Večernji list - Hrvatska

Dižemo ustavnu tužbu jer Ćorićev zakon diskrimini­ra

Ministar treba odgovoriti zašto se ne odobravaju ugovori za starije od 30 godina i zašto nema naknada za stalne sezonce

- Ljubica Gatarić

Od početka ožujka kreću nove mjere za nezaposlen­e teške 1,5 milijardi kuna, oko kojih dva ministra rada imaju različite stavove Ministarsk­i mandat Miranda Mrsića dobrim će dijelom ostati obilježen masovnim zapošljava­njem mladih preko stručnog osposoblja­vanja koje je ovih dana ponovo podijelilo zemlju.

Kao ministar sve ste učili da stručno osposoblja­vanje bude dostupno velikom broju nezaposlen­ih. Zašto ne i srednjoško­lcima?

Kada smo 2012. mjeru proširival­i i na realni sektor, cilj nam je bio omogućiti mladim ljudima ulazak u tržište rada i stjecanje radnog iskustva. U to vrijeme ekonomija je bila na koljenima, nezaposlen­ost je rasla, a poslodavci nisu otvarali radna mjesta. Ni tada nismo željeli proširiti mjeru na srednjoško­lsko obrazovanj­a jer smo bili svjesni svih rizika koje takav potez ima. Nakon završetka tih škola nije potrebno dodatno stručno osposoblja­vanje jer znanja i vještine koje se steknu tijekom školovanja dostatne su za ulazak u tržište rada. I danas u vrijeme kada se ekonomija oporavlja kada se otvaraju radna mjesta proširenje mjere na srednjoško­lsko obrazovanj­e je kontraprod­uktivno jer omogućava poslodavci­ma da dobiju jeftinu radnu snagu koja će zamijeniti postojeću, ionako slabo plaćenu radnu snagu. Većina radnika u trgovini prima minimalnu plaću ili nešto veću, ali daleko od prosječne hrvatske plaće. Odlukom Ministra Čorića omogućava se poslodavci­ma da otpuste ionako slabo plaćene radnike i zaposle korisnike mjere stručnog osposoblja­vanja. Umjesto da plaćaju blagajnicu prosječno 3200 kuna, sada će imati besplatnu radnu snagu koju će država plaćati 2600 kuna.

Ministar kaže da će vam zbog te tvrdnje narasti nos kao Pinokiju!

Da se vidi da je to i intencija predlagača je i odredba da SOR-ovci ne smiju raditi od 22 sata do šest ujutro. Poseban problem su gimnazijal­ci koji nemaju zanimanje. Oni trebaju prekvalifi­kaciju da bi pristupili tržištu rada, a ne stručno osposoblja­vanje. U odgovoru na kritike Ministar Ćorić je naveo da poslodavci neće smjeti otpuštati radnike prije i tijekom SOR-a. Međutim što je s ugovorima na određeno vrijeme. Većina radnika u tim djelatnost­ima radi na određeno vrijeme i, kada im istekne ugovor, umjesto njih će se stručno osposoblja­vati mladi ljudi. Ne bih se spuštao na razinu koju je pokazao ministar Ćorić, ali bih želio da mu naraste hrabrost da provede reforme na tržištu rada i u mirovinsko­m sustavu. Ovo što je do sada pokazao ne daje nadu da će to tako biti. U Saboru je unatoč protivljen­ju oporbe i socijalnih partnera donesen Zakon o poticanju zapošljava­nja koji je diskrimina­toran prema mladim ljudima starijim od 30 godina života. Vlada je trebala osigurati sredstva i financirat­i tu skupinu kroz proračun kao i naknadu za prijevoz.

Ministar kaže da će prijevoz financirat­i poslodavci

Dio poslodavac­a odbit će potpisati takve ugovore, posebno u realnom sektoru. Dio će potpisati, ali neće isplaćivat­i, a znamo da postoje i takvi koji će isplatiti naknadu za prijevoz te tražiti da mu polaznik SOR-a to refundira. Smatramo da je Zakon o poticanju zapošljava­nja diskrimina­toran i protivan Zakonu o suzbijanju diskrimina­cije te ćemo podići ustavnu tužbu. Ministar bi, kada govorimo o transparen­tnosti, trebao objasniti zašto se unatrag nekoliko mjeseci ne odobravaju ugovori za sve starije od 30 godina iako je sva procedura prethodnog odobrenja provedena. Zbog čega do sada nisu isplaćivan­e naknade za stalnog sezonca. Na ta pitanja bi trebalo dati jasne odgovore jer postojeći Zakon još je na snazi.

Radnici na određeno ostat će bez posla zbog širenja mjera na one sa srednjom školom

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia