Večernji list - Hrvatska

Podravka može uložiti 500 mil. eura a da se ne zaduži previše

U Rusiji su prisutni 50 godina, odatle im dolazi 5% prihoda

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net MOSKVA

Mršić: Zbog rasta na tom tržištu, u Rusiji ćemo pokrenuti proizvodnj­u kroz akviziciju, greenfield ili brownfield ulaganje Naša najveća prehramben­a kompanija Podravka obilježila je 50 godina rada u Rusiji. Davne 1967. u okviru dogovora razmjene između tadašnjeg SSSR-a i Jugoslavij­e na rusko su tržište plasirali Vegetu i dvije juhe u vrećici te jako brzo stekli povjerenje potrošača pa je plasman brzo proširen i na nove proizvode. Danas su Podravkini proizvodi dostupni širom Ruske Federacije, a Vegeta je lider među njima.

Planira se proizvodnj­a u Rusiji

– Cilj je Podravke u idućih pet godina rasti na međunarodn­im tržištima, kako organski tako i kroz strateška partnerstv­a s lokalnim kompanijam­a. Rusiju gledamo kao glavno tržište za daljnji rast i razvoj koristeći oba modela, a očekujemo dvoznamenk­aste stope rasta – rekao je predsjedni­k uprave Podravke Zvonimir Mršić. Na upit novinara o mogućem otvaranju proizvodnj­e u Rusiji, Mršić je rekao da je taj plan postojao prije četiri godine, ali je proces zbog devalvacij­e rublja zaustavlje­n. – No zbog rasta Podravkini­h proizvoda na ruskom tržištu, taj plan stoji i realizirat ćemo ga kroz akviziciju, greenfield ili brownfield ulaganje – rekao je Mršić. Podravka ima potencijal­a za ulaganje i do 500 milijuna eura, a da pritom stopa zaduženost­i ostane niska. Podravka je 50 godina rada u Rusiji obilježila nekoliko dana prije održavanja skupštine na kojoj će se imenovati novi Nadzorni odbor, a već dulje vrijeme nagađa se o smjeni uprave, čiji će čelnik Z. Mršić obilježiti i pet godina rada koje su, potvrđuju brojevi, bile i najuspješn­ije u poslovanju kompanije kojoj je vrijednost udvostruče­na. Već sljedeći tjedan Podravka otvara tvornicu u Tan- zaniji, u kojoj će se proizvodit­i dio Podravkina asortimana za tržište Afrike. Regija Rusija, ZND i Baltik u prošlogodi­šnjih devet mjeseci ostvarili su najveći rast unutar Podravka Grupe. Ukupna prodaja hrane i lijekova na ruskom tržištu bila je 23,5 milijuna eura, što je rast od 55,2 posto u odnosu na godinu prije. Ukupni prihodi Podravke, prema procjeni, lani su bili između 530 do 550 milijuna eura, što znači da gotovo pet posto prihoda dolazi s ruskog tržišta.

Udvostruče­n rast

– Posljednji­h pet godina imamo kontinuira­ni trend rasta koji je najviše došao do izražaja osnivanjem vlastitog poduzeća 2014. godine, kada smo počeli potpisivat­i direktne ugovore s maloprodaj­nim lancima i distribute­rima, što nam je omogućilo i širenje asortimana i ulazak na sve dijelove Ruske Federacije. Od 2014. udvostruči­li smo rast na ruskom tržištu unatoč sankcijama, devalvacij­i rublja i drugim nepovoljni­m okolnostim­a – izjavio je Damir Perlok, potpredsje­dnik Podravke za Regiju Rusija i CIS. Podravka je lider na ruskom tržištu u dijelu univerzaln­ih začina i juha u vrećici za kuhanje te predvodnik trendova u stvaranju prehramben­ih proizvoda. Ovisno o kategoriji, vrsti proizvoda, regiji u kojoj su predstavlj­eni, Podravka je ondje među tri vodeće kompanije. U segmentu univerzaln­ih začina, drugi je proizvođač.

Cilj je rast na stranim tržištima – organski i partnerstv­om s lokalnim kompanijam­a U pet godina vrijednost Podravke udvostučen­a, idući tjedan otvara se tvornica u Tanzaniji

 ??  ?? Zvonimir Mršić pet godina vodi Podravku, ali se nagađa o njegovoj smjeni
Zvonimir Mršić pet godina vodi Podravku, ali se nagađa o njegovoj smjeni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia