Večernji list - Hrvatska

Ne bih rekao da se ikada inženjer fizike borio za TV Ružu

Nominacija je Zoranu Vakuli već velika nagrada i boji se prognozira­ti više

- Ana Škiljić scena@vecernji.net

Cilj aplikacije HRT Meteo bio je da bude korisna svima pa mu je savjet kćeri puno pomogao Nakon “poštene zime” dolaze mjeseci koji će biti barem malo topliji od prosjeka

Jedini meteorolog u Hrvata koji je opjevan u pjesmi samo za čitatelje Večernjeg lista kaže da će proljeće i ljeto koje dolaze biti topliji od prosjeka

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, jedini u Hrvata koji je opje-van u pjesmi, u 2016. s kolegama je predstavio aplikaciju HRT Meteo, koja bilježi sve veći broj korisnika. Upravo zbog toga posve se zaslu-ženo našao među nominirani­ma za nagradu Večernjako­va ruža u kategoriji TV osobe godine.

U 2016. zabilježil­i ste veliki uspjeh aplikacijo­m HRT Meteo. Jeste li očekivali tako izvrstan rezultat?

U gotovo 100 dana postojanja više od 100 tisuća korisnika uistinu je iznenađuju­ći uspjeh, ne samo za mene nego i za ekipu koja je radila na aplikaciji. Nažalost, još se nismo stigli svi okupiti i barem nazdraviti za učinjeno. Nadam se da ćemo i za sljedeće nadgradnje nastaviti primati većinom pozitivne kritike i komentare, kao što smo za posljednju nadgradnju – HAK-ova izvješća, i osobito web-kamere, koje su izvrsno upotpunile podatke o aktualnom vremenu s meteorološ­kih postaja DHMZ-a. I prognoze su prihvaćene znatno bolje nego što sam očekivao. Srećom, većina korisnika prepoznala je njihovu kvalitetu i razliku u odnosu na brojne druge meteorološ­ke aplikacije.

Izjavili ste da vam je kći Luna udijelila nekoliko korisnih savjeta dok je aplikacija još bila u pripremi. Prati li i dalje vaš rad?

Savjetoval­a mi je da ne stavimo odmah sve, nego da postupno dopunjavam­o aplikaciju. Iznenadila me. Najprije uopće zanimanjem za aplikaciju, zatim još više pohvalom i savjetom. I dalje povremeno razgovaram­o, pitam je za mišljenje, ocjene... Uostalom, cilj je da aplikacija bude korisna svima.

A sluša li vas ona, s obzirom na pubertet?

Ne znam je li to zato što sam imao dobre psihofizič­ke pripreme prije ulaska u pubertet ili zbog nekih drugih razloga, ali do sada mi se stanje čini znatno boljim nego što sam mislio/prognozira­o/bojao se da će biti... No uskoro će srednja škola...

Što bi vam značila Večernjako­va ruža?

Za mene je nagrada već i sama nominacija. Bilo bi nerealno poželjeti i prognozira­ti više od toga. Ne znam je li ikada neki meteorolog, dipl. ing. fizike, bio nominiran za tako prestižnu nagradu! Premda znam da su emisije s vremenskom prognozom na HRT-u godinama među najgledani­jim dijelovima programa i da sam ja “u ekranu” (ne i u Večernjako­vu Ekranu) većinu dana u tjednu.

Koga ćete i zašto povesti u HNK na dodjelu Večernjako­ve ruže?

Uobičajeno izlazim s obitelji, ali s obzirom na aktivnosti koje imaju, čak i petkom navečer, nisam sigu-ran hoće li kći i supruga moći biti tu večer uz mene. Ako ne, gledat će poslije zahvaljuju­ći platformi HRTi. Možda čak i ja, s obzirom na to da još nisam siguran hoću li se ove godine odazvati pozivu Francuskog meteorološ­kog društva na Međunarodn­i meteorološ­ki forum, kojem uobičajeno nazoče prezenteri vremenske prognoze medijskih kuća diljem svijeta.

I, kakvo će nam biti nadolazeće proljeće i ljeto?

Nakon napokon jedne “poštene” zime, prognoze za proljeće i ljeto prilično su postojane u velikoj vje-rojatnosti za barem prosječnu to-plinu. Štoviše, vjerojatni­je je da će svi mjeseci od ožujka do srpnja – za kolovoz trenutačno još nemam prognoze – biti barem malo topliji od prosjeka. Naravno, to ne znači da neće biti i povremenih hlad-nijih razdoblja od tjedan, možda i dva, ali kada ih bude, ostatak mjeseca nadoknadit će tu hlad-noću. Prognoze oborine manje su pouzdane i trenutačno nema izraženije­g signala koji bi upući-vao na dugotrajnu sušu ili kišno razdoblje.

 ??  ?? Najgledani­ji dio programa Vakula zna da svi gledaju prognozu...
Najgledani­ji dio programa Vakula zna da svi gledaju prognozu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia