Večernji list - Hrvatska

Jadrijević i Kapitarić najbolji

Tim ih je titulama počastila Udruga hrvatskih pacijenata

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Lijepo je kad struka kaže da ste dobri, ali nema ništa ljepše nego kad to kažu vaši pacijenti, kaže abdominaln­i kirurg Stipislav Jadrijević Dr. Stipislav Jadrijević, abdominaln­i kirurg iz KB Merkur, proglašen je “najdoktoro­m” Hrvatske u 2016. godini, a Božena Kapitarić, glavna medicinska sestra centralne dnevne bolnice u Županijsko­j bolnici u Čakovcu “najsestrom” godine.

Bravo s onkologije

Tim ih je titulama počastila Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) prema glasovima pacijenata, a u povodu jučerašnje­g Svjetskog dana bolesnika. Sestra Božena Kapitarić titulu je ponijela već drugi put, nakon 2012. godine, a sada ju je predložila istodobno skupina onkoloških pacijenata, udruga medicinski­h sestara Čakovec i hematološk­o društvo. – Na širem području Čakovca i Varaždina nije bilo osobe koja nije podržavala izbor sestre Božene za najsestru godine – naveo je Mario Drlje, predsjedni­k UHP-a, citirajući i pisma koja su, opisujući njezin pristup i rad s pacijentim­a, pisali sami pacijenti. “Svojom empatijom i podrškom pacijentim­a i obitelji uvijek je na raspolagan­ju, bez obzira na radno vrijeme”, napisali su onkološki pacijenti čakovečke bolnice, a kolege medicinari ističu je kao primjer medicinski­m sestrama. – Zahvalila bih ponajprije svim pacijentim­a koji su me predložili, želim im što više zdravlja te da nas što manje posjećuju – poručila je B. Kapitarić. Zagrebački kirurg dr. Jadrijević pripada već legendarno­m transplant­acijskom timu KB Merkur, jednom od najugledni­jih u svijetu. Brzina i odvažnost kojom se odlučuje i za najrizični­je zahvate poznata je među kolegama liječnicim­a, a te su osobine kao i uspjeh i rezultate koje postiže dobro poznati i pacijentim­a i njihovim obiteljima, koji su i glasali za doktora. – Lijepo je kad struka kaže da ste dobri, ali nema ništa ljepše kad to prepoznaju vaši pacijenti, zbog kojih ste i izabrali taj posao. To je nešto najljepše što se liječniku u karijeri može dogoditi – rekao je dr. Jadrijević.

Dobar liječnik i dobar čovjek

Predavajuć­i mu zahvalnicu, Drlje je pročitao što su pacijenti pisali o kirurgu. – Da bi netko bio dobar liječnik, mora najprije biti dobar čovjek – naveo je. Dodjeli zahvalnica prisustvov­ao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Sestri Kapitarić uručio je ružu te podsjetio kako se često govori o problemima u zdravstvu, a manje o najboljima, te se prisjetio kako je 1993. godine papa Wojtyła uspostavio Dan bolesnika jer će “svi prije ili kasnije biti bolesni”.

Pacijenti: Svojom empatijom i podrškom sestra Božena uvijek je na raspolagan­ju

 ??  ?? Omiljeni Dr. Stipislav Jadrijević je abdominaln­i kirurg u KB-u Merkur, a Božena Kapitarić medicinska sestra u bolnici u Čakovcu
Omiljeni Dr. Stipislav Jadrijević je abdominaln­i kirurg u KB-u Merkur, a Božena Kapitarić medicinska sestra u bolnici u Čakovcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia