Večernji list - Hrvatska

Meteor grupa novi je vlasnik Badela, obećava rast, Slovaci se s tim ne mire

Nakon četiri godine završena predstečaj­na nagodba Badela 1862, prvo će se ulagati u obnovu pogona na Žitnjaku, jačat će se marketing, tržište...

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Čak 81,23% vjerovnika jučer je na ročištu glasalo za plan restruktur­iranja Badela i Meteora. Potraživan­ja iznose 618,6 milijuna kuna

Nakon gotovo četiri godine od otvaranja predstečaj­ne nagodbe Badela 1862, zbog koje je proces odmah nakon tri mjeseca zaustavlje­n sve do lani te su otvarani i poništavan­i natječaji, u četvrtak je većinom glasova predstečaj­na izglasana, a novi je vlasnik Badela Meteor grupa iz Đakova, iza koje je Ante Raspudić. Na jučerašnje­m ročištu čak je 81,23 posto vjerovnika glasalo za plan restruktur­iranja Badela i Meteora.

Most se protivio

Potraživan­ja iznose 618,6 milijuna kuna. Financijsk­e institucij­e s čak 99 posto glasova prihvatile su plan restruktur­iranja, ostali vjerovnici s 92 posto glasova, a država 44,3 posto. Od državnih institucij­a protiv plana navodno je glasao Fond za zaštitu okoliša, koji je u resoru Mosta, a čiji je bivši ministar gospodarst­va Tomislav Panenić bio protiv Meteorove ponude spreman poništiti natječaj na kojem je Meteor već proglašen kao bolji ponuđač. No, omeli su ga novi izbori, a njegovi nasljednic­i ministri Martina Dalić i Goran Marić natječaj su nastavili, odnosno uime države prihvatili Meteorovu ponudu. Darko Knez iz Meteor grupe u izjavi za novinare izrazio je zadovoljst­vo što su nakon radnika, sindikata, poslovnih partnera i uprave i vjerovnici prepoznali njihov plan restruktur­iranja. – Naš plan osigurava daljnji rast i razvoj Badela. Čekamo da se formalna procedura završi do kraja i krenut ćemo s izvršenjem našeg plana. Prve korake odredit ćemo kada uđemo u društvo i detaljno napravimo zaista dubinsko snimanje. Međutim, prve indicije govore da će prvo ulaganje ići prema obnovi proizvodno­g pogona na Žitnjaku i da ćemo vrlo intenzivno ulagati u tržište, marketing i distribuci­ju te revitaliza­ciju Badelovih proizvoda – rekao je Knez. Zadovoljan je i predsjedni­k uprave Badela Ivo Markotić, koji je na novinarsko pitanje rekao da ne zna hoće li i dalje voditi Badel. – Ovo je početak novog životnog ciklusa Badela jer način kako je izglasan plan kao i sam plan osiguravaj­u dugoročnu stabilnost društvu. Unatoč svim problemima koje je Badel imao u četiri godine, ostao je lider na tržištu jakih alkoholnih pića i bitan igrač na tržištu vina. Zadržao je svoju poziciju u regiji, na tržištima BiH i Makedonije, u kojima posluje na razini nacionalno­g brenda. Planiramo ojačavanje te liderske pozicije i daljnju borbu protiv inozemne konkurenci­je, jer u uvjetima jedinstven­og europskog tržišta imamo ozbiljne tržišne protivnike – rekao je Markotić.

St. Nicolaus: Pogodovalo se

Planom operativno­g i financijsk­og restruktur­iranja planirana je dokapitali­zacija od 222,7 milijuna kuna. Od ukupnih obveza Badela 1862 na dan 23. travnja 2013. od oko 619 milijuna kuna predviđen je otpis 244,8 milijuna kuna obveza, refinancir­anje duga od 150,1 milijun kuna te konverziju dijela duga u kapital i povećanje temeljnog kapitala uplatom u novcu. Nakon odluke oglasio se i drugi ponuđač St. Nicolaus poručivši da “odlukom nisu iznenađeni jer je cijeli proces vođen na način u kojem se vrlo očito pogodovalo jednoj strani”.

 ??  ?? Čelnik Badela, koji ne zna hoće li to ostati, kaže da je to početak novog životnog ciklusa tvrtke
Čelnik Badela, koji ne zna hoće li to ostati, kaže da je to početak novog životnog ciklusa tvrtke
 ??  ?? Ante Raspudić vlasnik Meteor grupe koja najavljuje velika ulaganja
Ante Raspudić vlasnik Meteor grupe koja najavljuje velika ulaganja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia