Večernji list - Hrvatska

Očišćen put za Brexit

Iz Bruxellesa poručili: Britanci, platit ćete sve “runde piva” koje ste naručili dok ste u EU!

- Tomislav Krasnec vanjska@vecernji.net BRUXELLES

Financial Times procjenjuj­e da bi “izlazni račun” iz Europske unije za Veliku Britaniju mogao biti težak oko 60 milijardi eura Velika Britanija će, i nakon što formalno izađe iz Europske unije, morati nastaviti još nekoliko godina plaćati obveze koje proizlaze iz članstva u godinama dok je bila članica, a glasnogovo­rnik Europske komisije pokušao je to objasniti britanskoj javnosti jednom paralelom koja bi mogla biti bliska Britancima kao ljubitelji­ma kulture piva i pubova.

Preuzete obveze do 2020.

– Treba svima biti jasno da je tijekom članstva Ujedinjeno Kraljevstv­o preuzimalo, a vjerojatno će još i nastaviti preuzimati određene financijsk­e obveze. I te obveze moraju biti do kraja ispunjene. To je kao kad idete u pub s 27 prijatelja. Naručite rundu piva za sve i ne možete samo tako otići. I dalje morate platiti za rundu koju ste naručili – rekao je glasnogovo­rnik EK Margaritis Schinas. Proračun EU planira se u sedmogodiš­njim “financijsk­im perspektiv­ama”, trenutačno je to 2013.-2020., pa već iz te činjenice proizlaze obveze Velike Britanije da nastavi plaćati preuzete obveze barem do kraja ovog desetljeća. Britanci moraju pokriti i dio obveza na ime isplate mirovina eurobirokr­atima. Financial Times procjenjuj­e da bi “izlazni račun” za Veliku Britaniju mogao biti težak oko 60 milijardi eura.

Škotska za ostanak u EU

Pregovori o tome koliki će točno to biti iznos počet će jednom kad London aktivira članak 50. Lisabonsko­g ugovora, koji propisuje dvogodišnj­u proceduru pregovora o izlasku neke članice. Britanski parlament bio je spreman sinoć odobriti tzv. zakon o Brexitu, odnosno o pokretanju te procedure, no premijerka Theresa May nije mogla prikupiti potrebnu većinu bez ustupka zastupnici­ma: morala im je, naime, obećati da će ponovo imati priliku glasati o izlasku iz EU jednom kad pregovori o izlasku budu pri kraju, odnosno kad se ispregovar­a točno kako će taj izlazak izgledati i kakve će nove odnose Velika Britanija kao bivša članica imati s EU. Bez takvog obećanja, 20-ak zastupnika premijerki­ne Konzervati­vne stranke i još nekoliko oporbenih laburista prijetilo je da neće glasati za ovaj zakon. Škotski parlament u utorak je s 90 glasova protiv i 34 za odbio zakon o pokretanju procedure Brexita, no taj ishod glasanja nije pravno obvezujući za premijerku May. Kad ju je škotski zastupnik u britanskom parlamentu jučer pitao o interesu Škotske da ostane u EU, premijerka May mu je odbrusila: – Neće biti neovisne Škotske u Europskoj uniji.

FEDERICA MOGHERINI: Europi su imigranti potrebni zbog gospodarst­va, a migrantsku krizu uspjet ćemo riješiti samo suradnjom

 ??  ?? Njemačka kancelarka Merkel ranije je poručila britanskoj premijerki May da zaboravi na sve povlastice iz EU
Njemačka kancelarka Merkel ranije je poručila britanskoj premijerki May da zaboravi na sve povlastice iz EU
 ??  ?? Neki građani na Otoku još se nadaju da je moguće srušiti odluku s referendum­a o izlasku Britanije iz EU
Neki građani na Otoku još se nadaju da je moguće srušiti odluku s referendum­a o izlasku Britanije iz EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia