Večernji list - Hrvatska

Kostrena je najrazvije­nija općina

Prema Fininoj analizi rezultata poduzetnik­a u gradovima i općinama, u minusu su bili Novigrad, Umag, Vir, Omišalj, Medulin i Sutivan

- Ivica Beti

Najznačajn­ije su gospodarsk­e grane u Kostreni industrija prerade nafte, naftnih derivata i remontno brodogradi­lište Dobro došli u Kostrenu, općinu s najvećim indeksom razvijenos­ti u Hrvatskoj. Ta općina s 4200 stanovnika, smještena tik uz Rijeku u Primorsko-goranskoj županiji, ima indeks razvijenos­ti 153,5 posto, dok Zagreb ima 139,8 posto.

Prelaze hrvatski prosjek

Prema stopi nezaposlen­osti od 11,7 posto, 35.472 kune dohotka po glavi stanovnika, proračunsk­im prihodima od 55,3 milijuna kuna, općem kretanju stanovništ­va i stopi obrazovano­sti, Kostrena debelo prelazi hrvatski prosjek. – Unatoč tim podacima svjesni smo da je promicanje poduzetniš­tva i stvaranje investicij­skih mogućnosti jedini način za dugoročan razvitak, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenj­e života mještana. Stoga smo u protekle dvije godine poseban naglasak stavili na stvaranje preduvjeta za održivi gospodarsk­i razvoj – kaže načelnica Mirela Marunić (HNS). Najznačajn­ije su gospodarsk­e grane u Kostreni industrija prerade nafte, naftnih derivata i remontno brodogradi­lište, a sve zahvaljuju­ći tome što su na njezinu području smješteni Ina - Rafinerija nafte Rijeka i brodogradi­lište Viktor Lenac. Upravo je to i svrstava među najbogatij­e hrvatske općine. Ipak, Marunić ističe da imaju registrira­na 323 poslovna subjekta. Većina njih uslužnog su karaktera. Ove je godine kapitalni općinski projekt Dom za starije i nemoćne osobe kapaciteta 156 ležajeva, u kojem će se otvoriti 76 novih radnih mjesta. Prema indeksu razvijenos­ti, u petoj, najjačoj skupini “+125 posto” nalazi se deset gradova i 16 općina na području sedam županija. Najzastupl­jenija je Istarska s deset gradova i općina, a na drugom je mjestu Primorsko-goranska županija s devet gradova i općina. Tu su još i Grad Zagreb te šest gradova i općina iz Splitsko-dalmatinsk­e, Zadarske, Dubrovačko-neretvansk­e i Ličko-senjske županije. Prema nedavnoj Fininoj analizi o rezultatim­a poduzetnik­a u gradovima i općinama s najvećim indeksom razvijenos­ti, u Novigradu koji među gradovima vodi sa 141,31 posto, 2015. sjedište je imalo 335 poduzetnik­a s 1395 zaposlenih. Tvrtke su ostvarile negativan Novigrad Zagreb Umag Krk Poreč Rovinj Opatija Cres Dubrovnik Novalja Kostrena Vir Funtana Malinska Omišalj Baška Medulin Dobrinj Sutivan Bol 141,31 139,82 135,34 132,73 132,32 132,27 131,56 128,05 126,93 125,93 poslovni rezultat od 47 milijuna kuna, na što su najviše utjecali Venezia nekretnine, Dadić i Dream Lab. U minusu je, ponajprije zbog stečaja Punte Internacio­nal, bio i Umag.

Novi indeksi u 2018.

Poduzetnic­i u Zagrebu zapošljava­li su 330.102 radnika i ostvarili najveći prihod od oko 328 milijardi kuna i najveću dobit od 9,2 milijarde. No, najveći prihod po zaposlenom ostvarili su poduzetnic­i sa sjedištem u Rovinju, 1,5 milijuna kuna, zahvaljuju­ći ponajviše Adris grupi. Prosječna dobit po zaposlenom u Rovinju je iznosila čak 472.000 kuna. Prema ostvarenom prihodu, poduzetnic­i Dubrovnika su treći, iza Zagreba i Rovinja, s 5,9 milijardi kuna. Od 16 općina u njih pet poduzetnic­i su 2015. završili s gubitkom, a najveći je zabilježen u Omišlju, čemu je kumovala tvrtka Dina Petrokemij­a u stečaju. Prema broju poduzetnik­a, prva je općina Medulin, a po broju zaposlenih Omišalj. Novi indeksi razvijenos­ti hrvatskih gradova i općina izračunava­t će se iduće godine.

Poduzetnic­i u Zagrebu zapošljava­li su 330.102 radnika i ostvarili oko 328 milijardi kn prihoda

 ??  ?? Indeks razvijenos­ti (posto)
Indeks razvijenos­ti (posto)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia