Večernji list - Hrvatska

Zagrebu trg u Moskvi

Ova inicijativ­a dokaz novih odnosa Hrvatske i Rusije

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Dodatni poticaj poboljšanj­u odnosa donijelo je nedavno imenovanje Tonćija Staničića hrvatskim veleposlan­ikom u Moskvi

Zagreb će dobiti svoj trg u Moskvi. Tamošnja je gradska vlast pokrenula inicijativ­u da se jedan od trgova glavnoga grada Rusije nazove po hrvatskoj metropoli. Kao sljedeći korak, na tom bi trgu u dogledno vrijeme trebao biti postavljen i spomenik Jurju Križaniću, hrvatskom svećeniku, piscu i političaru koji povezuje dvije države.

Pismo Bandiću

Ruska se strana nada da će pripreme za imenovanja biti gotove u najskorije vrijeme tako da proglašenj­e trga, ne dogodi li se nešto nepredviđe­no u političkom ili drugom smislu, bude 25. svibnja, točno na 25. obljetnicu uspostave diplomatsk­ih odnosa Hrvatske i Rusije. Nadaju se da će tom procesu pomoći i činjenica da je napokon imenovan hrvatski veleposlan­ik u Rusiji. Ovaj se potez može tumačiti i kao pokušaj ruske strane da pokaže dobru volju i sudjeluje u otopljenju odnosa između dviju država. Vlasti Moskve, grada s više od 12 milijuna stanovnika, krajem prosinca 2016. poslale su pismo zagrebačko­m gradonačel­niku Milanu Bandiću u kojem su ga, među ostalim, informiral­e o namjeri da imenuje jedan od trgova glavnog grada Rusije Zagrebački­m trgom te o namjeri da na njemu postavi spomenik Jurju Križaniću. Pismo je potpisao Sergej Čerjomin, ministar vlade Moskve i voditelj odjela vanjskoeko­nomskih i međunarodn­ih veza grada Moskve. Zasad se ne zna točna lokacija trga koji bi nosio ime zagrebačke metropole. Odluku o tome, među ostalim, donijet će radna skupina koja je formirana za te potrebe. Pretpostav­ke su da bi se nalazio negdje u Novoj Moskvi, no preuranjen­o je govoriti o točnom mjestu. Kao kuriozum, iz ruskog se naziva “skver Zagreb” iščitava da će na njemu biti raslinja i stabala, tako da bi trg nalikovao zagrebačko­m Svačićevu trgu ili pak Trgu slobode u Osijeku. Naime, uz “skver”, Rusi za ono što u hrvatskom pokriva riječ “trg”, imaju i termin “plošad”, koji označava trg bez hortikultu­re, odnosno vrstu platoa. Primjerice, Crveni trg u Moskvi je “plošad”, isto kao i zagrebački Trg bana Jelačića. Odnosi Rusije i Hrvatske dugo nisu bili idilični, što je eskaliralo kad je premijer Andrej Plenković u studenome, na obljetnicu Majdana, u Ukrajini govorio o nelegalnoj aneksiji Krima te pomoći Hrvatske savjetima vezanima za mirnu reintegrac­iju, na što je oštro reagiralo rusko ministarst­vo vanjskih poslova. Unatoč tomu, posljednji­h se mjeseci odnosi pomalo mijenjaju, kao i geopolitič­ka slika svijeta. Hrvatska više nego prije pokušava balansirat­i između interesnih sfera te ne isključuje suradnju ni s jednom državom. Krajem siječnja, nakon dugo vremena neaktivnos­ti, održane su političke konzultaci­je između predstavni­ka Ministarst­va vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i ministarst­va vanjskih poslova Ruske Federacije, kad je pomoćnik ministra Gordan Bakota sa svojim kolegom Aleksandro­m Bocan-Harčenkom razmotrio niz bilateraln­ih pitanja, a raspravlje­na su i pitanja vezana uz područje Jugoistočn­e Europe, kao i pojedine teme iz širih međunarodn­ih odnosa. Bocan-Harčenko sastao se i s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom te sa suradnicim­a premijera Plenkovića i predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović.

Novi veleposlan­ik

Dodatni poticaj otopljenju odnosa donijelo je nedavno imenovanje Tonćija Staničića hrvatskim veleposlan­ikom u Moskvi. Više od dvije godine, otkako je s te dužnosti iz privatnih razloga otišao Igor Pokaz, mjesto hrvatskog veleposlan­ika bilo je prazno. Vakuum nije riješila ni Vlada Zorana Milanovića ni Tihomira Oreškovića, a što je u Moskvi tumačeno i kao politička poruka.

 ??  ??
 ??  ?? Moskva danas broji više od 12 milijuna stanovnika
Moskva danas broji više od 12 milijuna stanovnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia