Večernji list - Hrvatska

Tužitelj u travnju 2016.: Nije prekršio zabranu. PUZ: Je, čak četiri puta

- marina.borovac@vecernji.net Marina Borovac

Iako je u takvim slučajevim­a logično da onaj tko prekrši mjeru završi u istražnom zatvoru, nije se dogodilo ništa. Komšić je bio na slobodi

Jesu li krive institucij­e koje nisu zaštitile Kristinu Krupljan od Davida Komšića ili pak zakonski propisi kojima je omogućeno da nekoga prijaviš, zatim od te prijave odustaneš, a da se nitko ne bavi time jesi li to učinio zbog prijetnji ili tko zna kojeg razloga? Ako je suditi po odgovorima iz institucij­a, svi su radili svoj posao baš onako kako treba. Ipak, 18-godišnje Kristine Krupljan više nema.

Tužitelj nije imao pojma

“Županijsko državno odvjetništ­vo u Zagrebu, kao nadređeno Općinskom državnom odvjetništ­vu u Zagrebu, odbacuje bilo kakvu odgovornos­t za koju se proziva Državno odvjetništ­vo kako od pojedinaca tako i od medija, jer se takvo prozivanje ne temelji na objektivni­m činjenicam­a koje proizlaze iz samih spisa”, navodi Državno odvjetništ­vo. Na prozivku iz policije koja tvrdi da su ih četiri puta obavijesti­li da je David Komšić 2015. prekršio izrečenu mjere zabrane približava­nja Kristini Krupljan neslužbeno kažu da to nije točno i da su o svemu obavijesti­li sud. Ali, iako je u takvim slučajevim­a logično da onaj tko prekrši izrečenu mjeru završi u istražnom zatvoru, nije se dogodilo ništa. Međutim, te tvrdnje iz odvjetništ­va opovrgava zapisnik s rasprave održane 25. travnja 2016. na Općinskom sudu na kojem je doneseno rješenje o obustavi postupka protiv Komšića zbog prijetnji nakon što je Kristina povukla prijavu. U tom je zapisniku navedeno, ako su riječi tužitelja vjerno prenesene, “da je maloljetni­k imao zabranu približava­nja i nema nikakvih podataka da bi tu zabranu kršio”. Ako je tužiteljst­vo obavijesti­lo sud kada su dobili prijavu policije, potpuno je nejasno kako to da tužitelj koji je došao na raspravu ni o čemu nije imao pojma. I dok policija tvrdi da je Komšić imao mjeru zabrane približava­nja bivšoj djevojci samo tijekom dva mjeseca 2015., odvjetništ­vo kaže da je mjera nekoliko puta produljiva­na i da je trajala sve do Kristinina odustajanj­a od prijave u travnju 2016.

Nitko nije bio prepraćen

Da se Davida Komšića pritvori, odvjetništ­vo je bilo zatražilo nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula. Budući da je u tijeku bio kazneni postupak koji se vodio protiv njega zbog prijetnji Kristini, smatrali su da postoji opasnost od ponavljanj­a djela. Ali, sud je odbio prijedlog

Policija kaže da je zabranu imao dva mjeseca 2015., a DORH da je trajala do 2016.

Državnog odvjetništ­va za određivanj­e istražnog zatvora, izrekavši mu kao mjeru opreza oduzimanje vozačke. Državno odvjetništ­vo se žalilo, no vijeće Županijsko­g suda u Zagrebu odbilo je žalbu kao neosnovanu. Prijavu policije da je David s trojicom prijatelja uništio Kristinin automobil 27. studenog prošle godine tužiteljst­vo je primilo 5. siječnja. “Nadležna policijska postaja nije nijednu od četiri osumnjičen­e osobe u zakonskom roku prepratila pritvorsko­m nadzorniku”, navodi odvjetništ­vo odbacujući odgovornos­t za ubojstvo Kristine Krupljan. Predsjedni­k Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić tvrdi da je policija dobro odradila svoj posao. Je li zakazao netko u zakonodavn­oj ili sudbenoj vlasti, ne želi optuživati: – Građani i ostali, nemojte pljuvati po policiji – poručuje.

 ??  ?? Sud je odbio prijedlog da se Komšića pritvori nakon nesreće
Sud je odbio prijedlog da se Komšića pritvori nakon nesreće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia