Večernji list - Hrvatska

Procvjetal­o privatnim zatvorima

Vrijednost dionica tvrtki koje drže zatvore u SAD-u skočila 100%

- Marina Šerić

Državni tajnik Tillerson i ministar domovinske sigurnost Kelly pokušali su jučer u Meksiku pokrpati teško narušene odnose marina.seric@vecernji.net Američki državni tajnik Rex Tillerson i ministar domovinske sigurnosti John Kelly zaputili su se u Meksiko, a glavna tematika njihovih razgovora s meksičkim predsjedni­kom Enriqueom Peñom Nietom nije zid na granici s tom zemljom, već nova imigracijs­ka politika i nove smjernice prema kojima se u vrlo velikoj mjeri olakšava deportacij­a svih ilegalnih imigranata u Meksiko bez obzira na to jesu li oni dr- žavljani te ili neke druge zemlje. Uz to, one će omogućiti da se deportiraj­u apsolutno svi imigranti koji nisu u zemlju ušli na zakonit način i nemaju nikakvih dokumenata. Prema nekim izračunima, takvih bi ljudi u SAD-u moglo biti najmanje 7 milijuna. Za sada je nejasno mogu li SAD prisiliti Meksiko da prihvate sve te imigrante.

Ništa bez dogovora

Šef meksičke diplomacij­e Luis Videgaray već je Tillersonu rekao da njegova zemlja ne može prihvatiti nikakve unilateral­ne mjere koje nameće SAD bez ikakvih dogovora s Meksikom. Iako je i Barack Obama deportirao sve one ilegalce koji su počinili neko kazneno djelo, nove smjernice su tako široke da se na temelju njih može deportirat­i bilo koji ilegalni imigrant i to praktički odmah nakon što ih policija uhvati. Jedini spas za njih je čvrsti i nepobitni dokaz da su u SAD-u proveli više od dvije godine. Do sada su mogli ostati svi oni koji su dokazali da su u SAD-u više od dva tjedna. – Meksiko neće prihvatiti nikoga zato što mi to ne moramo i zato što to nije u interesu naše zemlje. Mi također kontrolira­mo naše granice i to ćemo i nadalje činiti – kazao je Luis Videgaray i naglasio kako će se obratiti Ujedinjeni­m narodima kako bi obranio slobode i prava Meksikanac­a koje oni imaju po međunarodn­om pravu. Sve ovo puno je ozbiljniji i eksplozivn­iji problem od izgradnje zida na granici zbog kojeg je na samom početku Trumpova mandata izbio otvoreni politički sukob s Meksikom.

“Lijepi zid” u labirintu

Čini se da je taj “lijepi zid”, kako ga je predsjedni­k nazvao, zaglavio negdje u labirintu washington­ske birokracij­e koja nikako ne vidi zašto bi se 23 milijarde dolara potrošilo na nešto tako beskorisno. Nakon objave smjernica vrijednost dionica kompanija koje posjeduju privatne zatvore u SAD-u porasla je za više od sto posto. Njihovi vlasnici zadovoljno trljaju ruke u očekivanju profita koji će im donijeti masovne masovna pritvaranj­a prije deportacij­a.

Šef diplomacij­e Luis Videgaray: Meksiko neće prihvatiti nikoga zato što to ne mora

 ?? REUTERS ?? Prosvjedi Diljem Meksika već nekoliko tjedna održavaju se prosvjedi protiv Donalda Trumpa i njegova zida
REUTERS Prosvjedi Diljem Meksika već nekoliko tjedna održavaju se prosvjedi protiv Donalda Trumpa i njegova zida

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia