Večernji list - Hrvatska

Vlada srezala novac udrugama koje se bave socijalnim i humanitarn­im radom

Vlada raspodijel­ila dio prihoda od igara na sreću namijenjen financiran­ju projekata nevladina sektora, udruge za razvoj civilnog društva dobile 11,8 posto

- Iva Boban Valečić

Projekti nevladinih udruga koje promiču razvoj civilnog sektora dobit će oko 48 milijuna kuna, 22 milijuna više nego lani

Vlada je raspodijel­ila nešto više od 407 milijuna kuna od dijela prihoda od igara na sreću namijenjen­ih financiran­ju projekata nevladina sektora. Iz objavljene uredbe vidljiv je smjer upravo suprotan onom u kojem je išla prethodna Oreškoviće­va Vlada pa je tako udio udruga koje se bave razvojem civilnog društva sa 6,88 posto, koji im je pripao u 2016., povećan na 11,8 posto. Namjera prethodne Vlade da prepolovi svotu namijenjen­u organizaci­jama koje se često percipira kao lijevolibe­ralne lani je izazvala prosvjede pred Banskim dvorima, koje je Plenkoviće­va ekipa ove godine, očito, odlučila izbjeći.

Humanitarc­ima 23 mil. manje

Povećanje njihova udjela Vlada obrazlaže uključivan­jem novih aktivnosti iz nadležnost­i Ministarst­va gospodarst­va, vezanih uz savjetovan­je potrošača. Bilo kako bilo, udruge iz te skupine ove će godine dobiti oko 48 milijuna kuna, a lani im je iz prihoda od igara na sreću dodijeljen­o ukupno nešto više od 26 milijuna kuna. Za razliku od tih udruga, manje je novca namijenjen­o onima koji se bave socijalnom i humanitarn­om djelatnošć­u. Oni će u ukupnoj svoti ove godine sudjelovat­i s 11 posto, a lani im je bilo namijenjen­o 17,81 posto od tadašnjih 380 milijuna kuna. Humanitarc­i će tako dobiti gotovo 23 milijuna manje nego lani. Činjenicu da se smanjuje novac namijenjen humanitarn­im djelatnost­ima u tim udrugama komentiraj­u kao dokaz da Vlada živi u svom svijetu i da je “zatvorila oči pred činjenicom da je u zemlji sve više siromašnih”. – Političari uvijek nekako nastoje “gurnuti pod tepih” činjenicu da je sve više sirotinje, ali mi koji radimo s njima znamo kakvo je stvarno stanje – komentira Jasna Solin iz vukovarske udruge Duga. Kaže kako njihova socijalna samoposlug­a ima sve više korisnika te da trenutačno “pokriva” oko 640 obitelji, u čemu im je država pomogla sa samo 60.000 kuna.

Manje izobrazbi i odgoju

Udruzi Rijeka ljubavi iz Osijeka država je lani pomogla s pet milijuna kuna, a tim sredstvima podupiru oko 3500 socijalno ugroženih članova, među kojima je 1000 djece. Predsjedni­ca udruge Štefica Čučak zahvalna je što se država uključila u njihov projekt jer su, kaže, ranije doslovno morali prosjačiti za pomoć. Ipak, smanjenje sredstava za humanitarn­e djelatnost­i komentira kako Vlada “očito živi u svom svijetu”. Zašto je smanjen udio namijenjen takvim udrugama, pitali smo i u resornom Ministarst­vu socijalne politike, iz kojeg su nam uzvratili da će se iz predviđeni­h sredstava provesti svi planirani natječaji i aktivnosti. S obzirom na smanjeno financiran­je, ispada da je smanjen i plan aktivnosti, no objašnjenj­e zašto je tomu tako nismo uspjeli dobiti. U Ministarst­vu napominju tek da za tu djelatnost postoji i mogućnost povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. Uz humanitarc­e, gubitnici su u novoj raspodjeli i udruge koje se bave izvaninsti­tucionalno­m izobrazbom i odgojem. Njima će se ove godine dodijeliti 1,5, umjesto lanjskih 2,11 posto sredstava od igara na sreću. U plusu su pak udruge za promicanje sporta, čiji je udio 35 posto, te udruge u kulturi.

Humanitarc­ima iznos srezan 17,81 na 11 posto, dobit će 23 milijuna manje nego lani

 ??  ?? Humanitarc­i poručuju da je Vlada zatvorila oči pred činjenicom da je u zemlji sve više siromašnih
Humanitarc­i poručuju da je Vlada zatvorila oči pred činjenicom da je u zemlji sve više siromašnih
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia