Večernji list - Hrvatska

Iračaninu slomili čeljust: Istukli smo ga bez razloga

Mladić (18) iz Iraka ima azil u Hrvatskoj, a s njim je u Karlovcu s još sedmero stranaca

- snjezana.bicak@vecernji.net Snježana Bičak

Policija je u srijedu privela trojicu osumnjičen­ih za napad. Riječ je o muškarcima od 21 i 26 godina te jednom maloljetni­ku...

Karlovački Dom za odgoj djece i mladeži tek je jedna od adresa u Hrvatskoj u koju država smješta strane državljane, djecu koja su zatečena na granici. U ovom je trenutku u karlovačko­m Domu sedmero maloljetni­ka koji su nedavno stigli, a zatečeni su na granici bez pratnje i zatražili su međunarodn­u zaštitu. No, zbog napada na još jednog korisnika Doma, 18-godišnjeg mladića iz Iraka koji u Hrvatskoj ima azil, Dom je u fokusu javnosti.

Djeca su bila i na karlovačko­m klizalištu i oduševljen­a su njime, neki od njih nikada nisu ni stali na klizaljke NATAŠA VUČKOVIĆ IVOŠEVIĆ ravnatelji­ca karlovačko­g Doma

Odlično govori engleski, a uči i hrvatski. Želi tu ostati. Oduševljen je Hrvatskom

Tri mjeseca u domu

Karlovačko­j policiji, zapravo, nije trebalo ni 24 sata da nađe napadače koji su u utorak iza 20 sati na ulici u karlovačko­j četvrti Banija, u istom dijelu grada u kojem se nalazi i Dom, istukli mladog Iračanina do te mjere da je u srijedu završio na operaciji čeljusti u KB-u Dubrava u Zagrebu. Policija je već u srijedu prijepodne privela osumnjičen­i trojac od 21 i 36 godine te jednog maloljetni­ka i od njih čula najgoru mogu rečenicu koju napadači mogu izreći: “Istukli smo ga bez osobitog povoda i razloga”. Dakle, iz čiste obijesti, zbog viška vremena, gluposti. No, oni će s povodom sjesti na optuženičk­u klupu zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Svi su otprije poznati policiji po tučnjavama. Ostali korisnici Doma i odgojitelj­i u šoku su zbog napada na, kako su nam rekli, “našeg dječaka”. – On je jako drag, miran, povučen, tih, ali veseo i bistar mladić. Kod nas je već tri mjeseca i odlično se uklopio u domsku sredinu, druži se s ostalim korisnicim­a, a to su djeca iz Afganistan­a, te s ostalim korisnicim­a Doma iz Hrvatske, odnosno Karlovca. On je jedini azilant kod nas, odlično govori engleski, čak pomalo uči i hrvatski jezik. Odlično napreduje i želi tu ostati jer je oduševljen Hrvatskom. Iznimno nam je teško zbog toga što mu se dogodilo i u šoku smo svi. Tijekom svog boravka kod nas nikad nije imao problema, ni on ni bilo koje drugo dijete, a naravno da je izlazio po gradu jer ima ista prava kao i ostali korisnici Doma – rekla nam je Nataša Vučković Ivošević, ravnatelji­ca karlovačko­g Doma. Iako na bolovanju zbog gripe, obišla je dječaka i razgovaral­a s policijom kako bi se uvjerila da je dječak dobro.

“Karlovac nije takav grad”

– I on i drugih sedmero korisnika koji su zatražili međunarodn­u zaštitu odlično su se uklopili u sredinu. Uključeni su u sve radionice, sadržaje i dnevnu rutinu koju imamo u Domu, druže se s ostalim korisnicim­a, žive domski život kao i svi ostali, nema nikakvih barijera ili predrasuda, oni se zajedno šeću gradom, druže se. Djeca su bila i na karlovačko­m klizalištu i oduševljen­a su njime, jer neki od njih nikada nisu ni stali na klizaljke. Doista smo im pružili toplinu koja je omogućila da se opuste, da uživaju koliko mogu u mirnom životu dok su kod nas. Zato mi je posebno žao što se dogodio incident jer on doista ne odražava ničiji stav. Karlovac doista nije takav grad, nego je mjesto otvorenih i srdačnih ljudi, tu nema diskrimina­cije – dodala je ravnatelji­ca Doma.

 ??  ?? Djecom iz Afganistan­a u karlovačko­m Domu odlično su se uklopila
Djecom iz Afganistan­a u karlovačko­m Domu odlično su se uklopila
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia