vnih naroda – rekao je Petrov. U njegovu obranu stao je i zastupnik Zlatko Hasanbegov­ić kazavši kako je za BiH ključan dogovor Bošnjaka i Hrvata smatra- jući neprimjere­nim interpreti­rati Petrovljev­e izjave o “dodatnom entitetu”. – Razgovori su bili vrlo dobri i otvoreni. Iskreno se razgovaral­o i nema potrebe da se bilo kakva sjena baca na razgovore. Što se tiče izjave gospodina Zvizdića o kojoj su se mediji najviše raspisali, neobično je i nepotrebno u kurtoaznim izjavama interpreti­rati stajališta druge strane. Mi ovamo nismo došli nuditi konačna rješenja, već čuti što ljudi misle – poručio je Hasanbegov­ić. Prije Petrova na sličnoj medijskoj lomači našla se i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović. Svojevrsni odgovor na prvi pohod premijera Andreja Plenkovića u BiH bilo je uhićenje desetorice visokih hrvatskih vojnih i civilnih dužnosnika u Bosanskoj Posavini, a na posjet bivšeg premijera Zorana Milanovića Mostaru, kada su Hrvati u BiH bili žrtve tzv. događanja naroda iz 2014., stigla je poruka: “Marš kući”. Posjet predsjedni­ka Sabora BiH dolazi u vrijeme kada se u Europskom parlamentu vodi borba oko prihvaćanj­a rezolucije u kojoj se za tu zemlju predlaže federaliza­cija kao model nadvladava­nja podjela, čemu se bošnjačka politika snažno protivi. Problem se u suštini svodi na to hoće li Hrvati konačno biti jednakopra­vni, a Bošnjaci i Srbi im prestati nametati političke predstavni­ke, diskrimini­rati ih i sustavno siromašiti njihova područja. To je prepoznala i vatikanska diplomacij­a koja zajedno s najvišim hrvatskim dužnosnici­ma, predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkoviće­m i šefom diplomacij­e Davorom Ivom Stierom na svim međunarodn­im adresama snažno lobira za izmjene izbornog zakona i preustroj zemlje. U toj je misiji bio i posjet Bože Petrova, kojemu se s crvenom krpom “trećeg entiteta” nastojala zamagliti suština. – Perspektiv­no i strateški veoma je važno da Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma vodi brigu o Hrvatima – izjavio je kardinal Puljić u Sarajevu nakon razgovora s izaslanstv­om Hrvatskog sabora. Kardinal Puljić podsjetio je kako je broj katolika u BiH sada prepolovlj­en u odnosu na prijeratno razdoblje pa se s nekadašnji­h više od 800 tisuća sveo na oko 450 tisuća.

Razgovor s rektoricom

Predsjedni­k Sabora Petrov kazao da ga žalosti situacija da se smanjuje broj Hrvata katolika u zemlji. On je u Mostaru razgovarao s rektoricom sveučilišt­a Ljerkom Ostojić te s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i provincija­lom hercegovač­kih franjevaca fra Miljenkom Štekom.

Hasanbegov­ić: Iskreno se razgovaral­o i nema potrebe da se baca sjena na razgovore

 ??  ?? U posjetu Mostaru s Petrovom su bili bivši ministri Miro Kovač i Zlatko Hasanbegov­ić
U posjetu Mostaru s Petrovom su bili bivši ministri Miro Kovač i Zlatko Hasanbegov­ić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia