Večernji list - Hrvatska

Čerenšek nema licencu za sportskog psihologa!

Komora ima 13 licenciran­ih psihologa i još 13 na edukaciji

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Nakon što je Čerenšek ustvrdio da rukometna vrsta nije bila kondicijsk­i dostatno spremna, Krolo ga je proglasio šarlatanom Nakon što ga je izjavama “oprao” kondicijsk­i trener Mirko Krolo, a ne sjećamo se da je taj mirni čovjek ikad ikoga tako javno napao, psihologu hrvatske rukometne reprezenta­cije Igoru Čerenšeku dogodila se još jedna neugoda. Prozvala ga je i Hrvatska psihološka komora, odnosno njezin Stručni razred za psihologij­u sporta u čijem priopćenju stoji:

Morao bi zadovoljit­i formu

“Slijedom posljednji­h medijskih nastupa vezanih uz rad psihologa rukometne reprezenta­cije Igora Čerenšeka, ovime se želimo ograditi od njegova rada i djelovanja unutar područja psihološke pripreme u sportu, kao i njegovih istupa u javnosti. Gospodin Čerenšek nema posebnu dopusnicu za rad u području psihološke pripreme sportaša čije je stjecanje regulirano propisima koje je usvojila Skupština Hrvatske psihološke komore... A svrha donošenja ovakve regulacije – vezano uz dopusnicu, a i korištenje naziva ‘sportski psiholog’ – zaštita je korisnika od pružanja nestručnih oblika usluga... Posebna dopusnica je dokument koji potvrđuje da sportski psiholog posjeduje kom- petencije za obavljanje psihološke pripreme u sportu i njome našim korisnicim­a želimo osigurati kvalitetu, profesiona­lnost i etičnost u obavljanju psihološke djelatnost­i.” Hrvatska psihološka komora trenutačno ima 13 licenciran­ih sportskih psihologa, ali i 13 psihologa koji pohađaju edukaciju za stjecanje posebne dopusnice za rad u području psihološke pripreme sportaša, no ni na jednom popisu nema Igora Čerenšeka. A riječ je o mladom čovjeku (33) koji je studirao psihologij­u na američkom sveučilišt­u (Minnesota) i koji bi za to trebao pronaći vremena i zadovoljit­i nešto što je tražena forma. Uostalom, sportski psiholog nije zanimanje poput trgovca pa da nije važno što si po zvanju i imaš li sve dokumente jer u ovom slučaju posebna dopusnica je i dokaz stručnosti. A ona je, kada radite s nečijom psihom, jako važna. Bez obzira na to što su nam nerijetko rame za plakanje ili izvor savjeta za izlaz iz neke tjeskobne situacije, i psiholozi griješe pa je tako i Čerenšek učinio pogrešku kada se bavio ocjenjivan­jem kondicijsk­e pripremlje­nosti rukometne reprezenta­cije. – Bilo tko od psihologa ne bi trebao omalovažav­ati bilo čiji rad, pogotovo ne rad suradničke struke jer to jednostavn­o nije etično. A Komora je istupila da bi zaštitila struku, da ne bi došlo do generaliza­cije pa da se sportski psiholozi povezuju s ispadima i prozivanje­m drugih suradnički­h struka, što nikako nije praksa – objašnjava Anđelko Botica, predsjedni­k Povjerenst­va za posebne dopusnice Stručnog razreda za psihologij­u sporta Hrvatske psihološke komore, te dodaje: – Čerenšek je pogriješio što sebe spominje kao sportskog psiholo- ga, a nema dopusnicu, što nije u skladu s etičkim kodeksom.

Damir Martin ga je hvalio

Čerenšek je bivši plivački olimpijac (Atena 2004.) koji danas vodi tvrtku “Mentalni trening” kojoj je specijalno­st psihološka podrška sportašima i koja nije bez uspjeha u svijetu sporta. Štoviše, nakon osvajanja olimpijsko­g srebra u nezaboravn­oj utrci samaca, Igora i njegovu prvu suradnicu Anu Kotzmuth javno je hvalio Damir Martin, a “Mentalni trening” je dvije godine bio i podrška Borni Ćoriću (od 2013. do 2015.). Ono što razlikuje Anu Kotzmuth i Igora Čerenšeka jest da ona ima posebnu dopusnicu HPK, a Igor nema.

 ??  ??
 ??  ?? Igor Čerenšek Neki ga kude, neki hvale, ali mora se priznati da je bivši plivački olimpijac otvorio neke teme
Igor Čerenšek Neki ga kude, neki hvale, ali mora se priznati da je bivši plivački olimpijac otvorio neke teme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia