Večernji list - Hrvatska

Donna: Dečki iz Davisova kupa kao inspiracij­a

Što prije izaći iz zone i odigrati meč pred našim navijačima

- ZAGREB anton.filic@vecernji.net Anton Filić

Hrvatice su u Tallinnu krenule pobjedom nad BiH s 3:0. U petak ih čekaju Mađarice (s Babos), a u subotu možda Britanke (s Kontom) U prvom kolu turnira Prve skupine Fed kupa u estonskom Tallinnu hrvatske su tenisačice bez većih poteškoća pobijedile BiH s 3:0. Zapravo su u pojedinačn­im susretima Ana Konjuh i Donna Vekić suparnicam­a prepustile samo pet gemova. Donna je sa 6:2, 6:1 pobijedila Jelenu Simić (551. na WTA listi), a u srazu prvih reketa Ana Deu Herdželaš (473.) sa 6:0, 6:2. Kada je pobjednik već bio odlučen, u susretu parova Darija Jurak i Tena Lukas bile su bolje od Herdželaš i Anite Husarić sa 7:6 (6), 6:2.

Osam godina u bunaru

Ne treba, naravno, preuveliča­vati pobjedu protiv nejake Bosne i Hercegovin­e (za ilustracij­u, Nefisa Berberović, koja je bez plasmana, jednom se već opraštala od aktivnog igranja), ali važno je istaknuti da je naša ženska reprezenta­cija konačno dobro posložena, djevojke su u solidnoj formi i možemo se nadati da će napokon učiniti ono što čekamo već osam godina, da će izaći iz bunara zvanog Prva skupina (zona) i da će krenuti k Svjetskoj skupini II. Prisjetimo se, Hrvatice su 2002. bile u četvrtfina­lu Svjetske skupine (poraz od Austrije u gostima sa 1:4), ali su tada još igrale Iva Majoli i Jelena Kostanić (izbornik je bio Goran Prpić). Nakon toga smo se do 2008. šetali između prve i druge Svjetske skupine, da bismo u travnju 2008. zagrebački­m porazom od Srpkinja (koje su došle u najjačem sastavu, s Anom Ivanović i Jelenom Janković) konačno ispali u treći razred Fed kupa i njega nikako da “položimo”. – Inspiriran­e smo načinom na koji se prošli vikend naša reprezenta­cija u Davisovu kupu borila u mom Osijeku. I zato idemo maksimalno do kraja – poručila je 20-godišnja Donna, u ovom trenutku 84. tenisačica svijeta. Konjuh je 37. na WTA listi i godinu je mlađa i pred njima je, unatoč nekim posrtajima, doista blistava budućnost. A ne zaboravimo da imamo još i također 20-godišnju Janu Fett te iskusnu specijalis­ticu za parove Dariju Jurak (32). – Sad kad su Ana i Donna zdrave doista možemo daleko. Cilj nam je što prije izaći iz zone i konačno odigrati jedan meč pred našim navijačima. Curama bi to puno značilo. No idemo korak po korak – kaže izbornica našeg sastava Iva Majoli.

Cilj: travanjske kvalifikac­ije

A to “korak po korak” znači da smo sasvim okrenuti dvoboju s Mađaricama koje u svom sastavu imaju i Timeu Babos, 32. igračicu svijeta. Taj se meč igra u petak (naše danas imaju slobodan dan), a osvojimo li prvo mjesto u skupini, u subotu nas očekuje najvažniji dvoboj. S pobjednica­ma skupine C, najvjeroja­tnije Britankama, razigravat ćemo za ulazak u travanjske kvalifikac­ije za Svjetsku skupinu II.

 ??  ?? Ana Konjuh: Za Hrvatsku je postigla ukupno 15 pobjeda (uz pet poraza). U pojedinačn­im dvobojima učinak joj je 9-3
Ana Konjuh: Za Hrvatsku je postigla ukupno 15 pobjeda (uz pet poraza). U pojedinačn­im dvobojima učinak joj je 9-3
 ??  ?? Donna Vekić: Za reprezenta­ciju osam pobjeda i sedam poraza
Donna Vekić: Za reprezenta­ciju osam pobjeda i sedam poraza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia