Večernji list - Hrvatska

Mihačić: Niki Kovaču je samo nebo granica, isti je kao i kad je bio igrač

Kao igrač uvijek je bio na čelu, takav je bio i na akademiji, takav je trener, veli Vatroslav Mihačić

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

France Football posvetio je veliki prostor našem treneru opisujući ga samo superlativ­ima koje je doista i zaslužio

Niko Kovač izrastao je u veliku trenersku zvijezdu, mnogo veću nego kad je bio izbornik naše reprezenta­cije koja ima veliki ugled u nogometnom svijetu. Kovač je postao zvijezda jer je od momčadi koja je bila na rubu ispadanja složio momčad koja se sad ravnopravn­o bori za Ligu prvaka, Eintracht je nekoć bio veliki klub, no već dugo nije pod svjetlima najjačih reflektora. Upravo Niko Kovač radi prave korake s tim klubom na putu da opet budu veliki. Stoga ne čudi što je naš bivši izbornik dobio prostor u brojnim medijima, ne samo u našim ili njemačkim, sad mu je i France Football posvetio veliki prostor, s naslovom “Čudo iz Frankfurta”.

Niku vodi njegov karakter

Opisuju njegov put od te prošlogodi­šnje borbe za ostanak do povratka Eintrachta u vrh Bundeslige. – Napravio je rekonstruk­ciju momčadi, doveo je igrače koji prije nisu igrali u Bundesligi i svi su mu predviđali novu borbu za opstanak u ligi, a on je, inspi- rirajući se idejama svojih bivših trenera Ottmara Hitzfelda, Giovannija Trapattoni­ja i Christophe­a Dauma, napravio odličan posao – stoji među ostalim u tom francuskom uglednom listu. – Niko Kovač danas je kao trener ostao isti, baš kakav je bio i igrač – kazao je Vatroslav Mihačić, šef trenerske akademije HNS-a koju je pohađao Niko Kovač. Kakav je Niko bio student? – Isti onakav kakav je bio igrač, isti kao što je i trener. Dakle, uvijek na čelu, uvijek prvi, maksimalno posvećen onome što radi, sistematič­an, ozbiljan. Svi oni koji ga znaju kao igrača znaju kakav je i danas, vodi ga njegov karakter – opisao ga je Mihačić. Niko se nije dugo zadržao na izborničko­j klupi naše reprezenta­cije, možda taj njemački karakter nije idealan za naše igrače, ali s njemačkom disciplino­m uspio je u Njemačkoj. Koliko je sam posvećen poslu, toliku ozbiljnost traži i od svojih igrača. – Niko Kovač je vođa koji od svoje momčadi zna izvući maksimum – kazao je njegov bivši trener u Bayernu Otmar Hitzfeld za France Football. Dio svog načina rada otkrio je i sam Kovač u spomenutom francuskom listu: – Igračima stalno dajem domaće zadaće. Na primjer, da prate druge europske utakmice kako bi vidjeli postavljan­je igrača koji igraju na njihovim pozicijama. Najvažnije je da moji igrači stalno budu željni učenja i da ne izigravaju zvijezde. Ako se budu držali te ideje, onda možemo daleko dogurati – kazao je Niko Kovač. Eintracht je njegov maestralni trenerski uradak, zbog toga je klub njegovu stožeru, u kojem je i brat Robert, produljio ugovor. U ovom trenutku Eintracht je na trećem mjestu, iza Bayerna i RB Leipziga, nakon 19 utakmica ima deset pobjeda, pet remija i četiri poraza, a u sljedećem kolu, u subotu, čeka ih važna utakmica kod Bayer Leverkusen­a.

Išao gledati treninge Bayerna

Niko Kovač svakako je hit, nastavi li ovako, mogao bi kao trener doseći i svoje igračke uspjehe. Možda i Bayern u kojem je igrao, čije je treninge išao gledati, učiti i upijati. Možda je tamo i pokupio te “domaće zadaće”, sličan pristup imao je Guardiola kojeg je gledao, iako je po stilu možda sličniji Diegu Simeoneu. – Niki je samo nebo granica, uostalom već to što je bio izbornik naše reprezenta­cije veliki je domet, ništa slabiji od toga da bude trener klubova kao što je spomenuti Bayern – kazao je Vatroslav Mihačić.

Važno je da moji grači sad ne pomisle da su zvijezde – kazao je Kovač Francuzima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia