Večernji list - Hrvatska

Franak: Rumunjski zakon o konverziji nije isti kao hrvatski

- Valentina.wiesner-mijic@vecernji.net Valentina Wiesner-Mijić ZAGREB

U povodu odluke rumunjskog ustavnog suda hrvatski bankari ističu da konverzija nije u skladu s pravnom stečevinom EU Nakon što je rumunjski ustavni sud “srušio” tamošnji zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u njihovu valutu lej, ponovo su se uskomešale dvije zainteresi­rane strane na hrvatskom tržištu: banke i dužnici. Bankama je to argument više u pokušajima ukidanja konverzije na Ustavnom sudu, dok u Udruzi Franak ukazuju na razlike u načinu provođenja konverzije u dvije zemlje.

U Hrvatskoj euri, a ne kune

U kratkim crtama, zakon o konverziji u Rumunjskoj, koji nikad nije proveden u praksi, tamošnji je ustavni sud proglasio neustavnim jer nije proveden u izvornom obliku u kojem ga je jedan dom parlamenta (Senat) donio, već je realiziran uz brojne amandmane koje je dao Zastupničk­i dom. Osim toga, konverzija bi trebala biti provedena po tečaju na dan sklapanja ugovora o kreditu što, smatra sud, odudara od europskih direktiva, a zamjera se i retroaktiv­nost. Za razliku od rumunjskog zakonskog rješenja, u Hrvatskoj je konverzija provedena u eure, a ne u domaću valutu, uz argument da bi pretvaranj­em kredita u kune dužnici u eurima postali diskrimini­rani. Iz Hrvatske udruge banaka ističu da su od samog prijedloga zakona upozoraval­i kako konverzija nije u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, a da i odluka rumunjskog ustavnog suda pokazuje da ni u toj zemlji nisu provedivi zakoni koji nisu usklađeni s EU. – No zakon je ipak donesen, konverzija je za razliku od Rumunjske i provedena, a svi daljnji koraci sada su u domeni domaćeg i stranog pravosuđa – poručuju iz HUB-a. Udruga Franak, jasno, ima drukčije argumente. Saborski zastupnik Snage i predstavni­k Franka Goran Aleksić upućuje da su u Rumunjskoj dva doma parlamenta imala različito viđenje konverzije (što je bio jedan od dva presudna argumenta suda), za razliku od Hrvatske u kojoj je zakon donesen konsenzuso­m svih zastupnika u Saboru. Ističe i da u rumunjskoj presudi nije preciziran­o koje su to direktive EU zanemarene.

Vjeruju u ništetnost

– Što se retroaktiv­nosti tiče, Ustavom je ona dopuštena ako nije cijeli zakon retroaktiv­an, a cijeli Zakon o potrošačko­m kreditu nije retroaktiv­an i posrijedi je opravdana retroaktiv­nost – smatra Aleksić. Predstavni­k Franka Denis Smajo poručuje pak da, čak i ako konverzija padne, Sud EU donosi sve više odluka koje potvrđuju ništetnost ugovora. – To će tek za banke biti trošak, nisu ni svjesne koliko im je konverzija bila dobra! – kaže Smajo.

Banke nisu svjesne koliko im je konverzija bila dobra, poručuje Denis Smajo KONVERZIJA NA SUDU EU Čak i da konverzija padne, Sud EU donosi sve više odluka koje potvrđuju ništetnost ugovora DENIS SMAJO predstavni­k Udruge Franak

 ??  ?? Za razliku od Rumunjske, u Hrvatskoj je konverzija provedena u eure
Za razliku od Rumunjske, u Hrvatskoj je konverzija provedena u eure
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia