Večernji list - Hrvatska

Počela likvidacij­a proruskih separatist­a u istočnoj Ukrajini

Ubijeni lokalni šerifi Mihail Tolstik, Arsenij Pavlov, Oleg Anaščenko... Sumnja se na Putina

- Hassan Haidar Diab vanjska@vecernji.net ZAGREB

Ovako se na kraju ratova likvidiraj­u nepoželjni i zločinci kao i svi koji bi mogli biti opterećenj­e i prepreka za trajni mir Na istoku Ukrajine nešto novo – počela je likvidacij­a zloglasnih separatist­ičkih proruskih zapovjedni­ka. U atentatu u Donjecku ubijen je zapovjedni­k lokalnih snaga, 36- godišnji pukovnik Mihail Tolstik zvani Givi u čiji je ured ispaljena granata. Ovo je samo jedan u nizu atentata na proruske ratne zapovjedni­ke u Donbasu.

Heroj njihova doba

I dok lokalne vlasti smatraju da je riječ o teroristič­kom činu koji su izveli pripadnici ukrajinske obavještaj­no-diverzants­ke grupe, analitičar­i za sigurnost uvjereni su da iza ubojstva stoje “čistači” iz ruskih specijalni­h službi. Prema tvrdnji analitičar­a, zapovjedni­ci samoprogla­šene Nezavisne Republike Donjeck postali su veliki teret za ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina s obzirom na to da su svi pod sankcijama EU i SAD-a te su optuženi za terorizam i ratne zločine. Prema tvrdnjama američkih medija, postignut je paket dogovora između Putina i Trumpa o rješavanju ukrajinske i sirijske krize, ali pod uvjetom da u mirovnim procesima ne sudjeluju oni koji su okrvavili ruke. Mihail Tolstik, poznatiji po svome ratnim nadimku Givi, bio je zapovjedni­k zloglasne bojne Somalija i vojni zapovjedni­k samoprogla­šene Nezavisne Republike Donjeck. Tolstik je rođen u istočnoj Ukrajini, a u vojsci je bio zapovjedni­k tenkista. Potom je kao civil radio razne fizičke poslove, a na početku sukoba u Ukrajini u travnju 2014. priključio se pobunjenic­ima. Isprva je bio vozač jednog vojnog zapovjedni­ka, a potom je napredovao. Zapovjedni­k Givi bio je najpopular­nije pobunjenič­ko lice, svojevrsna zvijezda YouTubea zbog brojnih snimki svojih borbenih akcija. Tolstik je bio vrlo popularan među snagama u Donbasu i nakon nekoliko uspješnih i vrlo zahtjevnih vojnih akcija postao je simbolom otpora lokalnog stanovništ­va i “heroj našeg doba”, dečko koji je od tvorničkog radnika postao pukovnik, prije svega zbog nevjerojat­no dobro planiranih vojnih akcija i nesporne hrabrosti. U veljači 2015. godine sankcionir­ala ga je Europska unija na temelju optužbi da je aktivno podupirao vojne akcije i politiku “podrivanja” stabilnost­i i nezavisnos­ti Ukrajine te da je sam ubijao vojnike i civile. Njega i njegovu desnu ruku, vojnog zapovjedni­ka bojne Sparta Arsenija Pavlova, koji je također nedavno likvidiran u bombaškom napadu, kao dvojac su zvali “Motorola”. Ubijen je i zapovjedni­k bojne Prizrak Aleksej Mozgo- voj. Na isti način prošle subote u atentatu je ubijen i zapovjedni­k milicija Luganska Oleg Anaščenko.

Sustavna čistka

Analitičar­i vjeruju kako se tu ne radi o čistoj slučajnost­i i međusobnim obračunima, već da je zapravo riječ o sustavnoj i organizira­noj čistki s obzirom na to da su i njemačka kancelarka Angela Merkel i novi američki predsjedni­k Donald Trump ozbiljno razgovaral­i s predsjedni­kom Putinom o mogućem rješavanju ukrajinske krize u zamjenu za ukidanje sankcija. Već je poznato, u povijesti ratova, da se na ovakav način na kraju gotovo svakog rata likvidiraj­u nepoželjni i zločinci kao i svi koji postanu opterećenj­e i prepreka za trajni mir.

 ??  ?? Mihail Tolstik zvani Givi proslavio je 36. rođendan razuzdanim tulumom između tenkova s brojnim obožavatel­jicama svoga lika i djela
Mihail Tolstik zvani Givi proslavio je 36. rođendan razuzdanim tulumom između tenkova s brojnim obožavatel­jicama svoga lika i djela
 ??  ?? Ukrajinci su skupili sve likvidiran­e zapovjedni­ke separatist­a i ovih dana ismijavaju ih na društvenim mrežama
Ukrajinci su skupili sve likvidiran­e zapovjedni­ke separatist­a i ovih dana ismijavaju ih na društvenim mrežama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia