Večernji list - Hrvatska

Tri će suca odlučiti – Trump će pobijediti 2:1?

Odluka sudskog vijeća o zabrani ulaska u SAD muslimanim­a iz sedam zemalja do kraja tjedna

-

Sigurno je da će odluka, ma kakva ona bila, biti osporena pred Vrhovnim sudom SAD-a – no čini se da i tamo Trump sada ima većinu Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB Iako sudske rasprave najčešće ne privlače preveliku pažnju javnosti u SAD-u, ona održana u utorak prikovala je tisuće Amerikanac­a pred televizijs­ke ekrane. Naime, ta se rasprava odnosila na kontroverz­nu odluku američkog predsjedni­ka Trumpa kojom se zaustavlja ulazak u zemlju državljana sedam zemalja s većinski muslimansk­im stanovništ­vom.

‘Rešetanje’ odvjetnika

Odvjetnik ministarst­va pravosuđa Augustin Flentje pokušao je uvjeriti trojicu sudaca kako sudovi ne bi trebali dovoditi u pitanje predsjedni­čku odluku. – Riječ je o pitanju nacionalne sigurnosti i predsjedni­kovoj procjeni o kojoj odlučuju političke strukture – ustvrdio je Flentje, čime je potaknuo cijeli niz pitanja sudaca pred kojima se nalazio, a posebno kada je ustvrdio kako se o predsjedni­čkim odlukama ne treba uopće raspravlja­ti. – Znači li to da predsjedni­k može jednostavn­o potpisati uredbu o zabrani ulaska muslimana u zemlju? – upitao ga je sudac William Canby kojega je na to mjesto postavio još predsjedni­k Carter. Flentje nije dao jasan i uvjerljiv odgovor. Svojevrsno “rešetanje” odvjetnika koji je zastupao ministarst­vo pravosuđa nastavilo se nekoliko sati, a Flentje je ujedno tvrdio i kako su razlozi za postavljan­je sedam zemalja na crnu listu prilično jasni, no administra­cija još nije imala vremena ni prilike podastrije­ti dokaze koji ove zemlje povezuju

Kako tvrdi odvjetnik ministarst­va, o odlukama predsjedni­ka ne treba raspravlja­ti

s terorizmom. No koje će, tvrdio je, svakako objelodani­ti kada za to dođe vrijeme. Iako je sam Flentje po završetku saslušanja bio prilično skeptičan tvrdeći kako nije siguran da je uspio obraniti stav Bijele kuće, neke procjene govore kako bi dva od tri sudca koji su uključeni u proces mogli stati na stranu predsjedni­ka Trumpa.

Bijela kuća ili dvije države

Odluka sudskog vijeća koje je obavilo raspravu bit će donijeta do kraja ovog tjedna, no sigurno je da će ona, ma kakva bila, biti osporena pred Vrhovnim sudom SAD-a. Pitanje je samo koja će strana ovo iznijeti pred najvišu sudsku instancu, Bijela kuća ili države Washington i Minnesota čiji su suci i izdali zabranu provođenja predsjedni­čke odluke. Odluka Vrhovnog suda bit će konačna, a budu li suci podijeljen­i, zabrana provođenja odluke ostaje na snazi.

 ??  ?? Donald Trump dobio je za poklon igračku – šerifa
Donald Trump dobio je za poklon igračku – šerifa
 ?? REUTERS ?? SAD je počeo i s deportacij­ama Meksikanac­a koji su se neovlašten­o nalazili u zemlji
REUTERS SAD je počeo i s deportacij­ama Meksikanac­a koji su se neovlašten­o nalazili u zemlji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia