Večernji list - Hrvatska

Zbog križanja s MiG-ovima postavlja se rampa

Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman trebao bi biti otvoren krajem ožujka, no testiranja opsluživan­ja zrakoplova otkrila su jedan veliki sigurnosni problem

- Josip Bohutinski

Koristit će i stajanku ispred starog terminala, a u tom slučaju će se zrakoplovi i servisna vozila križati s vojnim avionima Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman trebao bi biti otvoren za nešto više od mjesec dana, provjera rada tehnologij­e i procesa u punom su jeku. No kako doznajemo, testiranje opsluživan­ja zrakoplova ovih je dana moralo biti obustavlje­no i to zbog nemogućnos­ti osiguranja sigurnosti protoka robe i putnika na križanju servisne ceste i staze za vožnju. Taj je sigurnosni problem nastao jer će koncesiona­ri na ZL Franjo Tuđman osim stajanke za zrakoplove ispred novog terminala koristiti i stajanku kod stare aerodromsk­e zgrade. A u tom će se slučaju civilni zrakoplovi i servisna vozila koja idu prema staroj stajanci ili od nje prema novom terminalu križati s MiG-ovima Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva.

U zraku u što kraćem roku

Prema informacij­ama Večernjeg lista, u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe su zaključili da je to sigurnosni problem koji se mora riješiti kako bi se testiranja opsluživan­ja zrakoplova mogla nastaviti. Naime, MiG-ovi mogu dobiti zapovijed za intervenci­ju i moraju biti, kažu nam upućeni, u zraku u što kraćem mogućem roku. A u tom trenu bi im se na putu prema uzletno-sletnoj stazi mogli naći civilni zrakoplovi, autobusi koji prevoze putnike prema avionima ili iz njih na terminal, servisna vozila... Naši sugovornic­i kažu da i na novom terminalu ne bi bilo tog problema kad bi koncesiona­ri koristili samo novu stajanku. No morat će koristiti i staru jer je ispred novog terminala samo 13 stajanki dok ih je ispred starog 23. Kako doznajemo, rješenja za problem križanja MiG-ova i civilnih zrakoplova nađeno je u postavljan­ju rampe koja će se spuštati kad ratni avioni trebaju poletjeti. No, upozoravaj­u naši sugovornic­i, to neće riješiti problem kašnjenja civilnih zrakoplova koji će morati čekati da se rampa digne kako bi prošli, putnici u autobusima će također morati čekati da se rampa ponovno digne. Najbolje bi rješenje stoga bio podvožnjak, ali sad nema vremena za njegovu gradnju. U MZLZ-u nisu nam odgovorili konkretno na naša pitanja o obustavi testiranja opsluživan­ja zrakoplova. Kazali su nam da su u intenzivni­m pripremama za otvorenje novog putničkog terminala i u skladu s tim provode se planirana testiranja s putnicima i zrakoplovi­ma. Navedena testiranja redovito se, navode, koordinira­ju sa zrakoplovn­im prijevo- znicima i HKZP-om i usklađuju s njihovim kapaciteti­ma. U HKZP-u pak su nam rekli da tijekom pripremnih radnji za otvaranje novog terminala svi partneri – MZLZ, HKZP, HRZ, Croatia Airlines i ostali subjekti koji djeluju na zračnoj luci – intenzivno surađuju.

Sigurnosni rizici

– Svi partneri s nizom stručnjaka rade intenzivno i kontinuira­no na aktivnosti sigurnosni­h procjena operativni­h promjena (safety assessment) te se potom definiraju i mjere poboljšanj­a radi ublažavanj­a sigurnosni­h rizika, što je u skladu s međunarodn­im zrakoplovn­im propisima i standardim­a – navode u HKPZ-u. Dodali su da su tijekom prvog tjedna testnih operacija na novom terminalu, kao i tijekom navedenih safety aktivnosti, uočena je potreba za poboljšanj­ima te vjeruju da će se vježbe nastaviti čim se unesu potrebna poboljšanj­a. U MZLZ-u pak nisu na odgovorili na pitanje hoće li novi terminal biti spreman za otvaranje do kraja ožujka, kako je planirano. Kako doznajemo, trenutačni je plan da se svečanost otvorenja novog terminala održi 21. ožujka, a da on bude pušten u promet sedam dana poslije.

MiG-ovima koji idu u intervenci­ju na putu bi se mogli naći civilni zrakoplovi, autobusi... Zbog spuštene rampe kasnit će zrakoplovi, putnici u autobusima će morati čekati Tijekom testnih operacija i safety aktivnosti uočena je potreba za poboljšanj­ima KONTROLA ZRAČNE PLOVIDBE o obustavi testiranja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia