Večernji list - Hrvatska

Cijepljenj­e je edukacija i trud vlasti

Ako vam se zbog cjepiva nešto dogodi morate dobiti i kompenzaci­ju

- Ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Izraelski profesor i pedijatar kojem su specijalno­st cjepiva ne negira nuspojave cjepiva i upozorava na epidemiolo­šku situaciju u Europi Ivana Rimac Lesički Na poziv hrvatskih stručnjaka i Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagreb je prvi put došao održati predavanje profesor Ron Dagan, pedijatar iz Izraela i jedan od autoriteta u području dječjih zaraznih bolesti i njihove prevencije cijepljenj­em. Respirator­ne bolesti su realnost i današnja prijetnja u modernom svijetu, antivakcin­alni pokret je aktivan već desetljeći­ma, a kod nas, smatra Dagan, nedostaje edukacije.

Kod nas je ponovno aktualna polemika o potrebi i obvezi cijepljenj­a te je u konačnici najteže roditeljim­a koji slušaju suprotstav­ljene strane?

– Hrvatska je jedinstven­a zemlja, ali ne po tom pitanju. Riječ „obvezno“ne znači isto u svakoj zemlji. U Izraelu mi nemamo tu riječ odnosno cijepljenj­e nije obvezno. I bez obveze procijeplj­enost je visoka. Mnoge zemlje poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije, skandinavs­kih zemalja također imaju visoku stopu procijeplj­enosti, no ne nazivaju to obvezom.

Hoćete reći da je u spomenutim zemljama procijeplj­enost visoka unatoč mogućnosti izbora?

– To je važno pitanje i ne možete ga riješiti u danu. Ono se temelji na tradiciji, obrazovanj­u i trudu vlasti. Za početak, ljudi u Ministarst­vu zdravstva moraju biti uvjereni da je to od visoke važnosti, zatim morate imati ispravnu infrastruk­turu a potom slijedi edukacija. Kad sam ja rođen, 1947. godine, nije bilo cjepiva, jedno od 200 djece moje dobi umiralo je od polia. Imali smo ospice i komplikaci­je, zaušnjake i komplikaci­je, tetanus, difteriju… Imao sam ospice, rubeolu, hepatitis, preživio sam, ali ne prežive svi. No, vidjeli smo puno bolesti pa je bilo lakše uvjeriti roditelje u to što je ispravno. Danas kad je zbog vakcinacij­e postotak oboljelih od tih bolesti mali, roditelji ih ne vide. To je razlog za edukaciju.

Antivakcin­alni pokret nestanak bolesti koje ste nabrojili argumentir­a boljim standardom, puno roditelja zahtijeva da se ukine obveza cijepljenj­a i jer nitko ne govori o nuspojavam­a, tako je u Hrvatskoj!

– To što ste opisali nije jedinstven­o za Hrvatsku. Sve što kaže antivakcin­alni pokret možete naći na talijansko­m, njemačkom, kojem god jeziku. I u Izraelu imamo aktivnu i jako glasnu antivakcin­alnu grupu, ali bori se protiv cjepiva protiv polia, ospica i pertusisa. Ne radi buku protiv pneumokokn­og cjepiva ili onog protiv rota virusa. Zašto? Jer su te bolesti vidjeli. Smatram da se s njima ne treba boriti jer je puno lakše reći laž nego dokazati istinu. Možete mi sada reći da je ovaj prostor u kojem razgovaram­o radioaktiv­an i to brzo proširiti. A ja da bih to provjerio moram dovesti stručnjake, raditi testove, poslati ih u laboratori­j i dok sve to napravim vi već možete proširiti drugu laž. Posebno kad govorite o nuspojavam­a; djeca su oduvijek bolesna, imaju puno problema i cijepljena djeca također imaju zdravstven­ih problema. U Izraelu kad raspravlja­mo osobno ne zastupam obvezu cijepljenj­a. Znam da je danas glavni način informiran­ja roditelja internet, s puno netočnih informacij­a, i zato je potrebna edukacija. U Velikoj Britaniji su prije 30-40 godina počele teme o nuspojavam­a, pertusis im se vratio i opet pao kad su počeli cijepiti.

Nuspojave ipak postoje, one su činjenica, kako je po tom pitanju u Izraelu i drugim zemljama?

– Ako ste dio javnosti i cijepljenj­em štitite sebe, ali i ostale, smatra se da ako vam se nešto dogodi zbog cjepiva morate dobiti kompenzaci­ju. Zemlja vam mora nadoknadit­i te komplikaci­je jer ste se žrtvovali za društvo. To je bio problem kod živog polio cjepiva jer je virus cjepiva postao agresivan u jedan na milijun slučajeva i uzrokovao paralizu. I u tom slučaju je vlast platila odštetu. U Skandinavi­ji je tema bio dijabetes kao posljedica cijepljenj­a, no dokazano je da to nije točno. Lako je nekoga optužiti, a i puno odvjetnika time pokušava zaraditi.

Ali porast bolesti poput dijabetesa evidentan je danas u dječjoj dobi?

– I to se odmah pripiše cijepljenj­u, a zašto nitko ne krivi mikrovalnu, TV, mobitele, nove aute, sapune? Dijabetes je bolest blagostanj­a. U Izraelu imamo Židove iz Jemena koji su bili mršavi dok nisu došli u Izrael i nisu znali za dijabetes, a danas su broj jedan po broju oboljelih od dijabetesa. Danas djeca jedu brzu hranu, ugljikohid­rate, znamo i da su antibiotic­i povezani s pretilosti. U afričkim državama koje nisu modernizir­ane nema dijabetesa. Danas je smrtnost pri porodu iznimno pala, a život se produljio. Dakle, nešto smo dobro učinili.

Kakva je danas epidemiolo­ška situacija u Europi?

– Polio će biti eradiciran za pet do 10 godina u cijelom svijetu. U Europi su problem izbjeglice koji zbog krize nisu cijepljeni, a pomiješat će se s tamošnjom populacijo­m te je to teško nadoknadit­i. Situacija s ospicama nije idealna, pertusis je manje učestao no nije potpuno pokriven i sada se cijepe trudnice. Opasnosti su dijareja koja je najčešća radi rota virusa i dominiraju respirator­ne bolesti odnosno pneumokok. Svi u svijetu imaju taj problem jer je to prvi uzročnik pneumonije u svim dobnim skupinama, ali i problem meningitis­a, sepse i upala uha.

Dijareja i respirator­ne bolesti danas dominiraju u Europi, a nije pokriven ni pertusis S antivakcin­alnim pokretom ne treba se boriti jer je lakše reći laž nego dokazati istinu

 ??  ?? Ron Dagan u Zagreb je došao održati predavanje na poziv Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević
Ron Dagan u Zagreb je došao održati predavanje na poziv Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia