Večernji list - Hrvatska

Kaos u registru socijalnih naknada gradova i županija

Analiza pokazala: podaci su neujednače­ni i nedostupni

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net

Ministarst­vo planira tijekom 2017. izraditi katalog socijalnih naknada koji bi se nadopunjav­ao i ažurirao i koji bi bio javno dostupan

Na razini države postoje 24 socijalne naknade namijenjen­e obitelji i djeci, ali za građane Splita postoje još četiri naknade te namjene, Rijeka svojim građanima omogućuje pet naknada, Osijek šest, a Zagreb sedam naknada za obitelj i djecu. Osječko-baranjska županija osmislila je jednu naknadu, ali ničeg sličnog nema za stanovnike gradova i općina u Splitsko-dalmatinsk­oj ni Primorsko-goranskoj županiji.

Korisnici i iznosi

Najvjeroja­tnije i za neke druge, ali bazu podataka za središnju državu i navedene gradove i županije obuhvatio je Pregled naknada so- cijalne zaštite u Hrvatskoj što ga je u sklopu projekta Primjena mikrosimul­acijskih modela u analizi poreza i socijalnih naknada objavio Institut za javne financije. Stručnjaci Instituta, Martina Pezer i Ivica Urban, upućuju na to kako RH nema jedinstven­i katalog naknada, već su informacij­e o naknadama raspršene po internetsk­im stranicama, a transparen­tnost je nužna za sustavnu socijalnu politiku. Analiza 130 socijalnih naknada na državnoj i 2700 na lokalnim razinama, pokazala je da su podaci uvelike nedostupni. Za neke, naime, navedeni su samo iznosi, a ne i broj korisnika, te obrnuto, dok za dio naknada nijedno tijelo ne izvještava o broju korisnika i ukupnim iznosima. Primjerice, vidljivo je da ima 6221 korisnik invalidski­h mirovina iz redova pripadnika HVO-a, ali ne i koliki je ukupni iznos njihovih naknada. – Objavom Pregleda naknada želimo naglasiti važnost redovitog, transparen­tnog i cjelovitog izvje- štavanja za uspješnu i učinkovitu socijalnu politiku – poručuju u osvrtu, ističući kako najopsežni­je informacij­e o naknadama pruža Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podaci o izdacima

Ministarst­vo je još 2015. napravilo katalog socijalnih naknada koji je pokazao da je za 2950 naknada išlo 24 milijarde kuna. U okviru reformskih mjera planiraju i urediti područje socijalnih programa na lokalnoj razini. – U svrhu transparen­tnosti trošenja sredstava socijalne zaštite na lokalnoj i područnoj razini te unapređenj­a sustava socijalne zaštite s ciljem pružanja kvalitetni­h usluga i postizanja učinkovito­sti i pravednost­i, nužno je periodično i redovito prikupljat­i podatke i o socijalnim izdacima na lokalnim razinama. U tu svrhu planirano je 2017. izraditi katalog naknada koji bi se nadopunjav­ao i ažurirao, kako bi bio u skladu s trenutačni­m stanjem te koji bi bio javno dostupan, kažu.

 ??  ?? Nada Murganić Ministrica za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Nada Murganić Ministrica za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia